Creatieve berichten over naaien

#REFEBULOUS: Van oude sweaters naar een nieuwe sweat suit

#REFEBULOUS: Van oude sweaters naar een nieuwe sweat suit

Voor de REFEBULOUS challenge ging ik in de REUSE categorie eens aan de slag met de berg sweaters van de jongens die te klein waren geworden of niet meer gedragen werden. Ik starte met het idee om een leuke joggingbroek te maken en het eindigde in een heus sweat suit/joggingpak. In de stapel waren veel grijze items en een toffe blauwe sweater. In de resstoffen vond ik wat wit en roze jersey en jogging om al een beetje de lente te laten kriebelen. Het design van de colorblock ontstond tijdens het maken van de sweat suit. Lees uitgebreid over mijn naaiavontuur van sweaters naar sweat suit in deze blog.

Click to read in English

Perfecte schaar voor dit project: Re-style;-)

Patronen

Voor de joggingbroek koos ik de Skye Joggers van Blank Slate Patterns. Hoewel ik meestal voor een bekend patroon ga in refashion of reuse projecten had ik dit patroon nog niet eerder gebruikt. Ik vind het een toppertje met veel beschreven opties om het voor jouw figuur aan te passen. 

De trui heeft als basis de Vera van Forget me not Patterns. Dit gratis patroon gebruikte ik al vaker, ook hier op de BERNINA blog in een andere colorblock creatie. Hoewel je de trui niet meer zo één-twee-drie zult herkennen, is het een fijn basis patroon om mee te varieëren. 

Broek

Het colorblock ontwerp van de joggingbroek startte met en joggingbroek maat 164. De zijkant werd nu de bovenzijde van het voorpand. Daarna wit en roze reststof en onderaan het blauw van de sweater. Dit stuk blauw knipte ik uit de onderzijde van de sweater inclusief het tailleboord voor zowel het voor als het achterpand aaneen. Het tailleboord is nu enkel-boord is. Snappie?

Zijkant joggers mt 164 worden voorkant nieuwe joggers

Roze resstof

Onderkant voor- en achterkant inclusief boord

Het achterpand begint met een stuk blauw. Geknipt uit de blauwe sweater. Eén zijde uit de onbedrukte achterkant (liever geen letters om mijn bil) en de ander uit aan elkaar gestikte mouwen (wel een naad op mijn bil).

Blauw op mijn bil

Tijdens het knippen van alle kleuren ontstond het colorblock ontwerp van de broek. Dit kleurde ik in op een getekend ontwerp en kon gelijk zien of het leuk werd of dat ik andere keuzes moest maken.

De losse colorblock delen van het voor- en achterpand naaide ik met de bernette 64 AIRLOCK aan elkaar.

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie

De zijnaden zijn eerst met de naaimachine bevestigd en daarna gelockt. Zo heb je net wat meer sturing op het laten aansluiten van de gekleurde vlakken.

Speld haaks

Naai over de spelden heen, zodat de stof niet verschuift

Omdat het onderste blauwe gedeelte al aan één zijde ‘vastzit’ bevestig je die pas nadat de rest van de broekspijp in elkaar zit.

Tailleband

Van één van de truien was het tailleband groot genoeg om aan de joggingbroek te bevestigen.

Voordat ik dat deed maakte ik twee gaten waardoor een aantrekkoord geregen kon worden. Deze techniek zag ik bij @elizabethsweetwaterpatterns voorbij komen en kon ik gelijk uitproberen. Daar waar de gaten komen verstevig je de binnen zijde met vlieseline. Op de goede zijde plaats je een stuk stof (sweaterstof in dit geval). Hier teken je een cirkel ter grootte van het gat. Dit stik je met een kleine steek vast. Het rondje knip je in en door het gat dat ontstaat haal je het stukje stof heen naar de binnenzijde. Strijken en eventueel met een rijgsteek tijdelijk of sierstiksel vastzetten. 

Vlieseline binnenzijde

Rondstikken

Door het gat heen halen

In de band gaat een breed elastiek (ook hergebruikt) en de band is vervolgens doorgestikt. Het trekkoord is gemaakt van de kleine resstukjes die met de lockmachine aan elkaar gezet zijn en vervolgens doorgestikt met de naaimachine. Voor het doorstikken gebruikte ik Seracycle garen van Mettler. Dit garen (en ook het klosje) is gemaakt van gerecycled plastic. Hiermee is dit project nog iets duurzamer geworden.

Knip de naad in zodat je ze aan weerszijde kan leggen en de gevouwen naad minder dik wordt

Doorgestikt

Toen was mijn geplande project klaar, maar was mijn berg sweaters nog niet helemaal geslonken. Het werken aan deze colorblock joggingbroek gaf met zoveel plezier dat ik me waagde aan een bijpassende sweater.

Sweater

Met deze sweater was ik met grote sprongen snel thuis, want de onderzijde van een van de truien van de jongens waren nog intact en passend. Ook de voorzijde was snel voor elkaar, ik had immers nog dat grote stuk met tekst. Daarbij een beetje slim puzzelen met met wat restjes blauw en wit was ook zo gedaan. 

Gepuzzel

Gelukt

It has pockets

Het project vertraagde toen het achterpand gemaakt moest worden uit de muts van de blauwe trui. Ik dacht daar zitten twee lagen stof in, maar de binnenkant was van een dunner materiaal. De voorkant van de muts was wel dubbel dus dit knipte ik zover mogelijk langs het stiksel aan de binnen zijde. Dit werd aan elkaar gestikt de bovenzijde van het achterpand. Het leuke stiksel complimenteerde ik met een driedubbel stiksel in het midden. Eerst met een tweelingnaald en daarna nog een keer in het midden. Dit werkte zo goed dat ik dit stiksel ook op ander plaatsen ging toepassen. Geinspireerd door een muts.

De rest van het achterpand werd aangevuld met witte sweaterstof. 

De lagen van de muts

Open borduurvoet 20C

Driedubbel mooi

De ontstane punt in het midden van het achterpand werd eerst met de naaimachine gestikt en vervolgens afgewerkt met de overlocker.

Naai tot het midden

Knip in tot het stiksel

Dan de andere kant

Netjes afwerken

Mouw

De bovenkant van de mouw is deels gemaakt met de binnenzijde van de muts. Het was het allerlaatste restje blauw dat er was. Deze stof was zoals gezegd een stuk dunner en daarom is het samen geknipt met de roze stof. Om verschuiven te voorkomen gebruikte ik tussen de stoflagen een beetje spuitlijm, voordat ik de mouwkop knipte. Na het bevestigen van de verschillen colorblock stukken was de mouw snel klaar, immers het boord zit er al aan.

Meten mouwkop

Dubbellaags

Tussendoor braaf strijken, hè

Meters maken

Blauw aan blauw

Hoodie

Om de muts goed te laten passen, passte ik het Vera patroon aan op de halslijn van de trui waar de grijze muts eerst aan zat. Dit werkte goed en met rekbare stof heb je altijd wel een beetje speling, maar ik hoefde de muts of de halslijn tijdens het bevestigen niet eens te stretchen;-).

Originele label behouden

Past goed

Lijnen lopen door, toevallig!

Ik noem dit mijn energizer suit, zooo blij word ik hiervan (daarom deze wellicht ietwat te lange blog). Neem zeker even een kijkje op mijn Instagram, waar je naast een vrolijke Reels nog meer informatieve video’s over dit project zal vinden.

Happy

Stretching

Liefs,

Marlies

@madebyLIESL

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Benodigd materiaal: reststof, sweaters, sweaterstof
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
bernette 64 AIRLOCK
bernette 64 AIRLOCK
BERNINA 590
BERNINA 590
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam