Creatieve berichten over quilten

Start met de rulervoet op de naaimachine

Start met de rulervoet op de naaimachine, een uitgelezen moment, nu de Verstelbare rulervoet #72 het accessoire van de maand is.

Image of Verstelbare rulervoet #72.

Verstelbare rulervoet #72

Met deze voet naai je langs plexiglasrulers en creëer je zo decoratieve quiltontwerpen zoals lijnen, veren, cirkels, etc.

Meer informatie

Je leest er alles over in het blogbericht over de persvoet van de maand: De Verstelbare rulervoet #72.

Weet je niet zo goed wat je ermee kunt aanvangen? Ik heb er al wel eens mee getest en gequilt, maar ben ook nog niet zo ervaren. Dit zijn de projecten die ik tot nu toe gemaakt heb:

Verstelbare rulervoet 72 Bernina Rulerwork

Bernina rulerwork naaimachine, verstelbare rulervoet 72

Rulerwork Bernina verstelbare rulervoet 72

Bernina rulerwork verstelbare rulervoet 72Ook voor mij is het dus tijd om er mee verder te gaan. Ik stel voor dat we samen de persvoet en de linialen gaan verkennen in enkele oefenblokken. Eerst is het tijd voor wat algemene informatie.

Start met de rulervoet op de naaimachine

 

Enkele basisprincipes voor het gebruik van de rulervoet in rulerwork:

 • Bij rulerwork gebruik je een persvoet met rond ondergedeelte om langs speciaal voorziene latten (de rulers) te stikken.
 • Denk er aan dat je naald in het midden van de ronde opening komt, dus op 6,25 mm van de lat waarlangs je de persvoet geleidt.
 • De plexi linialen kunnen schuiven op de stof. Voorzie ze daarom van zelfklevende liniaalstoppers (of kleef er stukjes schuurpapier op met dubbelzijdig klevende tape). Een must!
 • Ervaren quilters dragen anti-slip handschoenen. Ik gebruikte de ruwe gecoate stretch-werkhandschoenen van mijn man.
 • Blijf oefenen! Amanda Murphy is de ster op vlak van rulerwork. Ze is trouwens ook blogger bij de Engelstalige blog van Bernina (UK). Zelfs zij werd niet op een ochtend wakker met deze vaardigheid. Oefenen, oefenen, oefenen.
 • Om met de techniek van rulerwork te quilten zet je het stoftransport van de machine uit. Het voelt eerst wat onwennig aan, indien je niet gewoon bent van machinaal te quilten of uit de vrije hand te stikken. Probeer een regelmatige steek te bekomen.
 • Werk nauwkeurig. Indien je bepaalde punten wil verbinden, of lijnen laten aansluiten merk je misschien dat je lat wat verschoven is en dat je net naast dat punt zou uitkomen. Verschuif de lat terug en werk in een vloeiende lijn naar dat punt toe. Stop nauwkeurig op de lijn of in het gewenste punt. Mogelijk heb je hier een kortere steek nodig om te eindigen. Dat is in elk geval beter dan over de stiklijn te stoppen, of niet te raken.
 • Stik – vooral in het begin – langzamer. Het helpt je om te zien of je wel de juiste richting aanhoudt.

 

Wat heb je nodig om samen deze oefening met de rulervoet aan te vatten?

 • Een reststof (oud laken bv). Ik wil nu enkele vierkantjes van 15 x 15 cm maken met verschillende vullingen. Ik startte met een lapje van 45 x 22,5 cm voor 2 van die vierkantjes (dit betekent dus eenzelfde oppervlakte voor de onderkant). Ze zijn met opzet wat groter, zodat de latten nog grip hebben op de dikte van de stof tot op de rand van het vierkant. Ik voorzie 3 van dit soort lapjes.
 • Vulling om de stof te verstevigen. Leg dit tussen de beide stofdelen.
 • Naaigaren (bij mij dikte 90, om de stiklijn op de foto goed te laten uitkomen).
 • Uit de Ruler Kit Table starten we met de rechte geleidingslat, de rechtse op de onderstaande foto.
 • Eventueel antislip handschoenen.
 • Wegstrijkbare stift, een rolmes, meetlat, mat
Image of Ruler Kit Table.

Ruler Kit Table

U kunt uw BERNINA-quiltframe upgraden met de de werkkit voor linialen.

Meer informatie

Start met de rulervoet op de naaimachine:

Teken een vierkant van 15 x 15 cm af op de voorziene stof.

Schakel het stoftransport uit. Leg de lat op de juiste plaats langs de lijn (op 6,25 mm afstand). Dit lukt goed door eerst de naald in de stof te laten zakken in een hoekpunt en dan de ruler ertegen te plaatsen, evenwijdig langs de getekende lijn. Verwijder de kopspeld in de hoek voordat je gaat stikken…

Start met de rulervoet op de naaimachine Rulerwork Bernina

Stik tot de andere hoek en ga zo verder tot het hele vierkant gestikt is. Aangezien we hier stikken op een klein lapje, kun je telkens de stof draaien om horizontaal of verticaal te stikken, volgens je voorkeur. Bij een grote quilt zou dat niet meer lukken en ga je best afwisselend de lat verplaatsen volgens de stikvolgorde.

Vervolg nu door telkens de lat te verplaatsen. Kies een lijn, zodat je elke keer dezelfde afstand op de zijde van het vierkant opschuift. Zie je hoe de 2de lijn op de lat onderaan op de hoek wordt gelegd?

Denk er aan nauwkeurig in de stiklijn te stoppen.

Start met de rulervoet op de naaimachine rulerwork Bernina

Ga zo telkens door met volgende lijnen. Hoe korter de lijnen worden, hoe beter het lukt :).

Start met de rulervoet op de naaimachine rulerwork

Ga door tot de vierhoeken in het midden zo klein zijn dat je niet meer verder kan. Bekijk hoe je elegant kan stoppen (geen vreemde of te dichte lijnen).

Hecht de draad af en je bent klaar met het eerste blok.

Vind jij ook dat het nog meeviel? Ik vind het een verslavende techniek. Ik hoop dat dit blogbericht ‘Start met rulerwork op de naaimachine’ je inspireert om met deze techniek te experimenteren.

Ook in dit filmpje vind je nog veel informatie:

We gaan in een volgend blogbericht verder met de andere linialen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Daphne Corcoran BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mooi product en zeker de moeite waard om te proberen. Het lukt ook met een kleinere omnigrid lineaal.Ik vind het persoonlijk vervelend dat dit product als ruler aangeduid wordt. Rulerwork en rulerfoot. Waarom niet gewoon een linealen en persvoet ? We raken steeds meer nederlandse woorden kwijt.

  • Bea Callemeyn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Daphne, ik begrijp je opmerking. Ik geef ook de voorkeur aan Nederlands taalgebruik, bv voor spreuken en zo. Helaas zit je vast aan termen die internationaal gebruikt worden, wanneer je informatie gaat opzoeken. En zo geraken die benamingen ook vanzelf gekoppeld aan de functie. Het rulerwork komt vanuit de VS en Australië overgewaaid. En wanneer je die termen gaat gebruiken in zoekmachines vind je veel meer informatie om je te helpen en inspireren.

 • Bea Callemeyn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Maria, dat is een interessante vraag. Mijn antwoord is echter dubbel: ja en neen.Op dit moment is de toepassing voor de BSR voor linealen al beschikbaar in de VS, helaas nog niet voor Europa. Soms verloopt de productlancering verschillend. De sensor voor het stoftransport loopt dan via een kabeltje door een opening in de quilt-aanschuiftafel. Met de gewone BSR-voet heb je onderaan geen perfecte cirkel, én door het technische blokje achteraan, kun je niet dicht bij de randen komen.Laat ons hopen dat we de combinatie binnenkort ook kunnen uitproberen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam