Creatieve berichten over naaien

Een winkelhaak gerepareerd met de BERNINA 480

In dit blog lees je hoe ik een winkelhaak gerepareerd heb met mijn BERNINA 480.

Een winkelhaak 

Een grote winkelhaak laat dochter Daphne me zien in het leuke jurkje van Nixnut van kleindochter Noa. Noa is op school ergens achter blijven hangen met deze winkelhaak als resultaat. Tsja hoe repareer je zo’n winkelhaak en kan dat ook met mijn BERNINA 480?

een winkelhaak gerepareerd met mijn BERNINA 480

Stekenprogramma 23

Het jurkje is echt nog te leuk om zomaar weg te gooien en een stuk eraf halen is geen optie want dan is het jurkje te kort. In mijn handleiding van mijn Bernina 480 ga ik op zoek of er mogelijkheden zijn met deze naaimachine. Al gauw vind ik op bladzijde 84 het verstevigd automatisch stoppen. Dit is nummer 23 in het stekenprogramma en er staat bij vermeld dat het vooral geschikt is voor dunne plekken of scheuren.

BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

een winkelhaak gerepareerd met mijn BERNINA 480

een winkelhaak gerepareerd met mijn BERNINA 480

Garen en versteviging

Bij de winkel haal ik bijpassende garen van gutermann en een stukje water oplosbare folie voor aan de achterkant. Deze versteviging verdwijnt vanzelf bij het wassen maar is nu handig bij het naaien. 

 

Proeflapje

Ik maak een spoeltje, rijg het garen in en pak voet 3a, het voetje om knoopsgaten mee te maken. die bij de machine geleverd is. Ik stel steek nummer 23 in en maak eerst een proeflapje om te zien wat de machine precies gaat doen.

Knoopsgat-sledevoet #3A 

Image of Knoopsgat-sledevoet #3A.

Knoopsgat-sledevoet #3A

<article class="r-teaser-item r-product-teaser-item"> <div class="r-teaser-text ng-binding">Met de knoopsgat-sledevoet #3A bepaal je voor elke uitvoering met de sensor of met de hand de gewenste knoopsgatlengte voor precies even lange knoopsgaten.</div> </article>

Meer informatie

een winkelhaak gerepareerd met mijn BERNINA 480

Echt aan de slag

Het proeflapje stemt me tevreden en ik durf de winkelhaak nu echt aan te vallen. Ideaal is het dat je bij steek 23 de lengte in kunt stellen en dat de machine dan eigenlijk alles automatisch doet. Na het eerste stukje zie je de scheur al netjes verdwijnen. 

een winkelhaak gerepareerd met mijn BERNINA 480

een winkelhaak gerepareerd met mijn BERNINA 480Ik naai eerst de verticale scheur in twee etappes van 3 cm en daarna de horizontale scheur ook in twee delen. Ik zie dat bij de hoek er nog een rafeltje zit en daar naai ik nog eens extra een stuk overheen. In totaal naai ik dus 5 stukjes van 3cm met steek 23. 

een winkelhaak gerepareerd met mijn BERNINA 480

Het resultaat 

Ik ben erg tevreden met het resultaat. Als ik Daphne een foto app van hoe het geworden is, is ze erg blij dat Noa het jurkje zeker nog op school of met spelen kan dragen. Een naaimachine is dus niet alleen handig om zelf kleding te maken maar ook om kleding te repareren. Heel duurzaam, om kleding nog een tweede leven te geven. Super blij dat dit ook kan met de BERNINA 480. 

Film

Bekijk het filmpje van hoe ik de winkelhaak heb gerepareerd

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bijpassend garen, knoopsgatsledevoet 3A, Verstevigingsvlies, wateroplosbaar vlies of folie
Benodigde producten:
BERNINA 480
BERNINA 480

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Annette Adriaanse BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Sorry, maar ik vind het niet mooi zo. Op zich is de winkelhaak keurig gerepareerd maar ik vind het wel erg opvallen met de hydrofielstof….Zelf had ik onlangs precies hetzelfde probleem en ik heb het opgelost door aan de achterkant dunne strijkvlieseline te plakken en daarna voorzichtig een paar eroverheen met gewone zigzag en het resultaat was een bijna onzichtbaar gerepareerde winkelhaak…. Ik gebruik een Bernina 380. 

    • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Beste Annette, hartelijk dank voor je reactie en de tip die jij gebruikt. Dit is zeker ook een prima oplossing. Het hangt er vanaf of je voor een bijna onzichtbare reparatie kiest of voor een reparatie die weliswaar zichtbaar is, maar in die zin niet storend is. Tegenwoordig zie je in veel, ook gekochte, kledingstukken een “extraatje” (bijv. extra stiksels, sierbandjes, borduursels). Er zijn enorm veel mogelijkheden om kledingstukken te repareren of een tweede leven te geven. We zijn altijd blij met extra tips van onze lezers! Groetjes van het BERNINA team

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam