Creatieve berichten over naaien

Hera sweater by LIESL

Hera sweater by LIESL

Het nieuwe Hera sweater patroon van Bel’etoile en Sew it Curly (beiden ook lid van het BERNINA blog team) mocht ik testen. Dit sweater patroon met maarliefst 6 verschillende mouwopties is een heerlijk makkelijk naaipatroon (maat 32-52) en daar waar die ietsie ingewikkelder is wordt het heel duidelijk uitgelegd met veel verhelderende foto’s en tekeningen. 

Click to read in English

Voor de test naaide ik de bovenste twee mouw opties: een power mouw (crater sleeve) en een mouw met plooien.

Als eerste maakte ik de mouw met plooien optie. Wanneer je een stof gebruikt die de vorm van zichzelf goed houd geeft het een mooi pof effect. Gebruik je net als ik een wat soepelvallende stretchstof dan kun je de pof verkrijgen door een extra mouwkop kussen te naaien. Deze optie is ook opgenomen in het patroon.

Mouw met plooien

Kussentjes

De crater sleeve trui maakte ik met reststoffen en moest daardoor noodgedwongen wat hacks toevoegen. De trui is korter, er zijn geen boorden gebruikt maar simpel met een zoom afgewerkt. In de zoom van de trui is elastiek geregen om toch het accent op de taille te leggen.

Crater mouw

Nieuwe Hera sweater

Met de naderende release datum en de leuke sneak previews van de andere testers wilde ik toch nog een combinatie van de twee genaaide Hera sweaters maken, namelijk een witte versie met crater mouwen. Net op dat moment kwam ik een toffe uitleg op Instagram tegen voor het maken van 3D letters op een trui. Dit wilde ik gelijk uitproberen. Ik maakte gebruik van de uitleg van @naehen.bei.olga en @vanmiek.miekdhaene. Klik op de namen om hun uitleg te zien.

Een eerste poging met letters van fiberfill liep uit op een mislukking. De tweede poging met een soort softshel stof leverde wel een tof resultaat. Ik leg hieronder mijn stappen uit.

De letters

De letters nam ik over op vlieseline door dit op het scherm van mijn laptop te leggen en met een verdwijn stift over te nemen. Zorg ervoor dat je de plakrand naar beneden richt. De hier getoonde letters zijn van mijn eerste poging. Deze letters waren achteraf te dun, beter is het om lettertype Verdana Pro Black op grootte 220 te selecteren, zoals door Miek werd geadviseerd.

Verdana Pro Black, grootte 220

Kies voor dunne schuimrubber of een softshel. Mijn softshel was relatief dun, dus plakte ik er twee op elkaar met een laagje spuitlijm. Voor het knippen van de letters streek ik de vlieseline erop, zo was het heel makkelijk uitknippen en kon het patroon van de letters niet verschuiven. Bovendien dacht ik zo ook te voorkomen dat de bruine letters door de witte jogging zou schijnen. 

Softshel

Dubbele laag

LIESL

Om de letters mooi recht te plaatsen op het Hera sweater voorpand gaf ik met een rijgdraad het midden en de bovenrand van de letters aan. Vervolgens plaatste ik de letters aan de binnenzijde in spiegelbeeld op de juiste plek. Daaroverheen werd een laagje vlieseline gestreken om de letters te fixeren.

Hulplijnen

Spiegelbeeld

Fixeren met vlieseline

Met Ritsvoet #4  en de naaldpositie uiterst links naaide ik vlak langs de letters. Door gebruik te maken van de kniehevel en een niet te grote steek (2,5) kon ik de contouren van de letters goed volgen. Let op dat je wel de goede kleur op je spoel hebt, want dat is de kleur die je gaat zien aan de goede kant. 

Image of Ritsvoet #4.

Ritsvoet #4

Door de het smalle voorstuk kan de ritsvoet #4 zeer dicht langs de tandjes van de ritssluiting naaien, waardoor de rits exact kan worden ingezet.

Meer informatie

Contouren volgen

Ritsvoet 4

Lockmachine

Met het voorpand klaar kon de Hera sweater verder in elkaar gezet worden. Het meeste direct met de bernette 64 AIRLOCK, zoals de zij- en de mouwnaden. Maar vooral om de trui netjes af te werken. Wanneer het tijd is om te naaien speld ik altijd eerst zoveel mogelijk in elkaar om daarna meters te kunnen maken. Om mezelf eraan te herrineren welke naden gelijk gelockt kunnen worden en welke niet, plaats ik de spelden op een bepaalde manier. Wanneer ik de spelden haaks op de naairichting zet weet ik dat deze naden eerst genaaid zullen worden.

Image of bernette 64 AIRLOCK.

bernette 64 AIRLOCK

De overlocker met luchtinrijger van bernette. De grijperdraden worden snel ingeregen met behulp van de luchtinrijger. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Meer informatie

Spelden haaks = eerst met de naaimachine

Spelden in de naairichting = gassen met de lockmachine

Mooie locknaden, daar word ik blij van

Om een ronding mooi af te werken met de lockmachine heb je een aantal mogelijkheden. Wat ik meestal doe is de naad waar je begint te locken smal te knippen. Vervolgens de voet en de naald hoog zetten, de draden naar achteren trekken zodat de draden niet meer verstrengeld zijn in de ‘ketting’. Dan plaats je de smal geknipte zoom onder de voet, plaats de linker naaldpositie gelijk aan de stiklijn en laat de voet en naald zakken. Lock de ronding en op het einde vouw je het begin uit de weg en maak je de ronding af. Werk de draad netjes weg of knoop ze simpelweg aan elkaar. 

Knip naad smal

Trek draden naar achteren

Laat linker naaldpositie samenvallen met stiklijn

Klaar om te stikken

Bijna aan het eind

Vouw begin uit de weg

Hals en boord

Aan de hals van de Hera sweater gaat een smal boord die weer eerst met de naaimachine werd bevestigd. Om ervoor te zorgen dat het halsboord overal even breed is maak ik met de naaldpositie uiterst rechts gebruik van de breedte van het voetje. De linkerrand laat ik gelijk lopen met de vouw van het boord. Na het afwerken van de naad met de lockmachine heb ik het boord op de panden doorgestikt. Zo blijft de hals mooi vlak liggen. 

Dubbelgevouwen halsboord

Overal even breed

Naald uiterst rechts

Gelockt en doorgestikt

Aan de mouwen gaat een boord en om vragen waarom deze LIESL opdruk gelijk te beantwoorden bevestig ik, opnieuw ;-), een label aan de buitenkant. TA DA deze Hera is klaar!

Never too much LIESL 😉

Matcht leuk met roze

 

En? Wanneer begin jij aan jouw Hera sweater?

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam