Creatieve berichten over quilten

One Two Tree QAL Quilten deel 1: Rechttoe rechtaan

Jaaa daar gaan we! Deze week gaan we eindelijk beginnen met het doorquilten van onze quilt. In deze blog post vind je instructies voor het omlijnen van de bomen en het invullen van de eerste twee bomen. Ik geef ook een overzicht van de quilt met de verschillende patronen ingetekend. Voor elke boom worden ook alternatieven gegeven zodat iedereen mee kan doen, op wat voor machine je ook maar werkt.

Helemaal onderaan deze blog vind je de winnaars van de giveaway!

Quilting, Deel 1 – De video

In de video van deze week laat ik zien hoe je de bomen omlijnt en met welke patronen we de eerste twee bomen quilten. Voor meer informatie over de voorbereiding voor het quilten kun je nog even de blogpost van vorige week lezen.

Ook wanneer je het Engels niet goed kan verstaan zou ik toch aanraden om de video te bekijken. Het is in de video goed te zien hoe de patronen tot stand komen. Dat is soms beter te begrijpen dan wanneer ik het in tekst uitschrijf.

Problemen vinden en oplossen

Onze eerste stap vandaag is het maken van wat steekjes op een oefenlap. Naai altijd eerst op een oefenlap. Dan kun je kijken of je steken er goed uit zien met je garen/naald combinatie en de instellingen op je machine. Hier zijn een paar dingen die je kunt controleren wanneer je draad steeds breekt of wanneer je veel steken overslaat.

  • Opnieuw  inrijgen van je draad
  • Controleer of je spoeltje er goed inzit
  • Vervang je naald
  • Probeer een ander type/maat naald
  • Maak je machine schoon en olie zonodig
  • Controleer of je onder transport naar beneden is
  • Zorg dat je je onderdraad omhoog brengt voor je begint met quilten.

Omlijnen van de bomen

Het eerste dat we gaan doen is het omlijnen van onze bomen. We quilten grote vormen eerst, in ons geval de bomen, en gaan dan verder met details. 

Dus pak je liniaalvoet en een rechte liniaal en dan kunnen we beginnen! Wanneer je niet met linialen quilt dan kun je eerst aan de slag met een gewoon voetje of de Boventransportvoet #50

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Je kunt om de bomen heen in de naad (in the ditch) naaien, of net naast de naad. In mijn video zie je dat ik niet altijd in een rechte lijn naai, en met het contrasterende garen dat ik voor de video gebruik valt dat extra op. Wanneer je een minder contrasterend garen gebruikt valt het niet zo op wanneer je af en toe afwijkt van je lijn. 

We beginnen met het omlijnen van bomen 1 tot en met 4b. Dus we omlijnen het midden van de quilt. Wanneer je klaar bent met de patronen van deze week zou je vast verder kunnen gaat met het omlijnen van bomen 5 tot en met 16.

Travel stitching

In de video hoor je me af en toe ‘travel stitching’ zeggen. Daarmee bedoel ik het ‘reizen’ over een lijn die je al eerder had gequilt. Je kunt je zo van het ene punt naar het andere punt verplaatsen. 

Boomstammen en vogeltjes

Wanneer je een boomstam of een vogeltje tegenkomt heb je twee opties. 

De makkelijkste optie is om door de boomstam of vogel heen te quilten. Je doet dan gewoon alsof ze er niet zijn. 

De tweede optie is iets lastiger. Dan stop je zodra je iets tegenkomt in je boom en quilt je langs de rand van de boomstam of vogel, tot je weer verder kunt met je patroon. 

In de videos laat ik zien hoe je dit doet met de boomstammen, ik heb zelf geen vogeltjes in mijn quilts. 

Boom 1 quilten

Voor boom 1 gaan we organische rechte lijnen maken. Je kunt ze maken van boven naar beneden, of van links naar rechts. Je kunt ook wat spelen met hoe ver je de lijnen uit elkaar wilt hebben. De focus van dit patroon ligt op het oefenen met het bewegen van je quilt en het maken van mooie steekjes.

Om dit patroon te maken begin je in een hoek. Je quilt helemaal tot de andere kant, verplaats dan een beetje over de rand van de boom en maak weer een lijn tot helemaal aan de andere kant van de boom. 

Het is makkelijker om het je te laten zien. Dus kijk vooral ook even de video. 

Boom 2 quilten

Voor boom 2 gaan we een ruit maken met de rechte liniaal. Laten we beginnen met het markeren van twee lijnen onder een hoek van 60 graden. Je kunt bijvoorbeeld een Hera marker gebruiken of een uitwisbare pen. In de video kun je zien hoe ik de 60 graden meet.

Nu quilt je rechte lijnen op een vaste afstand van elkaar. Kies hiervoor een markering uit op je liniaal, ik heb de volle breedte van mijn liniaal genomen, maar je kunt de lijnen ook dichter bij elkaar maken. 

Ik begin hier graag in het midden (ipv in een hoek) omdat ik daar de langste markeringslijn kan maken. 

Als variatie op dit patroon kun je de hoek ook 45 graden maken. Of de lijnen dichter bij elkaar quilten. Je zou ook een dubbele lijn kunnen maken om een Schotse ruit patroon te maken. 

Alternatief

Wanneer je niet met een liniaal werkt kun je dit patroon ook maken met een loopvoet of een gewoon voetje. Het is ook mogelijk om de lijnen te maken door organische rechte lijnen te quilten met free motion quilten zoals we dat bij boom 1 hebben gedaan. 

 

Voorbereiden voor volgende week

Volgende week gaan we aan de slag met ronde linialen. Om je klaar te maken voor volgende week kun je bomen 3, 4a en 4b vast omlijnen. Voel je ook vrij om alle bomen te omlijnen als je tijd over hebt. Je kunt ook vast wat cirkels oefenen op je proeflapje om een beetje gevoel te krijgen voor het gebruiken van een ronde liniaal.

En de winnaar zijn….

Hier zijn de winnaars van de giveaway!

Mettler garendoos

Sugaridoo stoffenbundel

Van harte gefeliciteerd allemaal!!

BERNINA of ik zullen contact met je opnemen, afhankelijk van waar je je foto hebt geplaatst. Voel je vrij om een berichtje hieronder achter te laten wanneer je hierboven jouw naam ziet staan en je nog niets van ons hebt gehoord. Dan komen we op die manier in contact. 

Veel succes en plezier met het eerste deel van het quilt doorquilten! 

Tot volgende week!
Irene

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam