Creatieve berichten over naaien

Rimpelen met 2 rimpeldraden doe je zo…

Je stof rimpelen met 2 draden, hoe doe je dat? Ik krijg die vraag geregeld te horen. Wat voor iemand die al jaren naait zo vanzelfsprekend is, is voor beginnende naaisters een raadsel. In deze blogpost ‘ Rimpelen met 2 rimpeldraden doe je zo… ‘. Laat ik jullie stap voor stap zien hoe je aan de slag gaat.

Stap 1: Je eerste rimpeldraad stikken

Neem je pand erbij dat moet gerimpeld worden. In mijn geval gaat dat over een lint gemaakt van kant dat ik tussen de naad van een trui gerimpeld wil stikken.

Zet de instellingen van je naaimachine op steeklengte 5 en stik op persvoetbreedte de eerste draad. Let op! Bij het aanzetten van je eerste stikken mag je NIET terug achteruit stikken. Het is de bedoeling dat de draad los zit.

je eerste rimpeldraad stikken

eerste rimpeldraad

Stap 2: Je tweede rimpeldraad stikken

Ga op dezelfde manier tewerk als de stap hierboven. Alleen stik je nu op persvoetbreedte van de eerste rimpeldraad. Deze draad wordt op het einde verwijderd. Dus het geeft niet dat hij zo ver van de rand komt.

je tweede rimpeldraad stikken

tweede rimpeldraad

Stap 3: De rimpeldraden ontrafelen

Je zal zien dat de rimpeldraden wat door elkaar zitten. Probeer aan elke zijde van je pand de 4 rimpeldraden te ontrafelen. Je hebt 2 bovendraden en 2 onderdraden.

de rimpeldraden ontrafelen

 

Stap 4: Start met rimpelen

Rimpelen doe je door aan de 2 bovendraden te trekken. Die dit zachtjes en voorzichtig zodat je de draden niet afbreekt. Schuif de gerimpelde stof zachtjes opzij zodat je alle stof kan blijven rimpelen. Het is gemakkelijk om langs 2 kanten te werken. Je trekt wat aan de 2 rimpeldraden aan de linkerkant, daarna aan de rechterkant. Totdat alles gerimpeld is. 

start met rimpelen

 

Stap 5: Gerimpeld pand vaststikken

Eens alles gerimpeld is, kan je het gerimpelde pand vaststikken waar het moet. Bij mij hoort deze tussen 2 panden van een sweater. Stik met normale steeklengte alles vast tussen de 2 rimpeldraden. Dit zorgt ervoor dat alle rimpels netjes vast gestikt worden. 

Nadat je alles vast stikte, haal je de tweede rimpeldraad uit je stof. Je kan deze gemakkelijk losmaken met een tornmesje en daarna zachtjes aan de draad trekken. Meestal krijg je deze er in 1 keer uit. Bij dikkere stoffen kan het zijn dat je meerdere keren moet lostornen. 

gerimpeld pand vaststikken

 

Stap 6: KLAAR! 

Steek je kledingstuk verder in elkaar en dan ben je klaar! 

klaar

Ik ben heel blij met hoe deze sweater geworden is! Het patroon waarmee ik aan de slag ging is de Teddy sweater van Wisj patterns, ook te vinden bij Elvelyckan Design. De prachtige stof, boordstof en bijhorende kantboord komen van mij Fou De Coudre, een leuke en nieuwe online stoffenwinkel uit mijn buurt! Voor aan-foto’s zal je op mijn instagrampagina moeten komen kijken: KLIK HIER.

 

Hopelijk kunnen jullie aan de slag met deze tutorial! 

Groetjes

Neeltje

Smospotten & Snoesjes

 

 

‘ Rimpelen met 2 draden doe je zo… ‘

Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA 740
BERNINA 740
BERNINA L 460
BERNINA L 460

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam