Creatieve berichten over naaien

Vikisews Uni jurk

Vorig jaar maakte ik tijdens de lockdown een paar feestelijke outfits. Het deed mij goed om even bezig te zijn met leuke dingen en kleding te maken die hopelijk snel weer aan kon voor feestjes. Afgelopen najaar heb ik vooral verbouwd in mijn nieuwe huis en daarom niet veel tijd achter de naaimachine besteed. Voor de kerst wilde ik een nieuw jurkje maken en probeerde een voor mij nieuw patronen merk: Vikisews. Ik maakte de Uni jurk om tijdens kerst te dragen. 

Patronen uit Rusland

Vikisews is van oorsprong een Russisch bedrijf. Maar naast Russisch hebben ze ook een hoop patronen in het Engels vertaald. De patronen koop je online via hun website. Het zijn PDF patronen waarbij je patronen ontvangt om te printen op A4 of A0 en natuurlijk de instructies om het kledingstuk te maken. Ik kies er altijd voor om meerdere patronen tegelijk te laten printen op A0 bij een plot service. Zo hoef ik de patronen alleen maar uit te printen, zonder het aan elkaar plakken van alle blaadjes.

De patronen koop je per maat. Het is jammer dat je maar 1 maat krijgt omdat je niet kan experimenteren met welke maat je het beste past of maten kan combineren als je op de heupen bijvoorbeeld een maat groter wilt dan in de taille. 
Wel zijn de patronen te koop in 3 verschillende lengte maten. 

De patronen van Vikisews zijn modern van ontwerp. Ik vind ze verfrissend en fashion forward. Niet alle patronen zijn mijn smaak maar er zitten een aantal leuke exemplaren tussen!

Voor mijn eerste project van Vikisews koos ik voor de Uni jurk. Dit is een jurk met een hoge taille, hoekige neklijn, grote mouwen en een open rug met strikband aan de achterkant. Precies de eye-catcher die ik wilde voor de kerst!

Satijn voor kerst? Hoe origineel.

Ik wilde de stof van mijn jurk laten aansluiten bij het feestelijke gevoel van kerst en koos daarom voor een Satijn. Voor de kleur koos ik voor traditioneel rood. Ik heb nog niet zoveel rood in mijn kledingkast terwijl het een kleur is die mij goed staat. 

Ik vermeed satijn heel vaak omdat ik het vooroordeel had dat het heel glibberig zou zijn en lastig te verwerken. Voor deze jurk koos ik daarom voor een dikkere satijnen stof. Het glibberige viel gelukkig heel erg mee omdat de achterkant van de stof mat is. Wel is deze kwaliteit super synthetisch en ademt hij vrijwel niet. Maar ag, voor een avondje maakt dat niks uit. 

Wel rafelt satijn ontzettend. Ik probeerde daarom alle naden zo snel mogelijk af te werken met de lockmachine om dit tegen te gaan.
De jurk maakte ik op de bernette 77 ik gebruikte de standaard rechte steken voor het stikken. Om haaltjes in de stof te voorkomen gebruik je een naald die niet te dik is zoals een 70 dikte. Het is vooral belangrijk dat je naald goed scherp is. Als je hoort dat je gaatjes aan het maken bent tijdens het stikken is het tijd voor een nieuwe naald! 

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Het patroon: De Uni jurk van Vikisews

De jurk heeft een aantal interessante elementen zoals de hoekige neklijn en de diepe open rug. Door de duidelijke instructies die erbij zetten was het in elkaar zetten van de jurk goed te doen, al zou ik dit patroon niet aanraden voor beginners. 

Aan de achterkant is het veel strijken en vouwen om de tunnels te  maken voor het elastiek. De voorkant van de jurk wordt gevormd door de coupnaden en afgewerkt met een beleg.

De mouwen zijn echt giga. Deze worden geknipt uit enkele stof en het patroon is bijna de hele stofbreedte. Door de mouwkop te rimpelen zet je deze makkelijk in de jurk. De onderkant van de mouw wordt bij elkaar gehouden door elastiek in een tunneltje. De mouwen zakken wel redelijk in. Als deze meer uitstaand wilt zou je nog tulle erin kunnen verwerken voor extra vollume. 

Voor deze jurk maakte ik de rok iets langer zodat deze tot boven de knie kwam bij mij. De uiteinden van de coupnaden aan de voorkant zitten erg dicht bij elkaar waardoor het nogal hoekig is bij de borst. Voor een volgende versie zou ik dit aanpassen. Tot slot korte ik het smalle bandje aan de achterkant in zodat de jurk beter op mijn schouders blijft liggen. 

 

Het resultaat!

Ik vind het een super leuke en feestlijke jurk. Ik zal zeker nog een keer een patroon van Viki Sews maken. 

Het patroon van deze jurk shop je hier!

Meer van mij zien? Volg mij op Instragram: @Lisa_Sews 

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: garen, stof
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam