Creatieve berichten over naaien

Feestelijk rokje van pailletten stof

De feestdagen zijn dan wel weer voorbij, het houdt mij niet tegen om nog een feestelijk rokje van pailletten stof met jullie te delen. Dit rokje maakte ik om te dragen op oud en nieuw om sprankelend het nieuwe jaar in te gaan. In deze blog lees je hoe ik het rokje maakte en geef ik tips voor het naaien met pailletten stof.

Een feest rokje!

Van de pailletten stof maakte ik eerder een jasje. Ik had daarbij al gelijk het voornemen om een rokje erbij te maken maar was hier nog niet aan toegekomen. De stof met pailletten kocht ik op de Haagse markt.

De pailletten stof heeft een camouflage achtig patroon in zilver en zwart. De pailletten zijn klein en zitten op een rekkende stof. Doordat er veel rek in de stof zit is deze erg geschikt om een aansluitend kledingstuk van te maken.
Ik vind het zelf altijd fijn om niet op pailletten te hoeven zitten. De pailletten kunnen hierdoor beschadigen of de stoel of bank waarop je zit beschadigen. Daarom maakte ik de achterkant van het rokje van punta di roma. Omdat de paillettenstof niet heel dik is knipte ik ook het voorpand nogmaals van de pailletten stof als voering voor het voorpand.

Voor het patroon van het rokje gebruikte ik het rok patroon van een jurk met aansluitende rok die ik eerder op maat had gemaakt. Voor dit rokje korte ik de lengte iets in.
Om het rokje af te werken tekende ik een facing voor de achterkant van de rok. De voorkant werkte ik af met het voeringspand wat ik voor de voorkant had geknipt.

Het pailletten rokje naaien

Met pailletten stof vind ik het altijd fijn als de pailletten de huid zo min mogelijk raken. Ze voelen namelijk vaak ruw en aan je benen maken ze je panty kapot. De rok heb ik daarom anders in elkaar gezet zodat de naden tussen de lagen stof zitten en niet op de huid.

Eerst naaide ik de coupenaden in alle panden. Vervolgens naaide ik de twee voorpanden bij de taille naad aan elkaar met goede kanten op elkaar. Ook het achterpand en de facing voor het achterpand stikte ik op elkaar en de twee midden achternaad stikte ik deels op elkaar, ruimte over latende voor de rits.
Vervolgens heb ik een zoom gemaakt in de twee voorpanden en het achterpand.

Om de naden naar binnen te laten vallen legde ik het voorpand van pailletten stof en het achterpand met de goede kanten op elkaar. Hierbij is het belangrijk de zomen en taillenaad goed op elkaar te leggen omdat je deze al hebt afgewerkt. Deze kan je met de hand of machine op elkaar rijgen, of gewoon heel secuur spelden.
Vervolgens leg je het voorpand van de voeringstof op de stof van het achterpand. Het achterpand zit hiermee als een sandwich tussen de twee voorpanden. Als je op deze manier de zijnaden stikt, valt de naad naad voren tussen het voorpand en de voering van het voorpand.
Op deze manier heb je geen ruwe of onafgewerkte naden aan de binnenkant van je pailletten rokje!

Een andere optie is om het hele rokje te voeren. Ik heb voor de andere techniek gekozen zodat het achterpand niet onnodig dik zou worden.

Omdat ik brede heupen en een smalle taille heb zette ik een rits in de midden achternaad. Zo gaat het rokje gemakkelijk aan en uit.

Tips voor het naaien van pailletten

  • Bij pailletten stof moet je soms de naden vrij maken van pailletten. Met kleine pailletten zoals deze hoeft dat niet, je naait er zo overheen! Gebruik hiervoor wel een stevige naald, ik gebruik een jeans naald.
  • Voor het strijken van de naden kan je het beste op een lage temperatuur strijken met een doek ertussen. Doe altijd een test op een rest stukje zodat je zeker weet dat je de stof niet verpest met het strijkijzer.
  • Knip de stof niet met je stofschaar, pak een goede huishoudschaar en heb geduld met knippen.
  • Hou een stofzuiger bij de hand. Omdat je de pailletten kapot knipt schieten ze alle kanten op.
  • Omdat ik werkte met stretch stofjes gebruikte ik een stretch steek. Ik maakte het rokje op de bernette 38 en gebruikte steek 17 uit mode 2.
Image of bernette 38.

bernette 38

De bernette 38 is het topmodel van de bernette serie. Deze computergestuurde naaimachine biedt een groot assortimentaan functies tegen een betaalbare prijs – en laat zo niets te wensen over. De machine biedt 394 verschillende steken, inclusief stretchsteken voor elastische stoffen. 

Meer informatie

Het resultaat: op naar het feestje!

Nouja, feestje op de bank dan 🙂

Ik ben erg blij met het rokje. Ik kan het rokje goed dragen met het bijpassende jasje, maar het rokje alleen is ook een leuk item om te mixen met andere kleding uit mijn kast.

Meer zien van wat ik maak? Volg mij op Instagram!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: garen, schaar, stof
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam