Creatieve berichten over naaien

Palazzo broek deel 1 patroon

Palazzo broek deel 1: Patroon

patroon

In deze blog ga ik uitleggen hoe je het patroon maakt voor een palazzo broek met plooien. Deze broeken kun je in het voorjaar met een soepele stof maken of juist als zakelijke broek dragen. Voor de uitleg gebruik ik een basis patroon die je hier terug kan vinden in 3 maten. In de uitleg gebruik ik maat 38.

Coupe wegwerken

Allereerst gaan we de coupe naad wegwerken. Meet op hoeveel cm breed deze is. Meet vervolgens deze afstand vanaf de zijnaad weg. Laat de nieuw zijnaad lijn mooi in de heup overlopen.  Dit doe je bij het voor en achterpand.coupe weg palazzo broek

Plooien bepalen

Om te bepalen waar de plooien komen ga je de broek in delen knippen. Ik heb voor 2 plooien gekozen maar als je er meer of minder wilt werkt het hetzelfde. Meet de taillelijn in het patroon op en deel deze door 3. Markeer deze punten en trek deze lood recht naar beneden.  Je hebt nu dan een patroon in 3 losse delen.plooi plaatsen palazzo broek

Plooi grote bepalen

Om te bepalen hoe groot de plooien worden bepaal je eerst hoe wijdt je de onderkant van de palazzo broek wilt hebben. Meet de huidige breedte van het voorpand. Bereken dan de gewenste breedte – het voorpand. Dit is de totale plooi grote. Deel deze door 2. (voorbeeld: gewenste breedte 42 cm – vp breedte 13 cm =29 cm. 29:2 = 14,5 cm. Markeer het midden van de 14,5 cm. Hier wordt de plooi naar toe gevouwen. Voor het achterpand doe je het zelfde. Gewenste breedte 42 cm – huidige breedte 17=25cm :2=12.5 en markeer ook weer het midden hiervan.plooi berekenen palazzo

Resultaat

Dit is het patroon dat je gaat gebruiken.resultaat patroon Voor de naden er omheen is alles 1 cm en de zoom 3 cm. De taille band wordt van elastiek. Om deze te tekenen meet je de taille van het voor en achterpand zonder de plooi ruimte, dit is de halve tailleband. de band is 4 cm breed en rondom 1cm naad. Deze leg je aan de stofvouw.

In de volgende blog ga ik de broek stap voor stap maken op een lekker stofje!

Tot de volgende blog,

Liefs Marchie

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam