Creatieve berichten over naaien

Wikkeljurk zomen met schelp- en tricotzoomvoet #69

In deze blog toon ik je hoe je in geen tijd de zoom van een wikkeljurk afwerkt met het accessoire van deze maand: de schelp- en tricotzoomvoet #69.

schelp- en tricotzoomvoet #69schelp- en tricotzoomvoet #69

 

Eerst even iets ‘opbiechten’. Ik was uit het oog verloren dat ik een project ging maken met dit accessoire van de maand. En ik voelde een lichte paniek toen ik te horen kreeg dat het voor déze maand was, want ik had nog geen project voor ogen.

Dus ik haalde de Schelp- en tricotzoomvoet 4 mm #69 uit het doosje en begon te experimenteren op proeflapjes.

Image of Schelp- en tricotzoomvoet 4 mm #69.

Schelp- en tricotzoomvoet 4 mm #69

De schelp- en tricotzoomvoet #69 is geschikt voor het zomen van zachte stoffen zoals t-shirt tricot.

Meer informatie

 

Wat kan je doen met de schelp- en tricotzoomvoet #69 ?

 

Deze voet is voor de gewone naaimachine, niet voor de overlock. Ik naaide op mijn BERNINA 475 QE voor deze blog.

Image of BERNINA 475 QE.

BERNINA 475 QE

De B 475 QE doet het hart van elke quilter sneller kloppen. De machine wordt geleverd met uitstekende accessoires, is perfect geschikt om mee te quilten en heeft een ideaal formaat!

Meer informatie

Eerst gebruikte ik een stevige tricot. Ik haalde de stof door de spiraal van de voet (hoe je dat doet, zie je in deze video) en selecteerde de vari-overlock steek (nummer 3 op mijn machine) om de zoom vast te zetten. Hierdoor krijg je een prachtige schelprand!

vari-overlock steek

Je kan de breedte en lengte van jouw steek nog wat aanpassen om ook het uitzicht van de schelprand te veranderen. Hier op de foto is de onderdraad wit (zie je dus niet goed) en de bovendraad rood.

Ik vind dit echt een prachtig effect. Zou heel mooi zijn om bijvoorbeeld een tricot meisjesjurkje met deze schelprand af te werken.

 

Vervolgens gebruikte ik de zigzagsteek. De zoom ziet er helemaal anders uit en het resultaat is ook afhankelijk van de breedte van jouw steek. Ook een heel mooi effect dat ik uiterst geschikt vind om bijvoorbeeld een sjaaltje af te werken.

zigzagsteekschelp- en tricotzoomvoet zigzagsteek

 

Je kan zeker nog met andere steken experimenteren, maar ik nam als derde de rechte steek. Om te voorkomen dat je net niet op de rand stikt, zet je de naald best 2 posities naar links ten opzichte van het midden. Zo krijg je een heel mooie fijne zoom. Ik testte het op tricot en op katoen en beide lukken heel goed met deze schelp- en tricotzoomvoet #69.

Deze methode met de rechte steek vind ik vooral geschikt voor fijne stofjes zoals een viscose.

rechte steek voet #69

 

 

Wikkeljurk zomen met accessoire van de maand

 

Ik had dus nog geen project voor deze blog, maar na deze test kwam ik op een idee.

Vorig jaar maakte ik een prachtige jurk met viscose van Bohelie fabrics (patroon is McCalls 7745). De bedoeling was deze op een trouw te dragen met hoge hakken onder. Maar door corona-restricties ging de trouw niet door, en omdat ik de zoom extra lang gelaten had, kon ik de jurk niet gewoon met platte sandaaltjes dragen. Het vooruitzicht aan inkorten en weer al die meters zomen maakte dat ik die klus heb uitgesteld. Echt zonde, was het is zo’n mooie zomerjurk.

M7745

Tot nu dus. Dit is ideaal om de proef op de som te nemen met de schelp- en tricotzoomvoet #69.

wikkeljurk zomen wikkeljurk zomen

Het is een heel dunne viscose stof, dus gebruikte ik een microtex 60 naald. De draadspanning zette ik op 3,25 en ik selecteerde de rechte steek, met naald 2 posities links van het midden. Om aan te vangen maak je 4 rechte steken in het begin van de stof en verwijder je de stof weer zodat je deze draden hebt als hulp om de stof door de spiraal van de voet te laten glijden. Eens de stof goed zit, is het easy peasy. De stof wordt vanzelf dubbelgevouwen en de zoom vast genaaid. Je moet alleen niet te snel gaan zodat je de stof goed kan begeleiden door de voet, anders durft de fijne stof al eens wegglippen waardoor die niet dubbelgevouwen wordt.

schelp- en tricotzoomvoet #69schelp- en tricotzoomvoet #69wikkeljurk zomen met smalle zoom

 

Ik heb het niet getimed, maar ik denk dat het nog geen half uurtje duurde om deze maxi-wikkeljurk te zomen. Een klusje dat me de eerste keer meerdere uren kostte.

Nu kan ik de wikkeljurk eindelijk met platte sandalen dragen 😊

 

wikkeljurk zomen accessoire van de maand

 

Ben je benieuwd naar andere projecten met deze schelp- en tricotzoomvoet #69? Vorig jaar schreef ook Ellen over dit accessoire van de maand. Haar blog kan je hier lezen.

 

Mijn volgende blog komt er binnenkort ook aan en dat wordt een vaderdag-project. Wil je graag ook zelf iets maken voor vaderdag? Schenk je vader of partner dan alvast een bon voor een selfmade cadeau, en naai met me mee eens de blog verschijnt. To be continued….

 

Liefs,

Clio

accessoire van de maand

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam