Creatieve berichten over naaien

Poef van oude spijkerbroeken met werkbeschrijving

Poef van oude spijkerbroeken 

Hallo, vandaag laat ik jullie weer een leuk upcycling project van oude spijkerbroeken zien: een comfy poef! De vierkante poef is gevuld met PES-vezel balletjes en kun je niet alleen als zitgelegenheid gebruiken. Ook als voetenbankje of bijzettafeltje is hij prima geschikt!

Foto: Marjo Koivumäki, Studio Apris Oy, Finnland

De zakken die rondom zijn vastgestikt zijn ook heel handig. Ik gebruik ze voor mijn smartphone, om de afstandsbediening van de tv, of om andere prullaria in op te bergen.

Foto: Marjo Koivumäki, Studio Apris Oy, Finnland

De poef van oude spijkerbroeken is niet alleen superleuk, maar ook heel robuust en past dus ook prima in een kinderkamer of buiten op het terras! En hij is echt niet moeilijk te maken – laten we dus beginnen :-)!

Poef naaien van oude spijkerbroeken – belangrijke informatie

Afmeting

Hoogte : 30 cm, breedte : 50 cm , diepte: 50 cm

Tip

Je kunt de poef helemaal van oude spijkerbroeken of van een lap spijkerstof maken, of een combinatie hiervan, zoals hier beschreven. De zijdelen zijn gemaakt van een broekspijp, de boven- en onderkant van een lap spijkerstof. Om de bovenkant een bijzondere look te geven, heb ik 4 stroken aan elkaar gezet en de naden rechts en links met decogaren doorgestikt.

Foto: Marjo Koivumäki, Studio Apris Oy, Finnland

Materiaal

 • 2 grote spijkerbroeken (of 120 cm stevige spijkerstof aan de meter)
 • spijkerstof (aan de meter): 55 cm
 • donkerblauwe rits: 50 cm
 • in kleur passend naaigaren of jeansnaaigaren, bijv. Denim Doc van Amann Mettler
 • in kleur passend decogaren, bijv. EXTRA STERK van Amann Mettler
 • jeansnaalden, nr. 100 – 110
 • polystyreen balletjes (of ander geschikt vulmateriaal): 75 liter
 • 2 oude kussenslopen : 80 cm x 80 cm
 • centimeter
 • kleermakerskrijt of markeerstift
 • liniaal
 • stofschaar

Tip

Stik alle verbindings- en afwerknaden met jeansnaaigaren of gebruikelijk naaigaren en neem voor het doorstikken van de bovenkant en voor het vaststikken van de zakken het decogaren als bovendraad (de onderdraad mag iets dunner zijn, controleer de draadspanning en pas deze eventueel aan). 

Poef naaien van oude spijkerbroeken – knippen

Omdat de patroondelen gewoon uit rechthoeken bestaan, hoef je geen patroon te downloaden. Je kunt het patroon voor de poef makkelijk zelf volgens de afmetingen op patroonpapier tekenen en uitknippen. Het gaat nog sneller als je de patroondelen met kleermakerskrijt of een markeerstift en een lange liniaal direct op de spijkerbroek of spijkerstof tekent.

Naadtoeslag

In de afmetingen is 1 cm naadtoeslag inbegrepen.

Van spijkerstof (aan de meter)

 • bovenkant:  52 cm x 14,5 cm , 4x knippen
 • (of, als je dit deel uit één stuk wilt: 52 cm x 52 cm, 1x knippen)
 • bodem: 52 cm x 27 cm, 2x knippen

Van oude spijkerbroeken

 • zijdeel: 52 cm x 32 cm, 4x uit een broekspijp knippen (de zijnaden lopen dwars)
 • achterzakken, 4x van de spijkerbroeken lostornen

Knip de broekspijpen voor de zijdelen zo hoog mogelijk recht af, knip deze langs de “gemakkelijkere” naad open en strijk ze plat. Torn de zakken van de broek los. Als je alle zijdelen van de poef van elk 2 zakken wilt voorzien, heb je nog 4 extra zakken nodig.

Legende

 • Gesässtaschen abtrennen = Achterzakken lostornen
 • Hosenbeine weit oben gerade abschneiden = Broekspijpen zo hoog mogelijk recht afknippen
 • Hosenbeine entlang der “einfacheren” Nähte aufschneiden = Broekspijpen langs de “gemakkelijkere” naad openknippen

Tip

Als de achterzakken niet goed losgetornd kunnen worden (bijv. vanwege te dikke naden of klinknagels), kun je ook een andere techniek gebruiken: knip de achterzakken met 1,5 cm afstand van de rand uit de spijkerbroek, strijk ze met behulp van Vliesofix op de zijdelen van de poef en stik ze langs de afgeknipte rand vast. Deze techniek heb ik bij mijn project “Opbergmanden naaien van oude spijkerbroeken met gratis werkbeschrijving” laten zien. Je vindt de werkbeschrijving onder “Achterzakken en versieringen stikken”.  

Poef naaien van oude spijkerbroeken – werkbeschrijving

Foto: Marjo Koivumäki, Studio Apris Oy, Finnland

Bovenkant naaien

Werk de lange kanten van de stroken stof af met een zigzagsteek. Leg de stroken met de goede kanten op elkaar, rijg de naden en naai de stroken aan elkaar.
Strijk de naadtoeslag open en stik de naden aan beide kanten aan de goede kant voetbreed met decogaren door. (Deze stap valt weg als je de bovenkant uit één stuk maakt.)

Stofdelen afwerken

Werk de bovenkant en alle andere buitendelen rondom met een zigzagsteek af.

Zakken opstikken

Plaats de zakken naar wens op de zijdelen (minstens 5 cm van de zijkanten verwijderd), rijg ze vast en stik ze met decogaren vast. 

Rits inzetten

De rits inzetten: Speld de beide delen voor de bodem met de goede kanten op elkaar, stik één van de beide lange kanten 2 cm aan elkaar en hecht de naad met een trens van 3-4 steken af. Stel een grotere steeklengte in (bijv. 4-5 mm) en naai 43 cm door (dit deel van de naad wordt na het inzetten van de rits weer losgetornd). Zet de steeklengte weer terug, naai een tweede trens en stik dan de rest van de naad. Strijk de naadtoeslag open. Leg de rits met de bovenkant naar onderen van links in het midden op de naad (het schuifje 2 cm langs de zijkant, het einde mag iets uitsteken), speld de rits vast en rijg deze met de hand op de naadtoeslag. Bevestig de ritsvoet op de naaimachine en stik de rits met 0,7 cm afstand van de naad aan de goede kant vast. Torn de naad tussen de beide trenzen los, verwijder de rijgdraden en open de rits 10 cm.

Afdekking voor rits naaien

Legende

 • Kante Boden = Rand bodem
 • Hosenbein = Broekspijp
 • Hosensaum = Broekzoom
 • Stoffstück ausschneiden = Stuk stof uitknippen
 • beidseitig mit Zickzackstich feststeppen = aan beide kanten met zigzagsteek vastnaaien
 • Tunnel für RV = Afdekking voor rits
 • eingenähter Reissverschluss = Ingenaaide rits

Knip uit de broekzoom van een spijkerbroek een stukje stof van 5 x 7 cm en stik dit volgens de tekening zo vast, dat het schuifje van de rits hieronder geschoven kan worden (zodat je geen krassen op de bodem krijgt, zie afbeelding hieronder). 

Zijdelen aan elkaar naaien

Leg de zijdelen met de goede kanten op elkaar, rijg en stik de naden. Leg het eerste en laatste zijdeel met de goede kanten op elkaar, rijg en stik de naad, zodat een ring ontstaat. Strijk alle naadtoeslagen open.   

Bovenkant aan zijdelen naaien

Rijg de bovenkant met de goede kant aan de zijdelen, zodat de hoeken steeds op een zijnaad uitkomen. Naai de bovenkant en zijdelen aan elkaar. Ben je bij een hoek aangekomen en moet je de stof draaien, laat dan de naald in de stof staan, zet de naaivoet omhoog, draai het naaiwerk 90°, zet de naaivoet omlaag en naai naar de volgende hoek. 

Bodem vastnaaien

Naai de bodem op dezelfde manier als de bovenkant aan de zijdelen en keer de poef door de ritsopening naar de goede kant.

Inlet naaien

Vul de eerste kussensloop met de helft van de polystyreen balletjes, sluit de sloop net onder de knoopbies met een rechte steek. Duw de inlet in de hoes van poef. Vul de tweede sloop met de overige balletjes, bind de sloop dicht en probeer eerst of de poef voldoende is gevuld. Vul eventueel balletje bij. De poef moet goed gevuld worden, omdat de vulling tijdens het gebruik van de poef in elkaar zal zakken. Sluit ook de tweede sloop met een rechte steek. Bewaar de balletjes die je over hebt, zodat je de poef later nog kunt navullen. 

Poef afmaken

Vul de hoes van de poef met de inlet en sluit de rits.

Foto: Marjo Koivumäki, Studio Apris Oy, Finnland

Zo, klaar is jouw originele en comfortabele poef en je hebt een paar oude spijkerbroeken weer nieuw leven ingeblazen. 

Ik hoop dat dit naaiproject je weer heeft geïnspireerd en ben heel benieuwd of je zelf ook een poef gaat maken. Laat het me weten onder dit bericht!

Groetjes 
Laura

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam