Creatieve berichten over quilten

One Two Tree QAL Quilten deel 2: Bomen vullen

Jaaa! Week twee is hier. Tijd voor het doorquilten van onze volgende bomen. Hoe is het bij jouw eerste twee gegaan? Is het quilten al gelukt? Ik wou je er nog even aan herinneren dat alle blog posts en videos online blijven, ook nadat de QAL voorbij is. Dus neem je tijd als dat nodig is. 

Maar als het kan, dan wil ik je aan moedigen om elke week twee blokken door te quilten. Het is makkelijker om een nieuwe techniek te leren wanneer je consistent oefent. Het zal steeds meer wennen om je machine in te stellen voor het doorquilten en ook het bewegen van je quilt zal steeds beter gaan wanneer je vaker oefent. 

Ben je er klaar voor? Laten we nog een paar bomen doorquilten!

Hier is het overzicht van de eerste vier blokken. Ik kan niet wachten om alle bomen ingevuld te zien!

Quilten deel 2 – de video

In deze video kun je de patronen zien die we deze week gaan maken. Ik geef tips en instructies over het markeren van de blokken en het bewegen van de linaal.  

Onder deze blog post vind je foto’s en illustraties van de gequiltte designs en ook van de alternatieven die je zou kunnen maken. 

Boom 3 quilten

Vandaag beginnen we met een ronde liniaal. Voor boom 3 heb ik een 4 inch liniaal van de Every Circle set van Amanda Murphy gebruikt. We zullen maar een klein stukje over de cirkel quilten om te wennen aan een andere beweging in vergelijking met een rechte liniaal. 

Bekijk de video van deze week voor alle tips over het vasthouden van de cirkel liniaal. 

Alternatief design

In de linker illustratie hieronder zie je het eindresultaat met wat we in het Engels scallops noemen (is ‘schulprand’ hier een goeie vertaling van?). Wanneer je niet met linialen aan de slag wilt kun je een golfpatroon free motion quilten. Of zig-zag / chevron patroon die je georganiseerd of meer willekeurig onderelkaar zou kunnen maken.  

Boom 4a quilten

In ons vierde blok gaan we twee verschillende patronen maken. Laten we beginnen met een cirkel linaal op boom 4a.

Markeer een verticale lijn in het midden van de boom. Dit zal ons helpen om de cirkels te centreren. In de video zie je hoe ik de liniaal neerleg ten opzichte van deze lijn. En ook hoe ik van de ene naar de andere cirkel quilt. 

Het idee is om boven aan te beginnen. Quilt één hele cirkel. En dan een halve cirkel over de cirkel die je net hebt gequilt. Dan kun je de liniaal verplaatsen naar waar de volgende cirkel moet komen. Dus je maakt eerst een lijn met cirkels van boven naar beneden. Dan verplaats je de liniaal opzij en maak je een lijn van cirkels van beneden naar boven. 

Om dit patroon te maken heb ik de binnen cirkel van de 5 inch liniaal uit de set van de Amanda Murphy circle ruler set gebruikt. 

Alternatief ontwerp

Als alternatief zou je verder kunnen oefenen met halve cirkels. Dit voelt misschien nog iets makkelijker dan het maken van hele cirkels. 

 

Je kunt oefenen met halve cirkels die netjes uitgelijnd zijn zoals in de foto hierboven en illustratie hieronder. Dit maakt een schelppatroon. Het idee is hetzelfde als bij boom 3, maar rijen van links naar recht en van rechts naar links. 

Zonder liniaal zou je horizontale lijnen kunnen markeren en proberen om dit patroon uit de vrije hand te maken. 

Boom 4b quilten

Voor het ontwerp van boom 4b gaan we oefenen met free motion quilten. Dit ontwerp is een variatie op de organische rechte lijnen die we maakten op boom 1. Nu voegen we zo nu en dan een klein lusje toe aan de lijn. 

Je maakt dit patroon wee van boven naar beneden. Maar maak ze iets meer golvend. Op de ‘buik’ van de golf beweeg je in een klein rondje om een lus te quilten. Probeer de lusjes links en recht wat af te wisselen. 

In de video zie je me dit patroon ook quilten en geef ik nog wat aanwijzingen waar je op kunt letten.  

Dit patroon ziet er ook heel leuk uit wanneer je het verticaal maakt. 

Alternatief ontwerp

Wanneer je nog niet klaar bent voor lusjes in jet free motion quilten kun je ook variaties op het patroon van boom 1 maken. Misschien kun je oefenen met het quilten in een andere richting, of kun je de lijnen dichter bij elkaar quilten. 

Wil je liever een patroon met rechte lijnen? Misschien kun je dan  ‘matchstick quilting’ uitproberen. Google het maar eens voor wat voorbeelden 🙂

Perfecte steekjes

Wanneer je naar het werk van iemand anders kijkt kan dat er soms heel perfect uitzien. Maar onthoud dat iedereen ergens is begonnen. Hoe meer je oefent, hoe consistenter je steekjes worden. Hoe makkelijker het wordt om je quilt te bewegen. Hoe beter je over een specifieke lijn kunt quilten. 

Mijn werk is niet perfect. De Q16 is super goed in het maken van consistente steekjes, maar ik oefenen ook nog steeds om mijn quilt goed te kunnen sturen in de richting die ik in mijn hoofd heb. Ik denk dat perfectie niet het doel zou moeten zijn. Wanneer je perfectie als doel los laat kun je genieten van het leren, van het beter worden en vooral natuurlijk van het plezier van het leren van iets nieuws!

Volgende week

Volgende week gaan we aan de slag met de Taj liniaal en vullen we een hele boom met een free motion patroon.

Tot volgende week!
Irene

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam