Creatieve berichten over naaien

Werkbeschrijving Sia shirt met kant

Zo vlak voor mijn zomervakantie krijg ik vaak het idee dat ik te weinig zomer kleding heb voor in de koffer. Complete onzin natuurlijk, want feitelijk heb je niet zoveel nodig, maar toch krijg ik de kriebels. Dus ik maakte nog snel dit mooie Sia shirt uit de nieuwste Inspiration. Een ideaal project zo vlak voor een vakantie want dit shirt zit echt zo in elkaar. Om het shirt wat sjieker te maken heb ik kant toegevoegd; helemaal niet moeilijk en voor heel veel patronen toepasbaar.

Benodigdheden;

  • basisstof 1.30 meter
  • eventueel kant 0.70 meter
  • biaisband 2 meter

beniodigdheden

Knippen van het Sia shirt

Dit shirt bestaat uit een voor en achterpand met zijpanelen. In het blad zijn de zijkanten uitgevoerd in een andere stof. Ik kies voor dezelfde stof, maar voeg voor de zijpanelen een laag kant toe. Dit betekent dat je alle patroondelen uit de basis stof knipt. Daarnaast knip je de zijpanden een keer uit de kanten stof.

kant knippen

Kant bevestigen

Om te zorgen dat het kant geen enkele kant op kan tijdens het naaien en mooi strak over de stof komt, rijg je de kanten delen op de panden. Sommige naaisters hebben een hekel aan rijgen; ik word er eigenlijk wel zen van; zeker in deze tijd van het jaar als het lekker buiten in het zonnetje kan. Rijgen zorgt ervoor dat stofdelen goed aan elkaar blijven zitten, ook als er door de machine druk uitgeoefend wordt. Wanneer je een lockmachine hebt is dit het moment om de zijnaden van alle panden af te werken. Zo weet je en zeker dat het kant netjes blijft zitten en kan je de naden straks netjes open strijken.

kant vast rijgen

Sia shirt in elkaar zetten

Nu is het even goed opletten dat je niet de zijpanden van de voor- en achterkant verwisselt. De panden lijken op elkaar maar zijn wel degelijk verschillend. Ik leg de panden altijd even uit op tafel, zo zie je of de schouderlijn mooi doorloopt en of het plaatje klopt met degene uit het tijdschrift.

patroondelen goed leggen

Nu zet je de zijpanden aan het voor- en achterpand. Ik heb wat getest met verschillende naalden en standen op mijn BERNINA 480 maar een gewone universele naald en een standaard steeklengte van 2,5 werkt prima.

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Wanneer het voor- en achterpand in elkaar zit ga je de schoudernaden bevestigen. Hier komt een precisie klusje; je wil natuurlijk dat de naad van het kanten pand aan de voorkant netjes aansluit op het pand van de achterkant. Begin met spelden vanaf dat punt. En mocht je stof ook maar een beetje glibberen; rijg de panden voor de zekerheid aan elkaar, dan lopen de lijnen mooi door.

Vervolgens naai je de zijnaden aan elkaar en strijk je alle naden aan de binnenzijde open.

Armsgaten en hals afwerken

In dit patroon worden de armsgaten en de hals afgewerkt met een biaisbandje. In mijn blog over de crisa jurk heb ik jullie laten zien hoe dat moet. Dus heb je dat nog nooit gedaan; lees dat stukje vooral nog een keer door. Bij mijn Crisa jurk knipte ik een bandje van dezelfde stof. Deze keer gebruik ik een kant en klare biaisband. Dit band is er zowel in een katoenen- als in een stretch versie. Kies de variant die vergelijkbaar is met je stof; dus de stretch versie bij rekbare stof, de katoenen voor niet rekbare stof. Het voordeel van biaisband is dat je de vouwen kan gebruiken om in te stikken. Zie maar:

Zodra je het biaisband rondom hebt gestikt, vouw je het biaisband naar binnen en nogmaals dubbel.

biaisband invouwen

Nu stik je aan de buitenkant van het pand door zodat hetbiaisband goed blijft zitten. Ik gebruik hiervoor steeklengte 3,5; een grotere steeklengte is wat mij betreft net wat mooier.

Ik gebruik het biaisband ook om een etiketje te bevestigen. Het is niet zo zeer dat ik persé een etiket met mijn naam in mijn kleding wil. Maar zo’n etiketje helpt mij wel in de vroege ochtend om te bepalen welke kant voor- en welke achter is. 

etiket stikken

Sia shirt met kant

Tot slot zoom je de onderkant nog en klaar is je shirt. Wat mij betreft een sjieke top, leuk voor dat etentje op een terras bijvoorbeeld. Dit shirt is natuurlijk niet alleen met kant te maken; ik zie ook allerlei variaties voor me met verschillende soorten stof. Of bijvoorbeeld met een streepjes stof, waarbij de streepjes in verschillende richtingen gebruikt worden. Mogelijkheden zat! Ik ben benieuwd welke versie jullie maken!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam