Creatieve berichten over naaien

Patroon zomertop Simone van Fibre Mood

In dit blog neem ik je mee hoe je het patroon van zomertop Simone uit het Fibre Mood Magazine van juni/juli 2022 maakt. Dit is mijn eerste echte kledingstuk op mijn nieuwe naaimachine, de BERNINA 480. 

BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Patronen van Fibre Mood 

Nu ik weer meer tijd achter de naaimachine doorbreng, was ik op zoek naar leuke patronen. Op Instagram kwam ik Fibre Mood tegen. Ik kende het blad niet dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt. De patronen van het juni/juli nummer spraken me erg aan dus al snel was dit patronenblad besteld. Vooral het bloesje op de voorkant met het gehaakte broekje vond ik meteen al geweldig.

Aan de slag met een nieuw project

Al snel had ik het patronenblad met 13 patronen en 30 variaties in huis. Er staan echt leuke bruikbare zomerpatronen in deze editie. Aangezien ik verliefd was geworden op de top op de voorkant moest dat mijn eerste kledingstuk worden. Ook had ik genoeg gewassen katoen (kleur ecru) in huis dus dat was super fijn, ik kon gelijk aan de slag. Schoondochter Elke vond de top ook heel leuk dus ik besloot om de top eerst voor haar te naaien en daarna te beslissen of ik hem ook voor mezelf ga naaien.

Uittekenen en knippen van het patroon zomertop Simone

Het uittekenen van het patroon was even puzzelen, het werkt net weer anders dan bijvoorbeeld de KnipMode. Ik ben blij verrast over de makkelijke patroonbladen. Er staan weinig lijnen op en het is goed te volgen en echt alles is uitgetekend. Echt een pluspunt van Fibre Mood. Na het uittekenen heb ik de patroondelen op de stof gelegd en heb ik alles uitgeknipt met ongeveer een naad van 0.5 cm.

Uitleg op website van Fibre Mood

Hoe je top Simone moet naaien wordt globaal beschreven in het Fibre Mood magazine. Echt een hele uitgebreide werkbeschrijving vind je op de website van Fibre Mood. Daar wordt echt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen om deze top te naaien, dat is heel handig.  Leuke is dat je de top ook kunt verlengen tot een zomerjurk.

De start van het naaien met BERNINA 480

Ik heb eerst de schoudernaden aan elkaar gezet. Ik heb daar steek 10 voor gebruikt, de dubbele overlock. Met deze steek naai en zoom je meteen de naad, extra handig en netjes. Als je een overlocker hebt, kun je deze natuurlijk ook gebruiken en een nóg professionelere afwerking maken. Na de schoudernaden heb ik de halsbies erin gespeld en daarna vastgenaaid.

Siersteek als afwerking

Op een proeflapje heb ik een klein stukje met een aantal siersteken genaaid en samen met Elke hebben we gekeken welke steek mooi zou zijn om de naden mee te naaien. Een siersteek geeft toch net even wat extra’s aan de afwerking van deze top. Na een aantal steken bekeken te hebben, kozen we voor steek 113, kleine blaadjes. Ideaal vind ik de knop voor de motiefeinde. Als je deze knop indrukt, maakt de machine de steek af en stopt dan met een compleet motief, ideaal en netjes.

Volant aannaaien

Na de halsbies heb ik de zijnaden aan elkaar genaaid en heb ik de eerste volant en het tussenstuk aan elkaar genaaid. Ik heb de stof zelf verdeeld en daarna rustig genaaid. Ik moet er nog een beetje aan wennen dat er zoveel mogelijkheden zijn bij BERNINA want nu zag ik dat het Accesoire van deze Maand de rimpelvoet #16 is. Als ik die had gebruikt was dat nog veel handiger geweest natuurlijk. Deze voet kun je nu met 15% korting aanschaffen.

Rimpelvoet #16 

Image of Rimpelvoet #16.

Rimpelvoet #16

De rimpelvoet #16 is een professional voor het rimpelen van stoffen. Indien nodig kan hij in één keer een glad stuk stof aan de gerimpelde stof naaien.

Meer informatie

Mouwen

In de eerste volant heb ik meteen de onderkant met steek 113 afgewerkt. Daarna heb ik de mouwen erin gespeld en vastgenaaid.

Passen van de zomertop Simone

Na de mouwen heb ik ook de onderste volant gespeld en vastgenaaid. De zoom heb ik nog niet genaaid, Elke moest eerst even passen hoe lang de top en de mouwen moesten worden. Het was maar goed dat we eerst gepast hebben want de mouwen waren voor Elke best lang. De lengte van de zomertop Simone was prima. Ik heb dus een stuk van de mouwen geknipt en daarna de zoom in de beide mouwen en onderkant genaaid met siersteek 113.

Zomertop Simone is af

En na de laatste naden was het patroon van de zomertop Simone af. Ik heb er nog mijn eigen label in genaaid als extra finishing touch.

Super leuk dat ik nu na de gymtas voor Noa, mijn eerste kledingstuk om de BERNINA 480 heb gemaakt. En het bijpassend gehaakte broekje ga ik ook zeker haken voor juf Sas. De top is geslaagd en ik vind hem zo leuk dat ik top Simone zeker ook voor mezelf ga maken. 

Bekijk het filmpje van het naaiproces op de BERNINA 480 met de zomertop Simone

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bijpassend garen, katoen, kopspelden, rimpelvoet, Stoffenschaar
Benodigde producten:
BERNINA 480
BERNINA 480
Rimpelvoet #16
Rimpelvoet #16

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam