Creatieve berichten over naaien

Eigen ontwerp sweater

Zie jij wel eens een kledingstuk in de winkel hangen en denk je: “Dat wil ik zelf maken?” . Of heb je een ontwerp in je hoofd en kun je er geen passend patroon bij vinden? Best frustrerend toch? Hoe leuk is het om dan zelf het patroon te gaan tekenen? En helemaal naar jouw wensen te ontwerpen?

Al snel nadat ik begon met kleding maken ontstond de wens om ze ook zelf te kunnen tekenen of aan te passen. En zo begon ik aan met de module dames/heren patroon tekenen. Inmiddels heb ik mijn coupeuse diploma behaald en kan ik heerlijk creatief bezig zijn met het ontwerpen van kleding. Dit keer ontwierp ik een heerlijke warme sweater, want daar kun je er geen genoeg van hebben liggen in je kast met dit koude weer. 

Sweater ontwerp

Het begon met een super leuk stofje dat ik vond op de markt in Breda en het idee om met colour blocking iets te doen. In mijn kast vond ik nog meer stoffen die daar mooi bij konden passen. Er volgden vele papiertjes met ontwerpen. Overleg met mijn cursisten welke stoffen combinaties leuk waren en vervolgens kijken of ik wel genoeg stof daarvan had om het te kunnen gebruiken. Het uiteindelijke ontwerp van mijn favoriete sweater heeft twee verschillende stoffen opgeleverd, meer soorten en kleuren vond ik uiteindelijk toch wat minder bij mij passen.

Sweater patroon tekenen

Als basis voor mijn sweater tekende ik het grondpatroon van de sweater en de mouw. Daarvoor had ik enkele maten nodig zoals ruglengte, taille- en heup omvang. Gelukkig heeft mijn lieve man geholpen met het meten van de maten.

Het grondpatroon tekenen is goed te doen, ik volgde de stappen van A naar B om uiteindelijk een goede basis te creëren. Hierna kwam het leukste gedeelte, ik heb mijn eigen fantasie losgelaten in het ontwerp. Ik paste de lengte aan, voegde er boordjes aan bij de panden en de mouwen en ik tekende er een lekkere capuchon op. Capuchons vind ik vooral fijn omdat mijn nek zo lekker warm blijft. Vervolgens bepaalde ik welke stof ik waar wilde gebruiken in mijn sweater.

ontwerp

Het ontwerp van mijn sweater was nu klaar en kon ik gaan beginnen met het knippen en maken van mijn favoriete sweater.

Benodigdheden

  • BERNINA L 460
  • covermachine
  • stof: 1,50 meter met print en 1 meter uni 
Image of BERNINA L 460.

BERNINA L 460

Deze overlockmachine biedt uitzonderlijk comfort. De machine knipt, naait en werkt de randen in één stap af. De L 460 zorgt voor professionele naden en zomen van de hoogste steekkwaliteit – ook bij verfijnde rolzomen of decoratieve omrandingen. Ze vormt dan ook de perfecte aanvulling op de naaimachine.

Meer informatie

Sweater overlocken

De sweater maakte ik met de Bernina L460 overlock machine. Hiervoor gebruikte ik  de super stretch steek nr. 2. De super stretch steek gebruik je met 3 klosjes garen. 2 voor de naalden en 1 voor de ondergrijper. De bovengrijper dek je af met de bovengrijper afdekking. Dit vind ik een hele fijne steek omdat deze goed rekbaar blijft en wat dunner is dan de 4-draads overlock steek. En bovendien scheelt het ook weer in je portemonnee , want je gebruikt maar 3 klosjes!

Met de covermachine stikte ik de  horizontale naad en de capuchon. Het resultaat vond ik wel stoer zo. Het gebruik van een cover machine is zo leuk, niet alleen om zoompjes mee te maken, maar vooral ook om deze leuke steken te gebruiken mijn kleding op te leuken. Ik vind het stiksel van de cover wel wat diep vallen in de capuchon. De volgende keer ga ik wat scheurvlies of soluvlies meestikken om dit te voorkomen. 

 

L460

Het resultaat van mijn sweater!

Mijn favoriete sweater! Ik heb hem al aangehad en wat zit hij lekker!

sweater eigen patroon

Patroon tekenen iets voor jou?

De belangrijkste basis voor het leren patroon tekenen is dat je wat inzicht hebt in hoe patronen in elkaar zitten. En dit krijg je door gewoon veel verschillende dingen te naaien. Daag je zelf uit om eens een broek of een jasje te maken bijvoorbeeld. Met deze ervaring als basis is patroon tekenen voor iedereen te doen. Je volgt de stappen zoals beschreven en je oefent veel met het tekenen van het ontwerp vanaf een plaatje. 

Deze sweater is ook als workshop te volgen. De eerstvolgende datum is 14 januari 2023. Je kunt ook de gehele opleiding volgen. Kijk eens op www.kyrewiet.nl voor de mogelijkheden. Voor meer informatie over de opleidingsorganisatie en alle aangesloten docenten, kun je kijken bij Mode op Maat

Voor meer van mijn maaksels kun je mij volgen op Kyrewiet  (IG) 0f Kyrewiet (FB).

Veel inspiratie gewenst!

Liefs,

Kyr

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: overlocker, sweater stof
Benodigde producten:
BERNINA L 460
BERNINA L 460

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam