Creatieve berichten over naaien

De naaikamer van…

Deze maand in de rubriek ‘De naaikamer van…’  nemen we een kijkje in de naaikamer van Annelotte!

Mijn naam is Annelotte, 34 jaar en woon, samen met mijn man Wim en 3 kindjes in een klein dorpje in Gelderland, Joppe. Heerlijk midden in de natuur. Ik werk als teamleider in het ziekenhuis, op de leukste longafdeling van het land. Afgelopen periode (en nog steeds) is het, door de covid pandemie, een heel hectische tijd op mijn werk. Wat is het dan heerlijk om ’s avonds, als de kindjes op bed liggen, mij even op te sluiten in mijn naaikamer. Ik deel mijn naaiprojecten op Instagram onder de naam otje_handmade en geniet hier enorm van. Het begint echt een inspiratiepagina te worden en daar ben ik trots op. Via berichtjes krijg ik vaak hulpvragen en vind het dan leuk om advies te geven.

Kort na de geboorte van ons tweede kindje, 4 jaar geleden, kreeg ik een handgemaakte vlaggenlijn van mijn tante. Zij heeft een naaischool en gaf aan nog een plekje te hebben voor les. Ik heb mij ingeschreven, een naaimachine gekocht, 1,5 jaar les gehad en sindsdien verknocht aan naaien. Ik kruip bijna dagelijks wel even achter de naaimachine. Ik naai in principe alle kleding van mijn kinderen, behalve spijkerbroeken en ondergoed.

Ook maak ik veel babypakjes voor anderen en dat zijn toch wel een van mijn favoriete projectjes om te maken. Ik geniet enorm van de foto’s die ik vervolgens krijg. Baby’s in mijn kleding! Het blijft mij elke keer een trots gevoel geven.

Een ander favoriet zijn jassen/vesten voor mijn eigen kinderen, die worden ook veel gedragen. Voor mijn jongens vind ik een wat stoerdere look leuk om te maken. Mijn dochter is gek op jurkjes. Voor haar maak ik zwierjurkjes of kleding met ruffles.

Mijn naaikamer

Ik heb een prachtige naaikamer op de beneden verdieping van ons huis. De kamer heeft veel ramen, waardoor het heerlijk licht is. Ik heb er een bureau staan met een uitschuifbaar blad. Handig voor wanneer ik wat extra werkruimte nodig heb. Ik heb een naai-, lock- en coverstitch machine. De ruimte is nog in ontwikkeling, ik ben er nog niet helemaal tevreden over.

Mijn droom naaikamer heeft een gigantisch bureau met flink wat ruimte om de machines. Ook een grote kniptafel in mijn naaikamer is een wens. Dat lijkt me heerlijk. Een mooie garenkast en stoffenkast behoren ook tot de droom naaikamer. Wie weet in de toekomst!

Ik werk het liefst op mijn Bernina B480. Ik heb deze machine nu bijna een jaar in bezit en wat een precieze en mogelijkheden. Ik ben er heel erg blijf mee. Ik verbaas mij elke keer weer hoe mooi ik softshell jasjes met deze machine kan afwerken.

Het naaien is echt een passie geworden van mij. Het feit dat je zelf iets creëert wat niemand heeft en wat vervolgens met trots wordt gedragen. Het naaien is voor mij echt een ontspanningsmomentje op de dag. 

Heb je een (naai) tic? 

Ik betrapt mezelf er toch wel vaak op dat ik een speldje tussen mijn tanden klem tijdens het naaien.

Overdag of ‘s avonds naaien? 

’s Avonds als de kindjes slapen dan naai ik het liefst. Overdag probeer ik soms ook wel wat voorwerk te doen, te knippen of spelden tussen de bedrijven door.

Koffie of thee tijdens het naaien? 

Koffie!

Ruches of stoer? 

Beide! Ik heb twee jongens en een meisje in huis, dus kan helemaal los gaan met beide.

Pietje Precies of niet?  

Ik ben zeker een Pietje Precies. Als het niet netjes genoeg is gaat het overnieuw.

Ben jij iemand die “even tien minuutjes” naar de stoffenwinkel gaat en met handen vol naar buiten komt, of het tegenovergestelde? 

Hier kan ik helaas geen uitspraken over doen. 🙂 

Hoeveel naaiprojecten heb je gemaakt?

Ik ben de tel inmiddels kwijt, maar sowieso 500+.

We willen Annelotte heel erg bedanken om haar verhaal en mooie naaikamer met ons te delen! Wil je je ook inschrijven voor ‘De naaikamer van…’ ? Dat kan nog steeds hier. We hebben al veel enthousiaste reacties gehad, bedankt daarvoor!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Annemarie Joziasse

  Super leuk om een kijkje te nemen in zo’n mooie naaikamer 🙂 Het lijkt me echt een heerlijke plek. 

 • Rita Hulshof

  Leuk  verhaal  ,ik heb ook een Bernina 480. Fijne machine. Ik heb een vraag aan jou, wij hebben  een kleindochter  van 20 maand. Daar wil ik ook wat leuks voor maken  ,waar haal jij  je patronen  van. Er zijn zo weinig in de patronen  bladen te vinden.  Groetjes  Rita  Hulshof. 

  • Annelotte Beltman

   Hallo Rita,

   Ik gebruik verschillende patroon merken. Sofilantjes (Nederlandstalige patronen), Brindille & Twig, Threads by Caroline, Lowland Kids (Engelstalige patronen) hebben ontzettend leuke kinderpatronen met een hele fijne pasvorm.

   Voor inspiratie kunt u kijken op http://www.instagram.com/otje_handmade

   Ik maak regelmatig wat van deze patroon makers.

   Vriendelijke groeten,

   Annelotte

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam