Creatieve berichten over naaien

De naaikamer van…

Deze maand in de rubriek ‘De Naaikamer van…’  nemen we een kijkje in de naaikamer van Eva!

Wie ben ik? 

Mijn naam is Eva, op Instagram beter bekend als DutchSaidSew, ik ben 28 jaar en probeer zeker 1x per dag met naaien bezig te zijn. Ik kom uit Meerkerk, een klein dorpje in het midden van het land maar binnen een jaar vertrek ik naar het prachtige Zeeland om met mijn vriend samen te gaan wonen. Waar ik ook weer een eigen naaikamer krijg!

Mijn oma en moeder hebben allebei altijd genaaid, dus van kinds af aan was er een naaimachine om me heen. Ook zij naaide altijd op een BERNINA, dus die werd er met de paplepel ingegoten. Ik had nooit echt de ambitie zelf te gaan naaien maar eens in de zoveel jaar wilde ik het weer proberen. Op de middelbare school wel eens wat shirtjes gemaakt maar ook toen verloor ik weer de interesse. Toen ik na mijn studie mijn eerste ‘’echte’’ baan kreeg vond ik dat het tijd werd voor een echte hobby en zo geschiedde. Nu 4 jaar later zit ik dagelijks achter de naaimachine en komt het een na het andere project voorbij. En altijd met spelden in mijn mond.

Toen ik net begon kocht ik veel kleurrijke stoffen en leuke printjes, al snel kwam ik erachter dat wanneer ik daar kledingstukken van maakte het helemaal niet mijn stijl was. Ik ben echt wel een tijdje zoekende geweest naar mijn stijl maar heb deze nu wel gevonden. Graag maak ik gebruik van effen kleuren maar vind het wel leuk als er een werkje in de stof zit.

Het leukste aan zelf kleding maken vind ik het toevoegen van grappige details, de binnenkant van de zak net een andere kleur, een leuk effect met een kleur garen of een bijzonder stiksel in de zoom.

Mijn naaikamer 

Op dit moment is mijn woonkamer mijn naaikamer. Niet dat mijn naaikamer in mijn woonkamer is maar het is zover uitgebreid dat alleen mijn bank en tv tussen de naaispullen staan. Ik woon alleen in dit huis dus ideaal, het hele huis ligt vol met stoffen en patronen. Omdat ik alleen woon heb ik als handigheidje mijn naaitafel op wielen gezet, zo kan ik deze makkelijk verplaatsen en hoef ik niet met de machines te sjouwen als ik eronder of achter wil stofzuigen.

Bij het huis kreeg ik een ouderwetse grote servies kast, ik zag het gelijk voor me, de mooiste stofjes achter de ruitjes!

In de hoek waar mijn naaimachine staat heb ik een ministrijkplank met ministrijkijzer zodat ik tijdens het naaien in een beweging naden open kan strijken. Hier staat ook een kastje met garen, naalden en voetjes, dus alles wat tijdens het naaien binnen handbereik moet liggen.

Aan de andere kant van de tafel staat mijn lockmachine, ik ben hard aan het sparen voor een lock/coverlock van BERNINA maar zover is het helaas nog niet.

Ook heb ik 2 paspoppen staan, zij zijn altijd aangekleed want naakt vind ik het maar niks. Soms zijn dit projecten waar ik even niet meer van weet hoe ik verder wil en soms zijn het projecten die af zijn maar nog niet gedragen worden. Nu draagt eentje al een tijd lang een blouse van het BERNINA magazine inspiration, die was bijna af toen de zon begon te schijnen en ik besefte dat het een winterstof was. Dus tot de herfst zal ze daar nog wel hangen.

Wat ik ook heel fijn vind is het hebben van 2 magnetische speldenkussens, 1 altijd bij de machine en 1 bij het knippen/tekenen, zo grijp ik nooit mis. Mijn patronen zijn tegenwoordig gesorteerd in mappen, per designer. Deze staan in de handige kast van IKEA waar uiteraard ook nog meer stofvoorraad in verstopt zit.

Leukste naaifeitje over mij, vind ik zelf, is dat ik nog nooit knopen heb gekocht! Hoe dan? Nou roep vooral vaak in je omgeving dat je kleding maakt en alle kasten bij oma’s en zolders worden leeggehaald. Dozen en tassen vol knopen, een paar avonden fanatiek sorteren et voilà knopen voor al je projecten.   

 

Wat draag je tijdens het naaien? 

Nooit schoenen! Dus als ik in een open atelier naai doe ik dit altijd op 1 schoen 😊

Zie je haar blote voet links onder?

Heb je een (naai) tic? 

Als ik teken, als ik knip en als ik naai er zitten altijd spelden in mijn mond. En van mijn moeder geleerd, spelden in de leuning van de bank, tot ergernis van mijn vader en vriend.

Praat je tegen je naaimachine? 

Natuurlijk praat ik tegen haar, ze heeft zo nu en dan een extra beetje liefde nodig en vooral tijdens het schoonmaken spreek ik altijd weer mijn verbazing uit over hoeveel stof erin de machine komt.

Is je naairuimte een georganiseerde chaos of altijd netjes? 

Georganiseerde chaos, niet eens altijd georganiseerd maar pure chaos. Vooral als ik te veel ideeën heb en weer 10 projecten tegelijk geknipt heb. Maar anders altijd georganiseerd, nooit netjes opgeruimd.

Hoe reageer je wanneer iemand jouw stofschaar gebruikt om papier te knippen? 

Begin heel hard te gillen, maar bij mijn vader is het ondertussen zo ver dat waar hij ook is, als hij een schaar vast wil pakken, kijkt hij naar mij of mijn moeder en onze blik zegt dan altijd al genoeg.

De naad lostornen of gewoon doorwerken alsof het nooit gebeurd is? 

Zelden dat ik het tornmesje gebruik, probeer altijd stug door te naaien alsof het nooit gebeurd is. Alleen bij echt schandalige fouten haal ik het uit.

Eva achter haar BERNINA

 

We willen Eva heel erg bedanken voor haar leuke verhaal en mooie naaikamer met ons te delen! 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam