Creatieve berichten over naaien

Back to work met deze laptoptas

Het is weer voorbij die mooie zomer. Ik heb genoten van een prachtige vakantie en de heerlijke lange zomeravonden. Maar het is weer tijd voor ritme, regelmaat en werk. Om ‘dat leed’ wat te verzachten heb ik een laptoptas gemaakt helemaal naar mijn wens. Afgelopen jaar kreeg ik, net als al mijn collega’s, een laptop met zwarte laptoprugtas uitgereikt. Hierdoor zie je dus dagelijks 300 dezelfde laptoptassen op kantoor. En het risico is groot dat je collega per ongeluk jouw tas meeneemt ipv zijn eigen tas. Dat moest anders; Ik maak mijn eigen laptoptas. En het leuke van zelf maken; je kan je tas helemaal naar jouw wens maken.

Als basis gebruik ik het patroon van de Ida uit het boek Mijn Tas.  Een boek met basispatronen en verschillende varianten. Deze Ida heeft ook 2 varianten, een dunne van 8 cm dik en een dikkere van 12 cm. Ik kies de dunne versie. In het boek vind je alle patroonstappen en uitleg. In deze blog zal ik jullie laten zien hoe ik de standaard Ida tas omtover tot mijn persoonlijke laptoptas.

Benodigdheden

Allereerst de benodigdheden; mijn overtuiging is dat een mooie en persoonlijke laptoptas begint met mooie materialen. Wat mij betreft moet je daar dan ook in investeren; zowel qua uitgaven als qua tijd. Neem echt even de tijd om stoffen en fournituren bij elkaar uit te zoeken en een mooi totaalplaatje te maken.

benodigdheden

Voor mijn tas heb ik onderstaande materialen gebruikt. De meeste bestelde ik bij Ateljee Caro

 • Stof buitenkant 60 cm (gebruik hiervoor een stevige stof zoals canvas of kunstleer)
 • Stof voering 80 cm
 • 2,5 meter paspelband
 • 1 magneetsluiting
 • 1 metalen rechthoekig label Handmade
 • 1 stoffen label
 • 1 lederen riem (24mm breed, 1.50m lang)
 • Rits op rol 1 meter, met 2 runners
 • Versteviging Ronar Fix (zie ook onderstaand bij versteviging)
 • Siernieten 9 mm
 • Reststukje elastiek

Gereedschap;

 • Gaatjes tang of buisje
 • Schuurpapier
 • Hamer
 • 50 eurocent munt (ja echt 😉)
 • Washi-tape; (wil je vaker tassen maken; gooi dan maar vast een rolletje washi-tape in je naaikoffer)

En natuurlijk mijn:

BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Versteviging

Nog even over de versteviging. Er zijn al vele blogs en boeken geschreven over versteviging. Zo veel dat ik regelmatig het spoor bijster was. Feit is dat een tas (letterlijk 😉) staat of valt bij goede versteviging. Als je gewend bent kleding te maken denk je wellicht; ‘oef das wel heel stevig’, maar voor een tas kan het soms niet stevig genoeg. Het is soms zoeken naar de beste eigenschappen en naar wat je fijn vind werken. Hoewel het boek voorschrijft om vlieseline H640 te gebruiken kies ik voor Ronar Fix; dit is een instrijkbare versteviging die wel goed verstevigd, maar niet te dik maakt. Ik kies er voor om zowel de voering als de buitenstof delen te verstevigen; een laptoptas moet natuurlijk wel echt stevig zijn. Achteraf zou ik toch voor een nog stevigere variant gaan. De tas is nog net een tandje te slap. Ook maakte ik een knipfout; bij versteviging wil je de naadwaarde niet mee verstevigen zodat je naden niet te dik worden. Allemaal geen wereldramp, maar wel: weer wat geleerd! 

Laptoptas naaien

Het patroon begint met het voorpand met vak en hengsel. Hier volg je de stappen van het boek. Zodra de voering van het vak op zijn plek zit is het tijd het metalen label en de magneetsluiting te bevestigen. Bepaal het midden van het voorvak, en op 3 cm onder de rand komt het label. (Of als jij een andere plek mooier vindt; vooral doen; dat is het voordeel van iets zelf maken; je maakt het helemaal zoals je zelf wil). Ik zet tevens een streepje op het achterkantje van het label, zodat ik zeker weet dat hij echt in het midden terecht komt.

midden aanduiden

Nu zet ik in de gaatjes van de sluiting 2 streepjes. Op precies die streepjes maak je een klein knipje, hier schuif je het label door, schuift het achterkantje er op en duwt te pootjes naar binnen. De magneetsluiting werkt eigenlijk op dezelfde manier: Deze bevestig ik om ik bang ban ben dat het voorvak wel eens open kan gaan staan. Doordat het label op ongeveer dezelfde plek zit is het wel even kijken waar deze handig geplaatst kan worden. Hij past nog precies tussen het label en de naad van het voorvak. Je gebruikt dezelfde stappen als van het metalen label voor beide delen; dus eerst de plaats bepalen, stipjes in de gaten van de sluiting zetten en een klein knipje maken.

magneetsluiting bevestigen

 

Riem bevestigen;

De leren riem bevestiging wil ik verstoppen onder het voorvak. Dus ik naai deze eerst op zijn plek. De riem komt 9 cm van de zijkant, is 77 cm lang,  en ligt tegen de naad aan.    

plaats riem

Een dergelijke riem kan je niet spelden, dus gebruik ik washi-tape om hem op zijn plaats te houden. Nu stik ik voorzichtig de riem vast. Maak hiervoor een rechthoekig stiksel. Je kan gewoon over de washi tape heen stikken, dat trek je er later weer van af.

stikken over washi tape

Daarna zet je het voorvak aan het voorpand; doe hiervoor de magneetsluiting dicht. Mocht je er met deze sluitingen net iets naast zitten, kan je nu misschien nog een millimetertje smokkelen.

De riem op het andere pand kan ik niet verstoppen in het voorvak. Dus deze bevestig ik met siernieten. Ik gebruik een 50 cent stuk om een halve ronding op de uiteinden te tekenen en deze weg te knippen

aftekenen mbv 50 cent

Daarna maak ik 2 gaatjes met een gaten tang. Tussen de gaten laat ik 3 cm ruimte. De gemaakte gaatjes gebruik ik als mal om in de stof op de juiste plek een gaatje te maken

Vervolgens bevestig je de siernieten met een hamer.

Paspelband stikken

Wanneer je paspelband wil gebruiken is dit het moment om dat op de beide panden te bevestigen. Het gebruik van paspel is prachtig, maar verhoogt de moeilijkheidsgraad van het werkstuk wel aanzienlijk, zeker gezien de rondingen van de tas. Dus heb je nog niet zo veel tassen gemaakt, sla het dan nog even over. Heb je zin in een uitdaging; vooral doen!

Het paspelband plaats je met het koordje op de stiklijn, het platte deel steekt dus naar buiten. In de rondingen geef je een serie knipjes zodat het paspel mooi rond mee loopt.

knipjes voor een goede ronding

Op de plaats waar het paspel begint en eindigt knip je 2 cm extra paspel. Dit heb je nodig om de paspelnaad straks netjes weg te werken.

Overlap paspel

Nu ga je het paspel stikken, hierbij sla je de eerste en laatste paar cm’s over, die doen we later. Ik gebruik Paspelvoet #38, deze is onder andere voor het bevestigen van dunne paspels.

Image of Paspelvoet #38.

Paspelvoet #38

Bij de paspelvoet #38 ligt de rechter voetkant hoger. Daardoor glijden dikke stoflagen beter onder de voetkant door en kunnen er minipaspels en banden genaaid worden.

Meer informatie

Ik moest even uitzoeken hoe het voetje precies werkte, maar na dit filmpje is het één van mijn favoriete voetjes geworden. Je krijgt het paspel prachtig strak op zijn plek, en ook de rondingen van deze tas worden strak gestikt (tip: zet wel je snelheid wat lager in de rondingen).

paspelvoetje 38

De naad van het paspel ga je afwerken door ze over elkaar heen te leggen. Aan één zijde torn je het paspellintje open, zodat je een stukje koord weg kan knippen.

koord wegknippen

Het vrijgekomen lint vouw je een keer naar binnen en vouw je om het losse koordje aan de overkant heen. Nu stik je het losse stukje paspel vast en heb je dit heel netjes afgewerkt. 

Ritsdeel maken

Nu de beide panden af zijn, gaan we het ritsdeel en de zijkanten maken. Dit staat stap voor stap in het boek uitgelegd. In het boek gebruiken ze echter een gewone rits. Ik wil een rits met 2 runners die ik van het midden naar de zijkant open maak. Hiervoor kan je rits op rol met losse runners gebruiken. Dan moet je wel na het naaien van de ritspanden de runners op de rits bevestigen. Dat is even een lastig klusje omdat je altijd een hand te kort komt, maar het resultaat is het waard als je het mij vraagt.

ritsrunners

Voordat je het ritsdeel aan de zijkant maakt, kan je nog een treklus bevestigen. Of zoals ik gedaan heb; 2 half ronde leren riem deeltjes. Ook deze maak je rond mbv een 50 euro cent munt en bevestig je met washitape voor het stikken

Deze lussen geven een leuk effect en verbergen het startpunt van je rits. Mocht je een lange riem aan je tas willen maken, kun je hier 2 lussen maken met een D-ring waar je het hengsel aan kan vast maken.

Voering personaliseren

Zoals gezegd als je een eigen laptoptas maakt kan je hem precies maken hoe jij hem zelf wil. Ik neem altijd een flesje water mee naar mijn werk, en ik wil niet zoeken naar mijn pennen in mijn tas. Dus ik gebruik elastiek om hiervoor eenvoudig vakjes te maken. Stik het elastiek vast aan de zijkant van de voering. Vervolgens pas je even met je eigen flesje hoeveel ruimte er moet zijn, en geef je halverwege weer een stiksel op het elastiek.

flesje meten

Voor mijn pennen maak ik kleinere lusjes. Je kan zelf precies bedenken wat je mee wil nemen en wat je ‘vast’ wil kunnen zetten in je tas. Maak het helemaal persoonlijk! Het einde van het elastiek vouw je dubbel en stik je vast om het af te werken.

pennenlusjes maken

Op het andere voeringdeel stik ik een stuk elastiek van 46 cm; hier kan ik straks mijn laptop achter klemmen, zodat deze niet door de hele tas heen rolt.

Nu alle delen gemaakt zijn is het nog een kwestie van in elkaar zetten. Eerst één voorpand aan het ritsdeel; (hierbij gebruik je weer het paspelvoetje), vervolgens een voeringdeel. Het boek helpt je stap voor stap verder. En dan de laatste delen. Tot slot nog een magisch moment: het keren van je tas, maar dan is deze echt klaar! Ik weet zeker dat ik er dagelijks blij van ga worden. Zeker met dit super leuke binnenstofje.

bovenkant tas

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marga van der Vet BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Beste Lilian,  wat een ontzettend leuke tas!  Ik ga er ook nog één maken op verzoek van mijn zoon, maar wel met een andere voering, haha.Jouw uitleg is perfect. In het boek laten ze steeds twee variaties zien en behandelen die tegelijkertijd in de instructies. Deze blog is prettiger om te volgen doordat je de beschrijving geeft om één variatie te maken. Dat leest/kijkt rustiger.Vriendelijke groeten, Marga

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam