Creatieve berichten over naaien

Opbergmanden naaien van oude spijkerbroeken met gratis werkbeschrijving

Hallo, vandaag wil ik je laten zien hoe je van oude spijkerbroeken handige opbergmanden kunt naaien – een superleuk upcycling project. Het beste maak je gelijk een paar manden tegelijk! Zoals je in de gratis werkbeschrijving zult zien, zijn ze gemakkelijk te maken, staan gezellig en bieden veel ruimte voor allerhande spullen en prullaria. 

Foto: Marjo Koivumäki, Finnland

Je hebt het vast al eens gehoord: Na het opruimen is vóór het opruimen ;-). Waar mensen wonen, ligt altijd wel iets – dat is tenminste bij ons het geval! 

Daarom hebben wij, toen onze kinderen jonger waren, een opruimsysteem ingevoerd dat tot op de dag van vandaag zeer succesvol is gebleken: Elk gezinslid heeft zijn of haar eigen “opruimhulpje” waarin alles wat rondslingert gedurende de dag wordt verzameld.

‘s Avonds pakt iedereen z’n opbergmand en legt z’n spullen terug waar ze horen. Het is zo gemakkelijk om tijd en zenuwen te besparen en bovendien heb je een heleboel versleten of te kleine spijkerbroeken gerecycleerd!

Natuurlijk kun je de opbergmanden in verschillende maten maken en ze voor heel andere dingen gebruiken! Ze zijn niet moeilijk te naaien en zien er alleen al door het denimmateriaal en de opgenaaide details erg cool uit. Heb je zin om te beginnen? Ik beloof je, het wordt een upcycling project met een garantie op succes!

Opbergmand naaien – afmeting van de manden

De afmetingen van de opbergmanden zijn variabel en kunnen individueel worden bepaald. Natuurlijk hangt het ook af van de spijkerbroeken die beschikbaar zijn. De middelgrote mand met de rood-witte handvaten heeft een diameter van 22 cm en een hoogte van 25 cm.

Benodigdheden voor de opbergmanden

 • 1-2 oude spijkerbroeken
 • 60 cm band voor de handvaten (ca. 2,5 – 3,5 cm breed) – hiervoor kun je bijvoorbeeld een oude riem gebruiken
 • Vliesofix (dubbelzijdig opstrijkbaar verstevigingsvlies), twee restjes in de grootte van de achterzakken van de spijkerbroek
 • in kleur passend jeansnaaigaren, bijv. Denim Doc van Amann Mettler
 • jeans-naainaald, nr. 100 – 110
 • meetlint
 • kleermakerskrijt of markeerpen
 • liniaal
 • stofschaar

Bij het naaien met denim stoffen en voor upcycling projecten met oude spijkerbroeken, heb ik zeer goede ervaringen met het DENIM DOC garen van Amann Mettler. Het garen is super scheurvast en toch niet te dik, zodat het heel goed op de naaimachine loopt, zowel als onder- en bovendraad.

En natuurlijk heeft mijn BERNINA 540 me ook niet in de steek gelaten!

BERNINA 540

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

Patroon

Aangezien de patroondelen uit een cirkel en een rechthoek (elk 2x uitgeknipt) bestaan, hoef je geen patroon te downloaden. De grootte van de opbergmanden kan tijdens het naaien spontaan worden bepaald. Je kunt ook van tevoren een papieren patroon maken in de gewenste maat.

Afmeting van de opbergmanden “spontaan” bepalen

De grootte van de opbergmand kun je tijdens het naaien spontaan bepalen, afhankelijk van de grootte en de textuur van de spijkerbroek. Je kunt de ronde bodem rechtstreeks op de spijkerbroek tekenen met behulp van een bord of een ander rond huishoudelijk voorwerp. Je kunt de zijpanelen ook rechtstreeks op de spijkerbroek tekenen. In de instructies hieronder vind je de uitleg.

Opbergmand naaien in vooraf bepaalde afmeting 

Als je een bepaalde maat wilt naaien, kun je natuurlijk ook een patroon maken van patroonpapier of inpakpapier. Ga als volgt te werk:

 • Teken een cirkel met de gewenste afmetingen op papier (met een passer, een bord of een ander voorwerp) en knip deze uit
 • Meet de omtrek van de onderkant met het meetlint, deze meting bepaalt de breedte van het zijdeel 
 • Bepaal de hoogte van de mand, deze meting resulteert in de hoogte van het zijdeel
 • Teken het zijdeel op papier en knip het uit
 • Voeg voor het knippen 1 cm naadtoeslag toe

Naadtoeslag

Voeg bij het knippen 1 cm naadtoeslag toe aan alle naden en randen.

Knippen

Voor één mand heb je twee ronde bodemdelen en twee rechthoekige zijdelen van dezelfde afmeting nodig. Omdat elke spijkerbroek anders is, moet je, voordat je begint met knippen, goed nadenken of de stof voldoende is voor de maat die je hebt gekozen. Het is het beste om gewoon twee spijkerbroeken beschikbaar te hebben, dan kan er niets misgaan! 

Als de spijkerbroek te smal is, naai dan voor het knippen eerst kleinere stukken stof tot een groter geheel aan elkaar – knip bijpassende stukken uit de broekspijpen en zet ze aan elkaar. Naai de delen met de goede kanten op elkaar en pers de naadtoeslagen uit elkaar. Stik de naadtoeslagen vanaf de goede kant door.

Werkbeschrijving voor de opbergmanden van oude spijkerbroeken

Aufbewahrungskörbe, genäht aus alten Jeans

Foto: Marjo Koivumäki, Finnland

Achterzakken afknippen en twee bodemdelen uitknippen

Knip de achterzakken van de spijkerbroek met 1,5 cm afstand tot de randen of torn ze los. Torn mooie labels of andere details (patches, een stuk tailleband, enz.) los van de spijkerbroek of knip ze eraf. Bepaal de maat van de bodem en teken deze zo ver mogelijk bovenaan op het linker en rechter zitvlak van de spijkerbroek. Knip beide bodemdelen uit met een naadtoeslag van 1 cm. TIP voor de bodemcirkel: neem gewoon een bord of een schaal van de juiste afmeting en teken de omtrek af met kleermakerskrijt of markeerpen.

Broekspijpen openknippen

Knip beide broekspijpen overdwars en zo hoog mogelijk van de broek af. Vervolgens langs de gemakkelijkste (dunnere) naad openknippen of lostornen, strijken en glad op tafel leggen.

Zijdelen knippen

De omtrek van het bodemdeel (meet met het meetlint langs de getekende omtrek) geeft de breedte van de twee zijdelen weer. Bepaal de hoogte van de zijdelen. Teken de twee zijdelen op de broekspijpen met behulp van het meetlint en de liniaal en knip ze rondom uit met een naadtoeslag van 1 cm. Als de breedte van de broekspijpen niet breed genoeg is, zul je moeten improviseren: Knip passende stukken uit de broekspijpen en zet ze aan elkaar. Naai de delen met de goede kanten op elkaar en pers de naadtoeslagen uit elkaar. Stik de naadtoeslagen op de goede kant smal door.

Achterzakken en versieringen stikken

Strijk Vliesofix op de verkeerde kant van één of twee achterzakken. Verwijder het papier en strijk de zak(ken) op de goede kant van het buitenzijdeel. Naai de zak(ken) vast, naai hierbij rondom op de enkelzijdige naadtoeslag, zodat er geen dikke naad of klinknagel in de weg komt te zitten ;-). Als je een opening van ongeveer 0,5 cm aan de buitenrand laat, rafelt de rand leuk en nonchalant uit. Je kunt ook labels of andere originele details op de buitenkant van het zijdeel naaien.

Zijnaden buitenmand stikken

Rijg de zijnaden van het buitenzijdeel met de goede kanten op elkaar en naai deze aan elkaar. Pers de naadtoeslagen uit elkaar. Markeer kwartdelen op de onderrand van het buitenzijdeel en op het buitenbodemdeel.

Zijdeel buitenmand aan bodem naaien

Rijg met behulp van de markeringen het buitenzijdeel aan het buitenbodemdeel, goede kanten op elkaar, en naai de delen aan elkaar. Doorstikken gaat het beste als de cirkel plat op de aanschuiftafel van de naaimachine ligt, met de verkeerde kant naar onderen en het zijdeel hier bovenop. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat de delen bij het stikken mooi glad op elkaar aansluiten. Knip de naadtoeslagen rondom in tot ongeveer 2 mm voor de naad. Draai de buitenmand met de goede kant naar buiten.

Binnenmand naaien

Rijg de zijnaden van het binnendeel met de goede kanten op elkaar en naai ze vast. Laat een ca. 8 cm lange omkeeropening (voor later) 5 cm boven de onderrand open. Naai het bodemdeel vast, ga op dezelfde manier te werk als bij de buitenmand.

Buiten- en binnenmand aan elkaar naaien en draaien

Trek de manddelen met de goede kanten op elkaar naar binnen. Rijg de bovenranden rondom vast en naai ze aan elkaar. Keer de opbergmand door de opening naar de goede kant en trek hem “correct” (verkeerde kanten op elkaar) in elkaar. Strijk de bovenrand glad.

Opbergmand afmaken

Stik de bovenrand op 0,7 cm van de rand door. Sluit de omkeeropening met de hand of met een smalle naad met de machine. Verdeel de band in twee stukken van 30 cm en werk de knipranden af met een zigzagsteek (bij synthetische vezels kun je de randen ook voorzichtig met een aansteker aan elkaar smelten). Stik de handvaten tegenover elkaar op de binnenrand van de mand in een rechthoek en kruislings vast (zie afbeelding).

Cooler Ordnungshelfer! Aus alten Jeans genähter Aufbewahrungskorb

En hier zijn ze dan, de leuke opbergmanden! En ze zijn echt gemakkelijk te maken! Ik hoop dat je dit naai-idee net zo leuk vindt als ik en dat je veel plezier hebt met het naaien! Ik ben en blijf een absolute denim-, jeans- en spijkerbroekenfan! 

Groetjes,

Laura

 

O ja, wat ik nog wilde zeggen: Ook als je straks in het voorjaar weer naar buiten gaat – bijvoorbeeld naar de speeltuin, het openluchtzwembad of naar zee – zijn de stevige denim manden heel praktisch!

Aufbewahrungskorb als alten Jeans

Foto: Marjo Koivumäki, Finnland

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam