Creatieve berichten over naaien

Damespak ‘Claire’ broek en ‘Cora’ blazer

Het maken van een pak stond al jaren op mijn naai-lijstje. De stof die ik hiervoor in gedachten had heb ik zelfs al 3 jaar geleden gekocht op de lapjesmarkt in Utrecht. Het naaien zelf stelde ik lange tijd uit, waarom? Een gevoerd colbert, een gulp in een broek, een kraag op een colbert.. Allemaal uitdagende technieken. Maar gelukkig was daar een paar maanden geleden het Inspiration Magazine 3/2022 van BERNINA. Dit pak was precies wat ik bedoelde. Ik maakte het damespak met de ‘Claire’ broek en de ‘Cora’ blazer.

Inspiration Magazine DamespakPak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Damespak ‘Cora’ blazer en ‘Claire’ broek

In deze blog neem ik je mee in mijn proces van het maken van het pak, ik zal meer informatie geven over de broek. Voor de blazer gebruikte ik de blog van Joany `werkbeschrijving blazer `Cora´ uit de inspiration´. Ik werkte op mijn BERNINA L 450 en op mijn BERNINA 590. 

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie
Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie

Laten we beginnen! Bij een groot project als dit vind ik het heel belangrijk om overzicht te hebben. Ik begin met een lijstje maken van de patroon onderdelen. Tijdens het knippen streep ik af welke ik gedaan heb. Vervolgens sorteer ik de geknipte delen per item, dus in dit geval de broek, de blazer en de voering/belegdelen van de blazer. 

Geknipte patroondelen van het damespak. Broek 'Cora' en blazer 'Claire' uit het Inspiration magazine van BERNINA

Geknipte patroondelen gesorteerd  

Het is belangrijk dat alle tekens op de patroondelen worden overgenomen. Ook dit deed ik voor zowel de ‘Claire’ broek als voor de ‘Cora’ blazer tegelijk. Er zijn verschillende gereedschappen/hulpmiddelen te krijgen. Ik bekijk per stof welk hulpmiddel het best werkt. In dit geval gebruikte ik een krijt pen, het is een wat vetter krijt waardoor het op deze stof goed bleef zitten. 

Foto van een geknipt patroondeel met een krijt stift. De naden zijn met de lockmachine afgewerkt. Broek 'Cora' uit het Bernina Inspiration Magazine

Krijt stift om de tekentjes over te nemen

Zoals je ziet heb ik de patroondelen al afgewerkt met de overlock machine L 450. Dit is niet noodzakelijk maar bij een groot project vind ik dit prettiger werken. Ik werk vrij chaotisch en vergeet daardoor veel wanneer ik enthousiast aan het werk ben. Dan komt het wel eens voor dat er bijvoorbeeld een binnenbeen naad niet is afgewerkt, toch vervelend. Daarom kies ik er voor alles voor ik start af te werken. 

Bij het naaien van een broek begin ik met de gulp inzetten. Bij de ‘Claire’ broek is dit een gulp met een een aangeknipt beleg. Ook hiervoor zijn zoveel verschillende manieren, hier een inkijkje in de manier die ik het fijnst vind. 

Ik begin met het dichtnaaien van de kruisnaad. Het is belangrijk dat je dit doet tot het punt waar de rits eindigt. Dit is altijd een duidelijk tekentje op het patroondeel. 

Dichtnaaien van de kruisnaad getoond door de gespelde patroondelen te fotograferen. Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Dichtnaaien van de kruisnaad

Daarna pak je de rits erbij en ga je de rits spelden en naaien met de goede kant op middenvoor. Hiervoor gebruik ik Ritsvoet #4

Image of Ritsvoet #4.

Ritsvoet #4

Door de het smalle voorstuk kan de ritsvoet #4 zeer dicht langs de tandjes van de ritssluiting naaien, waardoor de rits exact kan worden ingezet.

Meer informatie
Gespelde rits in 'Claire' broekPak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Rits gespeld

Vervolgens vouw ik dit om en stik ik dit aan de bovenkant door, terwijl ik dit doe voeg ik het “flapje” aan de achterkant toe. Dit “flapje” is om te voorkomen dat je velletje tussen je rits komt. 

Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Doorgestikt aan de goede kant en het “flapje” aan de achterzijde mee gestikt.

Nu leg je het andere voorpand met middenvoor op het middenvoor van dit voorpand. Het makkelijkst is om dit even dicht te spelden zodat het niet kan verschuiven. Vervolgens speld en stik je de rits aan de binnenkant.

Spelden van de rits op het andere voorpand.

 

Bijna klaar!

Je rits zit erin en nu werk je dit af. Ik bepaal per broek wat ik mooi vind qua afwerking. Omdat de broek ‘Claire’ uit het Inspiration Magazine 3/2022 een pantalon model is vind ik het mooier dat de gulp niet heel erg opvalt. Ik stik deze dan maar met 1 stiksel door. Terwijl bij een spijkerbroek een dubbel stiksel met trensjes veel mooier is. 

Bepalen van het zichtbare stiksel.

Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Klaar!

Het vervolg van de broek is het naaien van de figuurnaden in het achterpand. Ook deze heb ik al getekend. 

Hierna kan het dichtnaaien van de zijnaden en de binnenbeen naden beginnen. Ik vind het belangrijk om tussentijds te passen, vooral wanneer ik een patroon voor het eerst maak. Als ik twijfel over de pasvorm, naai ik deze naden ook wel eens dicht met een grote steek. Alleen om te passen en eventuele aanpassingen te kunnen doen. Wanneer alles goed past, naai ik de naden dicht. 
De tailleband kan hierna aangezet worden. Bij het aanzetten van de tailleband vind ik het strijkijzer het allerbelangrijkst. Als je de naden goed om strijkt is het naaien zoveel makkelijker. Vergeet ook de plooien niet, in dit patroon zit op het voorpand een plooi. Ik naai deze pas als ik de tailleband erop zet, je kunt dit natuurlijk ook eerder in het proces doen. Dit keer heb ik er voor gekozen de tailleband aan het eind door te stikken, ook dit is een kwestie van smaak.

Tailleband afgewerkt Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

  Voor de sluiting van de broek gebruikte ik Prym rok/broek haken. Iets wat ik bij een pantalon vind passen, indien nodig voeg ik nog een drukker of knoop aan de binnen zijde van de tailleband. Dit doe ik dan ter hoogte van middenvoor, echter was dat bij deze broek niet nodig. 

 

En dan rest nog de zoom van de broek. Hiervoor gebruik ik tegenwoordig mijn strijkliniaal/zoom-hulp van Prym. Ken je die al? Ik ben fan: 

Schuif de liniaal in de pijp.

Zoom in de broekspijp gevouwen.Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Kies de gewenste afmeting. Ik ben voor 3cm gegaan. En strijken maar!

Natuurlijk maakte ik bij de ‘Claire’ broek ook de ‘Cora’ blazer waarvan ik een detail even wil delen. Iets wat je momenteel heel veel ziet in naailand. Ik ben zeker fan en heb ondertussen een flinke verzameling. Het toevoegen van labels in je kledingstukken.

Labels van the Sewing Loft en Kylie and the Machine Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Het bovenste label komt van De Sewing Loft en de onderste is van Kylie and the Machine. 

Het moment is daar, mijn pak is af! Wat ben ik een gelukkig mens. Toevallig was de verjaardag van mijn oma de dag na dat ik het pak af had dus ik heb het gelijk vol trots kunnen dragen. Hier wat foto’s van het resultaat.

Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Pak van m'n hart! - damespak 'Claire' broek en 'Cora' blazer

Mocht je het damespak ‘Claire broek en ‘Cora’ blazer ook gaan maken, heel veel naaiplezier! 

Creatieve groetjes van mij!

IG @DutchSaidSew_Eva

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam