Creatieve berichten over naaien

Een heerlijk voorjaarsjurkje: de Crisa – met tips & tricks

Criso rimpels close up

De Crisa, een heerlijk voorjaarsjurkje

Juist! Het voorjaar hangt in de lucht; fleurige stofjes, fladderjurkjes; ik word daar toch zo blij van! En volgens mij jullie ook. Dus deze maand laat ik jullie zien hoe je dit heerlijke voorjaarsjurkje de Crisa uit de La Maison Victor maak. Een leuk niet al te moeilijk patroon, met een heerlijke jurk als resultaat. In het tijdschrift staan natuurlijk alle stappen keurig uitgelegd, maar ik zal je meenemen in mijn tips en tricks om je nog een handje te helpen en dit patroon een mooie sjieke afwerking te geven.

Benodigdheden

  • stof xx meter
  • Elastiek
  • Vlieseline voor de kraag
  • eventueel een klein drukknoopje

Stof- en garenkeuze

Ik kies voor deze prachtige blauwe viscose met groene en roze bloemen. Een stof die ik al een keer of 6 in mijn digitale winkelmandje heb gelegd en waarbij ik steeds weer terug kom, dus dat is een teken; die moet ik hebben. Dit patroon met zowel voor- als achter rimpels leent zich perfect voor een viscose. Bij het kiezen van mijn garen twijfel ik; natuurlijk kan ik gewoon donkerblauw garen pakken, maar misschien is roze garen wel een extra onderstreping van de mooie bloemenprint. Met een testlapje probeer ik het gewoon eens uit, en ja dat roze is leuk! Wel extra zichtbaar dus vraagt om nauwkeurig stikken maar met mijn #BERNINA480 moet dat lukken.

garen test

Bovenstukje maken

Het patroon start met het afwerken van het beleg. Deze werk je af met een zigzagsteek of een lockmachine en daarna moet deze omgestreken worden. Het betreft een rechte strook dus hierbij is het gebruik van een strijkliniaal ideaal. Hiermee strijk je een nette, rechte vouw in het pand.strijkliniaal

Daarna werk ik alle randen af. Meeste patronen zeggen dat je pas na het stikken de naadwaarde afwerkt, maar ik doe dat steeds vaker meteen. Dus voor het in elkaar stikken, lock ik alvast de zijnaden en de schoudernaden. En daarna stik ik deze in elkaar. Hierdoor kan je de naden mooi openstrijken en zit er nergens een dikke naadwaarde in de weg.

naden opengestreken

Armsgat afwerken met een bandje

In het patroon worden de armsgaten afgewerkt door gewoon een zoompje te stikken in de aangeknipte mouw. Maar een afwerking met een bandje is net een tandje chiquer en voorkomt ook dat de mouwzoom gaat hobbelen. Een zoom in  een dergelijke ronding gaat namelijk al snel trekken of bobbelen. Met een biaisbandje of stof bandje voorkom je dat.  

Hiervoor meet je allereerst je armsgat in het zojuist gemaakte bovenstuk op. Dit is de lengte van de reep stof die je schuin van draad moet knippen. De stofreep knipte ik 4 cm breed en hiervan streek ik vast 1 cm om. Vervolgens stik je de korte kanten aan elkaar zonder er een cirkel of boordje ontstaat.

bandjes rond

Daarna stik je de bouwboordjes, goede kanten op elkaar, op het armsgat.

mouwbandje stikken

Wanneer dit vast zit vouw je het bandje naar binnen en vouw je het bandje dubbel en nogmaals dubbel; zo ontstaan een net bandje van een cm breed.

bandje dubbel vouwen

Zet dit vast met een hele stapel speldjes overdwars en stik rondom het armsgat door. Omdat ik het jurkje door wil stikken met roze garen gebruik ik als bovendraad roze. In de spoel laat ik gewoon de blauwe draad zitten. Zo heb je boven een mooie roze doorstiksteek, en onder een onzichtbare blauwe steek.

bandje gestikt

Rokdeel rimpelen en stikken

Dan is het tijd om de rokdelen in elkaar te zetten en te rimpelen. Deze Crisa kent veel rimpels, zowel in het bovenstukje als in het rokdeel. Voor het rimpelen laat ik mooi de roze bovendraad zitten; dat is veel makkelijker als de rimpeldraden weer verwijderd moeten worden. Voor het onderste rokdeel moet een hele lange zijde gerimpeld worden. Mijn BERNINA 480 maakt 900 steken per minuut. Toen ik deze de eerste keer op volle snelheid zette dacht ik nog; ‘nou dat zal ik niet vaak gebruiken’, want dat is echt mega-snel. Maar zo voor zo’n eind rimpelen is het wel heel ideaal natuurlijk.

Rokdeel aan het bovenstuk maken

Als het rokdeel en het bovenstuk klaar zijn moeten die twee nog aan elkaar. Vervolgens zet je het elastiek vast aan de naadwaarde. Verdeel het elastiek in vieren, zet telkens een speldje, en ook de naad waar deze aan komt deel je in vieren en markeer je met een speldje. Nu de speldjes op elkaar en zo verdeel je het elastiek netjes. Het elastiek zet ik vast met een zigzagsteek. Hierdoor krijg je echt een mooi gelijkmatig effect van de rimpels.elastiek stikken

 

En klaar is mijn Crisa: een heerlijk voorjaarsjurkje. Bij mij gaapt de overslag een klein beetje, met een beetje borstomvang heb je dat al gauw. Maar dat is simpel opgelost met het plaatsen van een klein drukknoopje.

Hopelijk helpen mijn tips en tricks je bij het maken van dit mooie patroon. Gebruik vooral de tips die jouw handig lijken, er zijn vele wegen die naar Rome gaan en ook vele manieren om een prachtig voorjaarsjurkje te naaien. Mocht je nu meer van mijn maaksels willen zien, of meer tips en tricks van mijn kant; super leuk als je me komt volgens op mijn instagram pagina

 

een heerlijk voorjaarsjurkje

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam