Creatieve berichten over naaien

Stof opleuken met de koordvoet

Ik hou echt van mijn BERNINA naaimachines. Een van de redenen hiervoor is dat het BERNINA assortiment precies de juiste naaivoeten heeft voor elk soort naaiwerk. Deze naaivoeten maken speciale technieken gemakkelijker en maken het mogelijk talloze creatieve naai-ideeën te realiseren. Nummer #21, de zogenaamde koordvoet, is zojuist in mijn naaivoetcollectie opgenomen.

Koordvoet #21

Image of Koordvoet #21.

Koordvoet #21

De koordvoet #21 vergemakkelijkt het opnaaien van dunne banden, koorden en draden. Ook voor werken met passementen, tressen en koordapplicaties is de koordvoet #21 ideaal. 

Meer informatie

De koordvoet

Schnuraufnähfuss #21

Voor een eerste klein project met de nieuwe aanwinst, wilde ik een zogenaamde “Magic Pouch” naaien. Mijn effen stof uit de voorraad moest een beetje opgepimpt worden met de koordnaaivoet. Ik vond het patroon en de instructies voor de praktische tas met een grote opening hier op internet. Dit is een Duitse pagina, maar er zijn ook genoeg Nederlandse werkbeschrijvingen voor een magic pouch te vinden, zoals bijvoorbeeld hier. Er zijn talloze video’s en tutorials over dit type zip bag, dus ik zal me in deze post beperken tot het verfraaien van de stof en een paar details.

Let’s go!

Allereerst heb ik mijn machine ingeregen. Wist je overigens, dat je het overlockgaren Seracor von Mettler op miniklosjes probleemloos op de naaimachine kunt gebruiken? Dus vond ik precies de garenkleur die bij het koord van wol past dat ik had uitgekozen.

Seracor Mettler Miniking Spule

Ik testte de eerste naad met de koordvoet op een proeflapje van volumineuze stof. Ik stelde een zigzagsteek op mijn BERNINA 570 QE in, voerde mijn koord van wol door het oog van de naaivoet en begon te naaien. De steek sloot het garen precies in de goede breedte in en het resultaat beviel me meteen.

BERNINA 570 QE

Image of BERNINA 570 QE.

BERNINA 570 QE

Eenvoudig grote quilts hanteren ✓ Eenvoudig draaien, keren en plaatsen van applicaties ✓ Geniet van geweldige stofdoorvoer ✓ Automatische functies besparen tijd ✓ Inclusief patchworkvoet ✓

Meer informatie

Wollen koord opnaaien met de koordvoet

Probenaht Schnuraufnähfuss

Ik wilde mijn tasje versieren met diagonale lijnen, dus legde ik het geknipte stuk stof bovenaan op de verstevigingsstof – een weefsel dat is voorzien van een dun laagje schuimstof om volume te geven aan mijn decoratieve stiksels. Ik tekende een lijn met krijt in een hoek van 45°.

Nahtlinie markieren

Na het stikken van de eerste lijn, bevestigde ik de praktische randgeleider aan de koordvoet. Nadat de gewenste afstand is ingesteld, kan de geleider gemakkelijk met een schroefje aan de voet worden bevestigd.

Kantenlineal Nähfuss Bernina

Zonder de andere lijnen te hoeven tekenen, kon ik lijn voor lijn verder naaien.

Parallele Linien mit Schnuraufnähfuss

Toen ik tevreden was met de versiering op mijn stof, heb ik de tas verder genaaid volgens de instructies.

Magic Pouch nähen

Het versieren van de stof met de koordvoet was echt een eitje. Mij bevalt de subtiele versiering van de effen buitenstof heel goed.

Stepplinien Schnürchenfuss

Uitdagend stukje

Het uitdagendste deel van de Magic Pouch was de sluitnaad bij de rits. Het was niet gemakkelijk om daar een exacte naad te krijgen, maar hier naaide ik gewoon volgens het motto “even doorzetten”.

Innennaht Magic Pouch

En gelukkig was deze naad aan het einde bedekt met de zijdelen. Een paar steekjes met de hand zorgden ervoor dat de binnenkant van de tas er netjes uitzag.

Zo ziet de magic pouch er gesloten uit. Ik vind dat het mooie koordstiksel echt tot zijn recht komt. En ik ben er trots op dat de koordvoet, de randgeleider en ik ervoor gezorgd hebben dat de stiksels zo mooi zijn en perfect op elkaar aansluiten…

Een veelzijdig naaihulpje

Natuurlijk is de koordvoet niet alleen geschikt voor het aannaaien van garens en koorden in rechte lijnen, ook rondingen zijn geen probleem met deze naaivoet. Binnenkort vind je hierover een blogbericht van één van mijn collega’s.

Ik ben inmiddels al dol op mijn kleine magic pouch en het zal niet de laatste zijn. Volgende keer maak ik een grotere versie. Een magic pouch is echt praktisch, want als je hem opent, ligt de inhoud duidelijk voor je uitgestald. Ideaal om bijvoorbeeld naaiaccessoires bij de hand te houden en na gebruik weer op te bergen.

Schnuraufnähfuss mit fertiger Magic Pouch

Ik vind de koordvoet echt geweldig. Mijn hoofd gonst al van de ideeën over wat je ermee zou kunnen versieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een versiering zoals een bies op een blouse of een decoratieve accentuering van de zoomlijn met koordlijnen in contrastkleuren?

Welke ideeën zou jij toepassen met deze naaivoet? Misschien heb je hem al in je naaivoetencollectie en kun je me vertellen wat je er graag mee naait?

Groetjes vanuit mijn naaikamer
Ute

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam