Creatieve berichten over quilten

One Two Tree QAL Quilten deel 4: Naar de Overkant

Het is tijd voor week vier in het quilten van de One Two Tree QAL. Dat betekend dat je halverwege bent wanneer je bomen 7 en 8 af hebt!

To the other side

In bomen 7 en 8 gaan we patronen quilten die van de ene naar de andere kant van de quilt gaan. Een soort gedecoreerde lijn patronen. Deze patronen zijn ook leuk om als overall patroon op een quilt te maken, ze zijn makkelijk te schalen. Je kunt ze zo groot of klein maken als je wilt. 

Maar voor nu houden we het bij het vullen van de bomen van deze week 🙂

Hier is het overzicht van de bomen in de One Two Tree Quilt.

Video instructies

In de video van deze week zie je me twee verschillende linialen gebruiken. Ik gebruik de Every Wave liniaal en de Mini Lollipop liniaal. In deze post kun je alternatieven vinden voor wanneer je met free motion wilt quilten.

Boom 7 Quilten

In boom 7 gaan we linten quilten met een golvende liniaal. Hiervoor markeer je lijnen onder een hoek van 45 graden. Ik gebruik de 1 inch Every Wave ruler van Amanda Murphy. En ik heb mijn lijnen op 1 1/2 inch van elkaar gezet.

We maken een dubbelen golf over elke gemarkeerde lijn om het effect van een lint te krijgen. De tweede golf die je quilt is net iets versprongen ten opzichten van de eerste. Ongeveer 1/4 inch omhoog en 1/4 inch opzij. 

In de video van deze week laat ik zien hoe je de liniaal hiervoor moet positioneren.

Het zal waarschijnlijk wat oefenen zijn om je golven mooi te laten overlappen. Dit is een mooie oefening om je oog te trainen op de 1/4 inch afstand tussen je naald en de liniaal. 

Alternatief

Wanneer je geen golf liniaal hebt kun je de 45 graden lijnen markeren en free motion quilten. Daarbij kun je je zelf uitdagen en oefenen op het maken van gelijkmatige golven. En misschien durf je het zelfs aan om een dubbele lijn te quilten?

Boom 8 quilten

Tijd om de Lollipop liniaal te gebruiken! Als je de linialen set van de QAL hebt, dan was je misschien al nieuwsgierig naar deze linialen. Dat was ik in elk geval wel toen ik ze voor het eerst zag! We gaan deze linialen een aantal keer gebruiken in de QAL. Vandaag maak ik lijnen en cirkels met de ronde Lollipop liniaal. 

De lollipop linialen hebben een recht stuk en een geometrische vorm. We zullen de rechte lijn gebruiken om omhoog en naar beneden te bewegen. En het crikel gedeelte om de lijnen te onderbreken.

Begin met het markeren van een vertikale lijn in het midden van de boom. Ik begin met quilten in de boomstronk. 

Maak als eerste een paar steekjes recht omhoog. Daarna maak je de cirkel. Je moet anderhalve cirkel quilten om weer boven aan uit te komen. Vanaf hier kun je de liniaal verplaatsen en quilt je omhoog in een rechte lijn. 

Er zijn veel markeringen te zien op de linaal om je te helpen de liniaal op de juiste plek te leggen. Bij deze eerste lijn plaats je de midden markering op je gemarkeerde lijn in het midden van je boom. Vervolgend leg je de zwarte lijnen onder aan de liniaal op de zonet gequilte cirkel, dan weet je dat je op de juiste plek zit voor de volgende cirkel. 

Zoals altijd is is vast makkelijker te begrijpen door het te zien in de video van deze week 🙂

Wanneer je aan de bovenkant van de boom aankomt quilt je opzij tot je op de juiste plek bent om de volgende rij naar beneden te gaan quilten. Ook hier kun je de markeringen op de liniaal voor gebruiken. 

Alternatief

Wanneer je de Lollipop linialen set hebt kun je elke vorm gebruiken die je leuk lijkt. Misschien gebruik je ze allemaal door elkaar? Je hoeft voor dit patroon niet perse het rondje te gebruiken.

Heb je geen lollipop linialen, dan kun je met een rechte liniaal en free motion quilten ook dit effect bereiken. Gebruik dan de rechte liniaal om de lijnen van boven naar beneden te makken, en stop zo nu en dan om een rond kriebeltje te maken. (Als je je ogen een beetje dichtknijpt zou je er bijna roosjes in kunnen zien.) 

Dit patroon kun je ook maken helemaal uit de vrije hand. Dan is het goed om wat lijnen te markeren zodat je op die manier iets hebt om te volgen. Dit heeft een iets organischer gevoel aan het patroon dan werken langs de liniaal.  

Volgende week

We nemen volgende weeg een korte pauze. Dit geeft je de mogelijkheid om wat in te halen van de eerste 8 blokken. Of misschien kun je wat vooruitwerken en de overige bomen vast omquilten.

In de week daarna ben ik weer terug. Dan gaan de aan de slag met vier kleine boompjes in het thema ‘Flower Power’.

Tot over twee weken!
Irene

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam