Creatieve berichten over naaien

Gehaakte Ibiza tas met voering van juf Sas

Gehaakte Ibiza tas met voering van juf Sas In dit blog neem ik je mee hoe je stap voor stap zo’n leuke gehaakte Ibiza tas maak met vrolijke voering en heel veel franjes. 

Inspiratie voor de gehaakte Ibiza tas 

In september 2022 zag ik op onze stedentrip naar Bologna, in een etalage zo’n leuke gehaakte tas hangen. Ik heb er een foto van gemaakt en thuisgekomen ben ik meteen met het haken van granny’s begonnen. Helaas is het haakwerk doordat het al eind zomer was, in een doos terecht gekomen maar nu vond ik het weer en heb ik de tas afgemaakt. In maart ga ik namelijk met vriendinnen naar Ibiza en dan kan deze tas mee.

Wat moet je doen om zo’n leuke Ibiza tas te maken?

Haak 6 hele granny’s en 2 halve granny’s. De granny’s heb ik gehaakt met Crealino van Lang Yarns. Crealino is een natuurlijke garen, 100% linnen en verkrijgbaar in prachtige, poederachtige zachte tinten. De mooie, zachte strengen van 50 gram hebben maar liefst een looplengte van ca. 165 meter. Hoe je de granny’s haakt, zie op het blog van juf Sas https://www.jufsas.com/post/haakpatroon-ibiza-tas-van-juf-sas 

Granny’s aan elkaar naaien

Als je de granny’s gehaakt hebt, naai je ze netjes aan elkaar. Drie in een driehoekvorm en dan de halve granny ertussen. Ik heb de 2 helften netjes met een natte theedoek plat gestreken zodat ze je precies de vorm van de tas hebt. 

Voering van de tas knippen

Daarna heb ik beide delen op stof gelegd en uitgeknipt. Een wat dikkere joggingstof voor de buitenkant en voor de binnenkant heb ik een vrolijke tricotstof met bloemen gekozen.

Bij deze delen heb ik de goede kanten op elkaar gelegd en gespeld. De tas opening heb ik aangegeven op de stof. Deze moet je namelijk niet dicht naaien.

BERNINA 480

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Naaien van de tas

De twee delen van de voering heb ik met mijn BERNINA B 480 aan elkaar genaaid.

Ik heb kneepjes gegeven bij de drie punten.

Daarna heb ik de dikkere joggingstof gekeerd en de punten goed naar buiten gedrukt.

De bloemetjesstof heb ik in de joggingstof  gestopt en ik heb de opening van de tas afgespeld.

Verder met de gehaakte tas

Naai beide granny delen aan elkaar, laat de tas opening (dus de halve granny) open en haak daar een leuk randje om heen.

Hoe je dit moet doen, zie je in mijn blog https://www.jufsas.com/post/haakpatroon-ibiza-tas-van-juf-sas   

De twee tassen in elkaar zetten

Als je gehaakte tas af is, kun je de binnenkant van de tas in je gehaakte tas stoppen. Speld de bovenkant én de punten goed vast met de gehaakte tas.

Fijn dat ik bij mijn BERNINA mijn werkblad eraf kan halen want zo kan ik goed de 2 tassen aan elkaar naaien. 

Franjes voor de tas maken

Knip van alle drie de kleuren Crealino heel veel draden van ongeveer 60 cm lang. Omdat je langs de hele zijkant franjes maakt, moet je er heel veel draadjes knippen. Ik heb mijn franjes gemaakt met 2 draden nr 19, 1 draad nr 62 en 1 draad 59.

De tassen goed vastzetten

Nu de opening van de tassen aan elkaar genaaid zijn, is het zaak om ook de zijkanten en de punt vast te zetten.

Dit doe je met een paar franjes. Je zet een aantal franjes vast langs de zijkanten en eentje onderaan de punt.

Steek met een grote stopnaald door beide tassen en haal 4 franjes (2 van lichtroze, 1 cognac en 1 roest) door naar boven.

Deel de franje in 2 gelijke delen en maak er een knoop aan. Ik heb er 4 franjes aan beide kanten en 1 aan de onderkant vastgezet. 

De hengsel van de tas

Naai met een stopnaald en een draad crealino de hengsels op de tas. 

Zet de hengels zo aan de tas, dat er een goede opening blijft voor de tas.

Alle franjes

Maak nu de tas verder af door aan beide zijkanten heel veel franjes vast te knopen met een haaknaald. Deze franjes hoeven niet door beide stoffen te gaan maar kan alleen door de granny gehaald worden. 

Als je alle franjes vast hebt gehaakt, knip dan de franjes op maat. 

Het resultaat van tas Ibiza 

Als de franjes netjes geknipt zijn, dan is je tas af. Ik ben erg blij met het resultaat. Blij dat ik mijn idee, dat ik opgedaan heb in Bologna afgemaakt hebt. Ibiza…we komen er aan!

Juf Sas

Benieuwd naar meer blogs, foto’s, reels en projecten van juf Sas, neem dan ook eens een kijkje op mijn Instagram @hakenmetjufsas en website www.jufsas.com

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam