Creatieve berichten over naaien

Time to Shine Capsule Collectie is af!

Time to Shine Capsule Collectie is af! Of nee, toch niet?

Dit is de laatste blog uit de ‘Time to Shine Capsule Collectie’- serie die ik maakte in het teken van de BERNINA 590 Crystal Edition. Een serie waarin het me gelukt is binnen een vooraf bepaald kleurenpalet en het Time to Shine thema een gardarobe naaien die nog vele jaren mee gaat. Best een uitdaging dacht ik vooraf, omdat ik meestal niet zo vooraf plan wat ik ga maken. Dat is door het creëren van deze collectie compleet veranderd. De items uit mijn garderobe zijn nu zo op elkaar ingespeeld dat ik eindeloos kan mixen-en-matchen. Dit zal ik blijven doen om het optimale uit mijn kleding te halen.

Image of BERNINA 590 Crystal Edition.

BERNINA 590 Crystal Edition

It’s your time to shine! Ervaar de schoonheid van de B 590 Crystal Edition. Met de ongelooflijke inspiratiekit inclusief schitterende Swarovski®-kristallen, extra voetjes en exclusieve borduurontwerpen zal deze limited edition jouw artistieke kant laten stralen. De handige trolleyset en borduurmodule maken deze Crystal Edition compleet!

Meer informatie
Read the blog in English

Capsule collectie

Plannen

18 stuks en 3 accessoires

Bij het naderen van het einde van de serie wist ik dat er nog één item miste: de wijde pantalon. Precies zo één die in de laatste Inspiration Magazine staat: Philine. Dus die rolde in het zwart nog snel onder mijn naaimachine vandaan. De pasvorm was gelijk goed. De rits is verplaatste van de zij- naar de achternaad (dit maakt het makkelijker de broek in de toekomst eventueel iets wijder of iets smaller te maken) en er zijn riemlussen toegevoegd. 

Philine (Inspiration Magazine 3/2022)

Uitdagingen

Het houden aan een vooraf bedacht plan was tijdens deze serie niet mijn enige uitdaging. Er waren meer uitdagingen en een aantal eerste keren. Dit maakt het voor mij zo’n leuk project om aan te werken. Alles wat ik geleerd heb tijdens dit proces zal ik in mijn verdere ‘sewing-journey’ meenemen.

Zo deed ik mijn eerste Sew-along met de Megan blouse. In een 5-luik nam ik je mee in het hele proces van het uitprinten van een PDF patroon tot de geborduurde details en het hacken van een patroon. 

Megan Sew-along

Stap voor stap

Rode Megan

Borduur details

Soms lukt het niet om de perfecte stof te vinden waarmee je een bepaalde look kan creëren. In dat geval is de uitdaging om de stof na te bootsen. In mijn geval grote polkadots te borduren. Na een aantal testrondjes (leuk!) werden de patroondelen voorzien van de polkadots en de longsleeve genaaid. Lees die blog hier. Het blijkt een topstuk als ik kijk naar hoeveel combinaties ermee te maken zijn.

Testrondjes

Polkadot look 1 (van velen)

Polkadot look 2 

Meer eerste keren

Zowel bij de Megan blouse als bij de Refashion bomberjack borduurde ik voor het eerst op satijn. Ik vond het spannend, maar met de juiste naald ging het eigenlijk heel soepel. De impact van metallic garen op satijn is zo tof, Dit zal ik zeker vaker toepassen.

Eén kant gedaan

Shine!

Voor een upcycle project maakte ik voor het eerst zelf kanten applicaties met de Borduurmodule M. Het moment dat je het geborduurde kant onderdompeld in water zodat het oplosbare vlies verdwijnt is als magie. Mijn hart maakt dan een sprongetje. Heb jij dat ook? Bekijk hier de video.

Image of Borduurmodule M.

Borduurmodule M

Borduurmodule M biedt een borduurgebied van tot 16,5 cm breed. Perfect voor het maken van adembenemende projecten en borduurwerk met de vrije arm!

Meer informatie

Magie!

Kanten applicatie

En ook voor het eerst lukte het me om een voering in een rok met split te maken zonder dat ie trok of eronderuit piepte. Het werd wel een karweitje met de hand en niet met de machine.

Beleg en voering met de hand aan de rits

Voering met de hand aan het split

Opnieuw

In deze blog serie werkt ik opnieuw met de ‘lastige’ stoffen satijn, pailletten, velours en imitatieleer. Mijn eerdere ervaringen met deze stoffen leverde handige tips die je kan teruglezen in deze blog. Van het gebruik van schilderstape tot het dragen van latex handschoenen en een veiligheidsbril.

Soft hands

Velours

Ook opnieuw kon ik het verwerken van restjes niet laten. De projecten baret, polswarmers en de statement kraag zijn hier de voorbeelden van. 

Statement kraag

Baret

Polswarmers

Voor de capsule collectie hergebruikte ik een aantal patronen. Hoe fijn is het als je al eens ervaring hebt opgedaan met een patroon en dan pas de schaar hoeft te zetten in die dure of uitdagende stof. Voor twee projecten durfde ik het aan een eigen patroon te maken: de bohemian jurk en de halve cirkelrok.

De schaar ik een echte Mood stof (Thank you Mood!)

Patroon Bohemian jurk

Gelukt

Cirkel rok met Moods blazer

Eindeloos

Tijdens de shoot van de volledig collectie heb ik per ongeluk een item mee-gefotografeerd die wel hier op de blog is verschenen, maar niet (persé) onderdeel was van de capsule collectie: de strokenrok met restjes. Met het toevoegen van één item grotendeels in de kleuren van het palet zijn weer meerdere looks te creëren. 

Met strokenrok

Tot slot

Tot slot nog even dit. De serie blogs was niet alleen leuk. maar ook nog erg leerzaam. Het heeft me nog meer geleerd wat mijn stijl is en welke uitgangspunten ik voor mijn zelfgemaakt garderobe wil hanteren. Voor elke item dat ik vanaf nu maak wil ik letten op deze punten:

  • Tijdloos design
  • Stoer & elegant
  • Mooie details
  • Mix&match
  • Luxe stoffen of unieke prints
  • Slimme basics
  • Duurzaamheid

Heb jij ook zo’n lijstje? Het pak dat ik maakte voldoet aan al deze punten en is tot op heden het meest gedragen van allemaal. Het zit bovendien ook nog eens heerlijk!

Favoriet!

In totaal heb ik 18 kledingstukken genaaid (incl. upcycled)  en 3 accessoires  (2 broeken, 2 blazers, 1 bomberjack, 1 jumpsuit, 2 blouses, 1 trui, 2 hemdjes, 1 t-shirt, 1 top/blouson, 1 longsleeve, 2 jurken en 2 rokken). Je kan hiermee bijna eindeloos combineren. Dit bleek ook tijdens het fotograferen van de verschillende looks, toen bedacht ik weer meer nieuwe combi’s die ik zeker nog ga uitproberen.

Mix&Match

Accesorize

Cirkelrok als jurk

Wat hebben we toch een leuke hobby! Nu ik deze blog typ realiseer ik me dit maar weer eens. We zijn nooit niet klaar….en dat wil ik ook niet;-)

 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam