Creatieve berichten over naaien

Kerstslinger met metallic garen

Kerstslinger versierd met metallic garen

In deze blog toon ik je hoe ik een kerstslinger maakte, versierd met metallic garen.
Ik ben niet de persoon die all the way gaat met kerstversiering, maar voor deze adventskalender van BERNINA wou ik toch graag eens een kerstproject maken met mijn naaimachine. Ik had nog een doosje metallic garens in kerstkleuren liggen die ik al lang eens wou uitproberen en maakte er een kerstslinger mee.

kerstslinger met metallic garen

Ontwerp van de slinger

Als eerste moet je natuurlijk een idee vormen van hoe je wilt dat de slinger er uit ziet. Ik koos een aantal typische kerstvormen uit: een kerstbal, ster, kerststok, kerstmuts, kerstboom en kerstsok.  Even op google images een gepaste afbeelding zoeken, deze printen en uitknippen.

Voor de vlagjes van de slinger teken je een driehoek en voeg je er naadwaarde aan toe.  

kerstslinger versierd met metallic garen

Materialen hergebruiken

Je kan nu naar de winkel gaan om leuke kerststofjes te kopen, maar ik hou meer van de uitdaging om iets bruikbaars te vinden op zolder of in de kelder. Ik hou een doos bij met restjes stof die ideaal zijn voor dit soort projecten en een doos met oude kledingstukken waar nog stukjes stof uit kunnen geknipt worden. Het was even zoeken want ik draag of maak echt nooit iets in kerstkleuren, maar ik vond wel deze oude flanellen pyjama en een paar versleten kerstsokken. Gecombineerd met wat restjes ecru en beige katoen, heb ik zeker voldoende om een kerstslinger te kunnen maken.

restjes stof en oude kledij gebruiken

Ik vond ook nog een kleine rest volumevlies die ik wil verwerken in deze kerstslinger.

Wie weet vind jij ook wel alles voor dit project gewoon bij het stapeltje ‘containerpark’ in je kelder. Ga zeker eens op zoek!

 

Vormen voor de kerstslinger uitknippen

Nu je al je materialen hebt, kan je echt beginnen creëren. Als je met weinig stof werkt, knip je best eerst de grootste vormen uit. In dit geval de driehoeken voor de vlagjes. Ik had weinig flanel maar wel genoeg katoen, dus de achterkanten zijn allemaal in katoen, en vooraan wisselde ik af tussen ecru katoen en geruit flanel.

Vervolgens knip je de kerstvormen uit. Dit kan je heel eenvoudig doen door de afbeelding die je hebt geprint op de stof te leggen en langs de rand te tekenen met verdwijnstift.

Ik knipte niet, maar sneed alles (driehoeken en kerstvormen) uit met rolmes en snijmat.

Ik wisselde voor de kerstvormen ook af tussen katoen en flanel, en gebruikte de buitenkant van mijn versleten sok voor de kerstsok en de witte teddystof van de binnenkant voor de kerstmuts. Het pomponnetje van de sok kon ik ook gebruiken voor de muts.

Door wat te variëren met structuren en het 3D te maken (zoals hier met de pompon) wordt je kerstslinger veel interessanter!

kerstslinger

De kerstvormen op de vlag appliqueren

Je naait de kerstvormen best op de vlag alvorens je de vlag hebt gestikt. Markeer eventueel de naadwaarde op de vlagjes, zodat de vorm die je wilt appliqueren mooi uit de naadwaarde blijft.

Zelf heb ik weinig ervaring met appliqueren, maar ik vond wel deze tutorial op de BERNINA blog met heel veel goeie tips.

Ik had die beter gelezen voor ik zelf aan de slag ging, maar ik ben nogal van het eerst doen en dan denken principe 😉 Weet dus dat er betere methodes zijn, dan wat ik hier demonstreer. Ik wou het gewoon simpel houden en zo ver mogelijk vorderen met wat ik al in huis heb. En het is me wel degelijk goed gelukt zo.

Om de vorm op zijn plaats te houden tijdens het appliqueren, heb ik mijn gewone papierlijmstift gebruikt. Als je geen lijm op de randjes kleeft, zal je naald er niet door moeten gaan. Ik gebruikte de Boventransportvoet #50, waardoor de vorm zeker niet van zijn plaats wegschuift tijdens het naaien.

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

boventransportvoetBERNINA 475QE

Gebruikte steken voor de kerstvormen

Je naaimachine heeft zoveel mooie steken die je wellicht amper gebruikt, wel nu is hét moment om eens loos te gaan!

Ik naai op de BERNINA 475 QE en heb voor dit project proeflapjes vol genaaid met de prachtigste kerststeken. Maar die waren moeilijk te gebruiken om te appliqueren. Uiteindelijk heb ik om de rand van de vormen te fixeren op de vlag 2 verschillende steken gebruikt: een zigzag (steek 2, in verschillende dimensies) en een stretch-overlocksteek (steek 13). Op mijn kerstboom kon ik dan wel een mooie siersteek gebruiken in goudkleur die een slinger rond de kerstboom moet voorstellen. Dit is steek 711

Image of BERNINA 475 QE.

BERNINA 475 QE

De B 475 QE doet het hart van elke quilter sneller kloppen. De machine wordt geleverd met uitstekende accessoires, is perfect geschikt om mee te quilten en heeft een ideaal formaat!

Meer informatie

Werken met metallic garen

Blijkbaar heeft metallic garen de neiging om te breken en moet je je voorzorgen nemen. Ik vond vele tips op het internet om dit afbreken te voorkomen, maar besloot het eerst vooral gewoon te proberen.

Ik startte wel met een metallic naald. Op de spoel gebruikte ik gewoon universeel garen. De snelheid van de machine stelde ik in op de laagste stand. Zo kom je niet in de verleiding om toch al eens harder op dat pedaaltje te duwen.

Voor de hele kerstslinger is de metallic draad maar 2 keer geknapt. Dat vind ik geen probleem. Maar je kan het dus helemaal voorkomen door een speciale smeerset voor naaigaren aan te schaffen.

kerstslinger versierd met metallic garen

Vlagjes van de kerstslinger afwerken

Je legt telkens 2 driehoekjes met de goede kanten op elkaar en stikt de zijnaden. Knip het hoekje en de zijnaden bij en keer het vlagje om. Strijk.

Bovenrand van de kerstslinger afwerken

De bovenrand van de kerstslinger werk je af met biaisband. Ik had geen geschikte kleur liggen, dus ik maakte deze ook zelf uit het rugpand van mijn flanellen pyjama. 

biaisband maken

Een tutorial om zelf biaisband te maken vind je hier. (ik gebruikte de 2e methode, zonder biaisbandgeleider).

Het is ook een leuker effect dat het biaisband matcht met de vlagjes.  

biaisband stikken

Tenslotte schuif je de bovenrand van de vlagjes in het biaisband en naai je het biaisband dicht. Mijn boventransportvoet had geen enkel probleem met de verschillende diktes en het ziet er heel netjes afgewerkt uit. Met een standaardvoet zal je misschien wel een nivelleerplaatje of een paar stukjes stof nodig hebben om het niveauverschil op te vangen onder de naaivoet.

kerstslinger maken

Ziezo, de kerstslinger versierd met metallic garen is af en klaar om kerstsfeer in ons huisje te brengen.

kerstslinger met metallic garenkerstslinger met metallic garen

Ben je geïnspireerd? Kijk dan zeker eens op mijn instagram naar mijn andere projecten.

 

Liefs,

Clio

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Amann Mettler Metallic garen, metallic naald, restjes flanel, restjes katoen, restjes volumevlies
Benodigde producten:
BERNINA 475 QE
BERNINA 475 QE
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam