Creatieve berichten over naaien

Verjaardagsjurk – Knipmode maart 2023

Ieder jaar maakte mijn moeder een nieuwe outfit voor mijn verjaardag. Tegenwoordig doe ik dit zelf, dit jaar ga ik een verjaardagsjurk maken en neem ik jullie mee in dit proces en de keuzes. Op 18 februari ben ik jarig en ik begin altijd te laat, dus ik heb deze blog een paar dagen eerder gepland zodat mijn jurk op tijd af is. Waar de blog toch allemaal goed voor is! 

Voor het maken van deze jurk gebruikte ik mijn BERNINA 590 en mijn BERNINA L 450. Ik heb gekozen voor jurk 9 uit de nieuwe Knipmode maart 2023. Zelf voegde ik hier wat details aan toe en hier leg ik meer over uit. Hiervoor gebruikte ik ook nieuwe voetjes op mijn lockmachine en naaimachine.

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie
Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

Extra toevoegingen 

  • Elastisch paspelband 
  • Grove rits in het achterpand
  • Splitafwerking 

Ik gebruikte voor deze jurk een Punta di Roma van de Lappenkraam in jeans kleur. Verder gebruik ik een crème kleur elastisch paspelband en grove rits. Gezien het voorpand en achterpand de extra detail bevatte ben ik hiermee begonnen. Om het paspelband in het voorpand te zetten gebruikte ik het Multifunctionele naaivoet L 450/L 460. Ik had deze voet nog nooit eerder gebruikt maar wat een uitkomst! Je vouwt het paspelband tussen de 2 lagen stof waar het moet komen, door de holling in de voet glijdt het koord hier doorheen. Deze voet is ook te gebruiken voor ritsen, helaas bleek mijn rits te breed te zijn dit keer. 
Overigens is dit ook de eerste keer dat ik met paspelband werk. Geinspireerd door Blogger Lilian, dus als je meer wil zien over het gebruik van paspel neem een kijkje op haar blogs. 

Image of Multifunctionele naaivoet L 450/L 460.

Multifunctionele naaivoet L 450/L 460

Om snoeren met kralen en parels vast te naaien ✓  Voor rolzomen met kralen erlangs ✓  Biezen zelf maken ✓  Biezen vastnaaien ✓

Meer informatie

 

Elastisch paspelband

Op de website van Bernina is een instructie filmpje waarin je de verschillende toepassingen kunt zien van deze voet. Hieronder wat foto´s hoe ik mijn paspelband ertussen heb genaaid. 

Multifunctionele voet L450/460

Multifunctionele voet L450/460

 

Gebruik van Multifunctionele voet L450/460

Het gebruik van Multifunctionele voet L450/460. Het paspelband leg je tussen de lagen stof in en het koord wordt geleid door de holling in het voetje.

 

Elastisch paspelband tussen de stof genaaid

Elastisch paspelband tussen de stof genaaid

In de jurk zit een hoek, ook deze heb ik op de lockmachine kunnen maken. Bij de hoek heb ik de stof van de jurk ingeknipt zodat ik de hoek kon omvouwen. Ik  naaide van onderaan de jurk naar boven. Daarna naaide ik het horizontale stukje. 

Hoek naaien in het paspelband

Hoek naaien in het paspelband.

Resultaat van de hoek in jurk 9 Knipmode maart 2023

Resultaat van de hoek.

Grove rits in het achterpand

In het achterpand zitten 2 lange figuurnaden en de rits. Zoals ik hierboven al schreef heb ik een dikke rits uitgezocht, deze paste niet onder mijn lockmachine. Hiervoor gebruikte ik mijn naaimachine met Ritsvoet #4.

Image of Ritsvoet #4.

Ritsvoet #4

Door de het smalle voorstuk kan de ritsvoet #4 zeer dicht langs de tandjes van de ritssluiting naaien, waardoor de rits exact kan worden ingezet.

Meer informatie
Gespelde rits in jurk 9 Knipmode maart 2023

Gespelde rits in jurk 9 Knipmode maart 2023

Bovenkant rits jurk 9 Knipmode maart 2023

Bovenkant rits laat ik er boven uitsteken zodat ik dit later in de belegdelen kan verwerken.

Rits naaien met voet 4D

Rits naaien met voet 4D

Wanneer het voorbereiden van het voor- en achterpand is gedaan kan de jurk in elkaar gezet worden. De schoudernaden aan elkaar naaien en de zijnaden dichtnaaien. En zoals al vaker geschreven, ik pas alles tussendoor dus voor de mouwen erin gaan controleer ik even de pasvorm! Die was prima, ik had het patroon al aangepast op mijn eigen maten in de voorbereiding. Bij het inzetten van de mouwen  is het belangrijk dat je op let welke kant het paspelband opgevouwen zit. 

Paspelband bij de mouwinzet aan de binnenkant van de jurk

Paspelband bij de mouwinzet aan de binnenkant van de jurk.

Paspelband bij de mouwinzet aan de buitenkant van de jurk

Paspelband bij de mouwinzet aan de buitenkant van de jurk.

Afwerken boven en onderkant van de jurk 

Hierna kan de hals afgewerkt worden met de belegdelen. De rits wordt aan de achterzijde tussen de jurk en de belegdelen afgewerkt. Rondom kies ik ervoor om het beleg aan de binnenzijde door te stikken zodat het op zijn plek blijft zitten tijdens het dragen. 

Als ik het zo schrijf zit een jurk in een uurtje in elkaar, maar ik ben hier toch wel wat uurtjes zoet mee geweest hoor!

Doorstikken van de binnenzijde van het halsbeleg jurk 9 Knipmode maart 2023

Doorstikken van de binnenzijde van het halsbeleg.

Afwerking van de rits tussen de belegdelen.

Afwerking van de rits tussen de belegdelen.

Het allerlaatste en in mijn geval het allermoeilijkste is de afwerking aan de onderkant. Ik heb een bredere en langere rits gebruikt dan werd aangegeven. Hierdoor kwam ik bij de split niet uit en moest ik een creatieve oplossing bedenken. Na vele opties gespeld te hebben op de paspop ben ik bij een oplossing gekomen en kon ik de jurk afwerken en zoomen. 

Creatieve oplossing voor de afwerking van de rits.

Creatieve oplossing voor de afwerking van de rits.

Zoom in de jurk 9 uit Knipmode maart 2023.

Zoom in de jurk 9 uit Knipmode maart 2023.

Resultaat

Hierna volgen nog wat detail foto’s van mijn verjaardagsjurk uit Knipmode maart 2023 en natuurlijk ook wat aan foto’s! Ik ga genieten van mijn verjaardag en weer op naar het volgende project. Wil je meer van mij volgen? Neem dan ook een kijkje op mijn Instgram profiel @DutchSaidSew_Eva 

Paspelband op het voorpand.

Paspelband op het voorpand.

Detail foto van verjaardagsjurk Knipmode maart 2023

Blij met het resultaat!

En nog even de achterkant!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1D
Terugtransportvoet #1D
Multifunctionele naaivoet L 450/L 460
Multifunctionele naaivoet L 450/L 460
BERNINA 590
BERNINA 590
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam