Creatieve berichten over naaien

Kerstkaarten van kurk naaien

We naaien geweldige en individuele kerstkaarten van kurk en kulörtexx ShabbyChic.

In 2022 kom ik weer met een idee voor het naaien van kerstkaarten voor heel speciale mensen. Elk jaar in de kersttijd rijst de vraag: “Welke kerstkaart voor wie?” Het moet toch iets speciaals zijn. Vandaag toon ik een gemakkelijk te naaien kerstkaart die je gemakkelijk en individueel voor de ontvanger kunt ontwerpen. Subtiel en terughoudend in natuurlijke of gekleurde kurk. Als je het liever opvallend wilt hebben, ontwerp je de kaarten met onze kulörtexx ShabbyChic. 

Werkbeschrijving kerstkaarten van kurk

Teken eerst een sjabloon voor een heel eenvoudig huisje en een silhouet van een boom. De bomen kunnen krom zijn, architectonisch gestileerd of met een ronde kroon. Doe dit naar eigen smaak.

Op alle uitgesneden stukken kurk wordt vooraf een laagje Vliesfix gestreken. De patronen kunnen gemakkelijk worden overgebracht op de achterkant van het papier. ShabbyChic bevat geen strijkvlies. Hier teken je direct op de achterkant.

Leg de uitgeknipte motieven gewoon als proef op het papier om vooraf het aantal motieven en de kleuren te bepalen.

Bomen en het huis worden op proef gerangschikt. Afhankelijk van de rangschikking ontstaat meer of minder diepte in het beeld.

Nu moeten de afzonderlijke delen worden geplaatst. Verwijder eerst het papier van de Vliesofix. Plaats de boom op de gekozen plaats en bedek hem met bakpapier. Strijk vervolgens het motief op de crèmekleurige kurk. Zet de stand van het strijkijzer op katoen. Naai dan de boom op met bijpassend garen.  Steeklengte 2,5 mm. Ik gebruik hier de rechte steekvoet met glijzool #53.

Stiksteekvoet #53

Image of Stiksteekvoet #53.

Stiksteekvoet #53

De Stiksteekvoet met glijzool #53 vergemakkelijkt het naaien op slecht glijdend materiaal en zorgt daarnaast voor gelijkmatige, rimpelvrije stiksteken.

Meer informatie

Bij deze techniek worden alle motieven eerst gestreken en na elkaar opgenaaid. Dan is het volgende motief aan de beurt. Het geheel ziet er bijzonder fraai uit wanneer alle boomstammen gelijk liggen met de onderrand van het huis. Een liniaal of papierstrook helpt om de exacte lengte te bepalen en de stammen dienovereenkomstig in te korten.

 

De kerstkaart krijgt ook een mooie achterkant met onze ShabbyChic. Persoonlijke kerstwensen kunnen er met een watervaste pen op worden geschreven. Kurk en papier worden vastgezet met clips. Het rugpapier steekt uit over de kurkplaat. Vervolgens worden beide lagen dicht bij de rand aan elkaar genaaid met een gewone of een decoratieve steek.

Kerstkaartvarianten

We kunnen niet beslissen welke van de twee versies we mooier vinden. De ShabbyChic met zijn magische zachte glans, die de bomen anders doet uitkomen afhankelijk van de lichtinval, of de kurkversie. Bij deze laatste is het gevoel van het materiaal sterker en de driedimensionaliteit van het motief ook intenser. Hoe dan ook, er zal voor elk wat wils zijn…

 

 

Ik hoop dat je geniet van het naaien van de kaarten. En als je wilt, kun je een materiaalpakket voor deze kaarten kopen in onze winkel: Materiaalpakket kerstkaart van kurk.

De beste wensen,
Jutta

Benodigde producten:
Stiksteekvoet #53
Stiksteekvoet #53

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam