Creatieve berichten over naaien

Time to shine! Refashion pailletten bomberjack

Time to shine! Refashion pailletten bomberjack

Als een ekster wordt ik vaak getrokken naar pailletten items in de kringloop winkel. Ook zo bij deze toffe trui met pailletten mouwen. De trui was zo al leuk, maar wel wat strak voor mij. Toch de moeite waard om mee te nemen. Zeker met de Time to shine capsule wardrobe in het vooruitzicht. 

Click here to read the blog in English

Patroon en inspiratie

De letterlijk schitterende mouwen kan ik in zijn geheel gebruiken als raglan mouwen in een bomberjack dat ik eerder maakte. Bomberjack patroon uit MyImage winter 2017/2018. Dit patroon combineerde ik met elementen van de blouson Gina van Inspiration 71, te weten de tailleband en stolpplooi achterpand. 

Patroon 1: Bomberjack met raglan mouwen (My Image winter 2017/2018)

 

Patroon 2: Elementen van Blouson uit Inspiration Zomer 2018

 

Met de duik in de lappenvoorraad kwam ik tot de combinatie met mooie zilveren geborduurde Chinese brocaat. Helaas was deze lap onvoldoende groot om de panden van het bomberjack mee te maken. Het borduursel van de stof  bracht me wel op het idee om dit toe te passen in de bomber. Maar zou het ook gaan op de stof die ik in gedachte had, satijn? Gelukkig had ik het vertrouwen hiervoor al een beetje gewonnen tijdens het borduren van de Megan blouse . Het hele borduurpatroon werd eerst op een stuk van de stof uitgeprobeerd, bekijk het resultaat daarvan in deze Instagram post en daarna besloot ik om het te durven.

Mogelijke combinatie

Herbruikbaar

Met het tornmesje in de aanslag ging ik ontdekken wat ik van de trui deze ronde ging hergebruiken. De stof van de panden bewaar ik voor een volgend refashion project. De stof is in goede conditie en de print vind ik te gek, dus de moeite waard om te bewaren.

De tailleband werd losgetornd en ook de ster op te achterzijde haalde ik eraf. De mouwen liet ik zoveel mogelijk intact. De mouwen zijn aan de binnenzijde gevoerd. Meteen de eerste leuke breinbreker, want de mouwen moesten wijder worden.

Details hergebruiken

Gevoerde mouwen

De bouwstenen van de bomber

Upsize mouwen

In de naad van de mouwen zette ik een strook tailleband om de mouwen te vergroten. Aan de buitenzijde (paillettenzijde) knipte ik deze strook langer dan de mouw is, zodat het uiteinde omgeslagen net zo breed was als het boord. Aan de binnenzijde zette ik een strook stretchvoering. 

Tailleband gebruikt om de mouwen te vergroten

Strook ertussen

Aan beide zijde vastgestikt aan de pailletten stof

Aan de binnenzijde een strook stretch voering

Buitenstook omgevouwen wordt manchet aan binnenzijde

Versieringen

Met de mouwen zover klaar is de volgende stap de panden eraan te bevestigen. Voordat ik dat deed naaide ik de ster weer op de achterkant, boven de stolpplooi. Handig om hier blindezoom voet 5 of smalle kant voet 10 hiervoor te gebruiken.

Smal doorstikken met voet 5 of 10

Als versiering en ook te zorgen voor een buffer tussen het delicate satijn en soms scherpe pailletten stof (valt hier heel erg mee) voegde ik in de naad nepleren paspelband toe. 

Van de eerste 3 cm paspel band knipte ik het koord weg. Zo krijg je boven en onderaan een mooie overgang naar de naad. Het paspel werd eerst gespeld op het satijn, vervolgens gestik met grote steek om het even vast te rijgen. Voor het stikken gebruikte ik Zigzagvoet met glijzool #52c (teflon voet). Daarna kunnen de panden en mouwen aan elkaar bevestigd worden. Van wat er over was van de oorspronkelijke tailleband knipte ik het halsboord en zette deze aan. Uiteindelijk wordt de paspel op het satijn doorgestikt.

Image of Zigzagvoet met glijzool #52.

Zigzagvoet met glijzool #52

De zigzagvoet met glijzool #52 glijdt dankzij de anti-hechtlaag moeiteloos over moeilijke materialen zoals leer, plastic of vinyl.

Meer informatie

Trek het binnenkoord er even uit, knip de eerste (en laatste) 3 cm af

Speld het paspelband

Stik met grote steek even vast

Borduren

Ik koos ervoor om de voorpanden van het bomberjack nu pas te borduren. In deze fase is het wel belangrijk te zorgen dat er niets wordt meegestikt. Voorzichtigheid is dus geboden. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de panden te borduren voordat ze bevestigd zijn. 

De borduurpatronen (vliegende kraanvogel , bloem met blaadjes, bloem klein) heb ik aangeschaft via embroiderydesigns.com. In mijn BERNINA 590 Crystal Edition heb ik in het menu de verschillende patronen als lagen ingevoegd. De stof heb ik de borduurring met lijmspray bevestigd op scheur borduurvlies. Met een mooie selectie van Mettler borduurgaren ging ik aan de slag. Als de ene kant klaar is kan je het samengestelde patroon als geheel spiegelen en kun je de andere kant borduren. Een uitdagend borduurproject, dat zeker.

Image of BERNINA 590 Crystal Edition.

BERNINA 590 Crystal Edition

It’s your time to shine! Ervaar de schoonheid van de B 590 Crystal Edition. Met de ongelooflijke inspiratiekit inclusief schitterende Swarovski®-kristallen, extra voetjes en exclusieve borduurontwerpen zal deze limited edition jouw artistieke kant laten stralen. De handige trolleyset en borduurmodule maken deze Crystal Edition compleet!

Meer informatie

Blank canvas

Patronen mix

Kraanvogel

Draadjes wegknippen

Gespiegeld ook klaar

Haal eerst de rijgdraad weg en knip daarna een deel van het borduurvlies weg.  Vervolgens kan je de rest wegscheuren. Dit deed ik heel voorzichtig en daar waar ik het niet aandurfde knipte ik weg.

Rijgdraad verwijderen

Knip deels het borduurvlies weg

Scheur de rest voorzichtig rondom weg

Rits

De rits vond ik ook in de kringloop. Het is een tamelijk robuuste metalen rits, leuk in contrast met het delicate satijn en sjieke pailletten. De rits is te lang en moest op maat gemaaktg worden. Met een grove steek reeg ik de rits aan het voorpand, vervolgens bepaalde ik de maat en verwijderde de stoppers aan de bovenzijde. Deze kan je later hergebruiken (als je ze tenminste heel houdt….). Dan kun je de tandjes verwijderen. Ik gebruik hiervoor een tangetje of zelfs een knijptang (als er meer kracht nodig is). Dan kunnen de stoppers er weer op of je kunt met een simpele zigzag steek een stopper creëeren.

Rits gespeld

Rijgen met grote steek

Stopper verwijderen

Knip op maat

Nieuwe stoppers

Tailleband en voering

Wanneer de rits op maat is kan de tailleband eraan. De beschrijving in hiervoor nam ik over van het blouson patroon uit Inspiration 71. In plaats van klitteband voegde ik twee metalen drukkers toe. 

Aan de voering gaat bovenaan een beleg met leuk label en handige lus. Deze laatste is gemaakt van een stukje paspelband dat is vastgestikt met goud metallic garen.

De voering en het beleg worden eerst aan de voering mouwen vast gezet en vervolgens rondom vastgestikt. Met de manchetten reeds gestikt was dit nog even een gepuzzel hoe dit aan te pakken. Onderaan waardoor het bomberjack ‘geboren’ werd. Altijd zo’n tof moment. Neem een kijkje op mijn Instagram om hier een video van te zien. Nog even langs de rits en hals doorstikken en dan is ook dit project klaar to shine!

 

Binnenkant

Doorstikken langs de hals en rits

Paspelzak detail

Mix met roze

Match met rood

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Benodigd materiaal: borduurgaren, pailletten, satijn
Benodigde producten:
BERNINA 590 Crystal Edition
BERNINA 590 Crystal Edition
BERNINA 590
BERNINA 590
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam