Creatieve berichten over naaien

De naaikamer van…

Deze maand in de rubriek ‘De Naaikamer van…’  nemen we een kijkje in de naaikamer van  Cella!

Wie ben ik? 

Hoi! Ik ben Cella en de mensen die mij kennen van Instagram, kennen mij waarschijnlijk als Cæl Sewing. Ik woon met mijn man en twee dochters met veel plezier in Leuvenheim. Een klein dorpje in Gelderland.  

Van jongs af aan vond ik het al leuk om creatief bezig te zijn. Ik tekende veel, iets wat ik nog steeds leuk vind, maar veel te weinig doe, maar de naaimachine had ook al een enorme aantrekkingskracht. Ooit kreeg ik voor mijn verjaardag een kindernaaimachine van mijn ouders. Grootste miskoop ooit, want toen de naald gebroken was kon je er niets meer mee. 

Ik heb er vervolgens ook nooit meer wat mee gedaan. Tot ongeveer 7 jaar geleden. Ik lag toen in scheiding en zocht iets om mijn ei in kwijt te kunnen. Bij de lokale stofwinkel heb ik een stofje uitgezocht en bij de supermarkt een goedkope naaimachine gekocht. Ik ben zelf aan het tekenen gegaan en maakte toen een rokje voor mijn oudste dochter. Vanaf toen had ik het naaivirus te pakken.  

Inmiddels naai ik vrijwel alles hier in huis en word er eigenlijk niets meer gekocht. Qua stijl omschrijf ik mezelf als vrolijk en kleurrijk. Ik volg niet echt de mode, maar maak vooral wat ik erg leuk vind. Mijn kinderen zul je ook niet vaak in donkere kleren zien rondlopen. Ik vind het vaak jammer dat veel kinderkleding in winkels allemaal al zwart is. Geef mij maar lekkere felle kleurtjes en bloemenprints. Want eerlijk is eerlijk daar heb ik wel een zwak voor.

Ik probeer altijd van allerlei soorten kleding te maken, maar het leukst vind ik eigenlijk jurkjes naaien. Ook voor mezelf naai ik graag jurken, maar ik moet ze eigenlijk wat vaker dragen. Ik neig toch sneller naar die spijkerbroek. 

Ik vind naaien ontzettend ontspannend. Als het in mijn hoofd onrustig is en ga achter de naaimachine zitten verdwijnt het als sneeuw voor de zon. Mijn hoofd draait wel altijd overuren met allerlei ideeën. Helaas ontbreekt het mij aan de tijd om alles uit te voeren haha

Twee jaar geleden ben ik een website gestart omdat ik het leuk vond om een naslag te maken en tips en tricks te kunnen delen. Daarnaast heb ik ook een aantal gratis patroontjes gemaakt en vond het ook leuk om die te delen. Sinds kort ben ik ook nog in een nieuw avontuur gesprongen en ontwerp ik ook voor fabforyou patterns. Ik vind dit ontzettend leuk en kan hier echt mijn creativiteit in kwijt. 

Mijn naaikamer 

Ik ben best wel heel erg trots op mijn naaikamer. Wij wonen in ons stulpje nu een jaar of 5 en mijn man en ik hebben beide de luxe om een eigen kamer te hebben op de begane grond. Mijn kamer is ongeveer 3×4 meter en kijkt uit over de tuin. Er staat een oud grenen tafel in die van mijn moeder is geweest met daarop mijn machines. Er zitten handige lades in waarin garen bewaar en allerlei handige naaibenodigdheden.  

Boven de tafel hangt een (keuken) wandplank van IKEA. Hierin bewaar ik voornamelijk al mijn lockgaren. Naast mijn tafel staat nog een hoge boekenkast met al mijn patronen, boordstoffen, hittepers, snijmachine en andere knutselspullen. Ik moest rekening houden met een raam en daarom konden de kasten niet te hoog worden. Uiteindelijk heb ik keukenkasten gekocht. Deze zijn heel erg diep en er kan heel veel in. 

 

Natuurlijk heb ik ook een stoffenkast. Ik moet wel zeggen er ligt wel altijd een stapeltje stof op de kast. Ik word altijd blij als ik naar zo’n stapeltje kan kijken (en heel eerlijk het past er ook niet meer in). 

Toen ik net begon met naaien werkte ik op een naaimachine uit de supermarkt. Prima om mee te beginnen, maar op een gegeven moment wil je toch meer. Ik heb als eerste mijn lockmachine vervangen en toen gekozen voor een BERNINA L 460. Ik vind de aanschuiftafel en kniehevel echt super fijn. Het is ook de enige machine waarbij ik de kniehevel gebruik. Daarna heb ik mijn naaimachine vervangen. Ik had een aantal eisen wat hij moest kunnen en had een bepaald budget en zo ben ik bij de bernette 77 uitgekomen. Ook met deze machine ben ik super blij. Tot nu toe kan ik er echt alles mee wat ik wil doen en het grote voordeel vond ik ook dat al mijn oude spoeltjes in deze naaimachine paste. Daarnaast heeft deze machine een ingebouwd boventransport en dat werkt echt heel fijn.  

Hoeveel naaiprojecten heb je gemaakt?  

Als ik een grove schatting zou maken gok ik een stuk of 600, maar misschien zijn het er ook wel veel meer. 

Overdag of ‘s avonds naaien?  

Ik naai voornamelijk in de avond en soms overdag als mijn jongste in de middag even slaapt. Ik kijk al wel uit wanneer ik ze allebei op school heb zitten. Dan heb ik net een beetje meer me time en kan ik weer lekker achter de naaimachine kruipen. 

Grootse projecten of snelle projectjes?  

Ik wissel graag af. De meeste projecten zijn toch wel snel klaar, maar ik vind het ook heerlijk om mezelf af en toe uit te dagen. Laatst maakte ik een tas en daar ben ik dan wel super trots op. Eigenlijk moet ik dat ook gewoon vaker doen. 

 

Is je naairuimte een georganiseerde chaos of altijd netjes?  

Meestal wordt het een georganiseerde choas, maar daarna ruim ik altijd wel alles weer op. Want het is wel lekker om weer lekker clean te beginnen. 

De naad lostornen of gewoon doorwerken alsof het nooit gebeurd is?  

Sowieso lostornen! Ik erger me groen en geel als het niet goed zit. En dat blijf ik dan ook iedere keer zien. 

Ben jij iemand die “even tien minuutjes” naar de stoffenwinkel gaat en met handen vol naar buiten komt, of het tegenovergestelde?  

Helaas ben ik die van die “even tien minuutjes”. Mijn stoffenvoorraad is daar getuige van. Ik heb vorig jaar overigens wel bijna een jaar niets gekocht tijdens de challenge “the last sewist standing”. Ik heb heel erg veel genaaid, maar uiteindelijk zag ik dat niet eens heel erg terug in mijn kast. Dus ergens gaat iets mis. 

We willen Cella heel erg bedanken om haar leuke verhaal en fijne naaikamer met ons te delen! Wil je je ook inschrijven voor ‘De naaikamer van…’ ? Dat kan nog steeds hier. We hebben al veel enthousiaste reacties gehad, bedankt daarvoor!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam