Creatieve berichten over naaien

Gratis patroon en werkbeschrijving tuniek

De bernette 60-serie bestaat nu uit drie machines: de bernette 62 AIRLOCK (een coverlockmachine), de bernette 64 AIRLOCK (een overlockmachine) en de bernette 68 AIRLOCK  (een combi-machine voor overlock-, cover-, ketting- en combi-steken). Vandaag meer over de b68 AIRLOCK, de snelle allrounder. Verderop in dit bericht vind je ook de link naar het gratis patroon en de werkbeschrijving voor het naaien van deze casual tuniek met de nieuwe b68 AIRLOCK.

bernette 68 AIRLOCK

Image of bernette 68 AIRLOCK.

bernette 68 AIRLOCK

De bernette 68 is een combi-machine, waarmee je overlock-, cover-, ketting- en combi-steken kunt naaien. Deze machine heeft diverse highlights zoals het luchtinrijgsysteem waarmee je de grijperdraden gemakkelijk kunt inrijgen, 130 mm ruimte rechts van de naald voor het naaien van grote projecten, een geïntegreerde vrije arm voor het naaien van boordjes en een heldere verlichting van het werkoppervlak door middel van 5 ledlampjes.

Meer informatie

Eerst nog even iets meer over de b68 AIRLOCK. Als je op zoek bent naar een robuuste en gebruiksvriendelijke machine die een grote verscheidenheid aan steken biedt en flexibel kan worden gebruikt voor verschillende stoffen, garens en naaiprojecten, dan is dit het model voor jou.

Machine-eigenschappen in één oogopslag

Tot de vele sterke punten van de b68 AIRLOCK behoort een luchtinrijgsysteem dat het inrijgen van de grijper gemakkelijker dan ooit maakt. De grijperdraden kunnen met één druk op de knop worden ingeregen, afzonderlijk of samen tegelijk.

Een extra pluspunt is het royale en helder verlichte werkgebied met 130 mm ruimte rechts van de naald. Dit maakt comfortabel naaien van grote projecten mogelijk – vooral bij coversteken.

Door de meegeleverde kniehevel heb je je handen vrij om de stof comfortabel onder de naaivoet te plaatsen en te geleiden. Bovendien kun je de naaivoet gemakkelijk met je knie optillen door de hendel naar rechts te duwen. Een andere geweldige functie is de mtc-draadcontrole. Hiermee kun je de hoeveelheid lusdraad aan de rand van de stof nauwkeurig regelen voor een bijzonder professionele afwerking.

Wat de robuuste bernette combi-machine nog meer te bieden heeft, vind je op de website van bernette: www.bernette.com/b68airlock. Daar vind je ook een overzicht van de talrijke cover-, overlock- en combisteken van de b68 AIRLOCK.

How-to-videos op Youtube

Een hele reeks how-to video’s is ook beschikbaar op Youtube onder de volgende link: b68 AIRLOCK video-tutorials.

Veel toepassingsvragen worden in deze video’s verduidelijkt. Bijvoorbeeld: Hoe rijg je de grijper in met de luchtinrijger? Hoe rijg je de naalden in voor overlock-, combinatie-, cover- en kettingsteken? In de volgende video neemt onze overlock expert Doris je mee in de wereld van de b68 AIRLOCK.

Gratis patroon en werkbeschrijving tuniek

Zoals hierboven in het bericht vermeld, hebben we voor de lancering van b68 AIRLOCK een naaitutorial ontwikkeld voor een wikkeltuniek met aangeknipte mouwen. Dankzij de aparte snit en de wikkeltechniek heeft het model geen knopen of andere sluitingen nodig. Wil je een tuniek naaien voor het begin van de lente, maar wil je het item straks ook in de herfst kunnen dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een shirt met lange mouwen? Dan is dit jouw project! Hier zijn de instructies en het gratis patroon!

Tunika nähen

Tuniek naaien – gratis patroon tuniek als download en werkbeschrijving

Of je de tuniek nu casual draagt met een jeans of elegant over een jurk, dit veelzijdige project voegt net dat beetje extra toe aan jouw garderobe.   

Het gratis patroon vind je op de bernette website: KLIK HIER.

Het patroon in de maten 36 tot en met 46 is te downloaden als PDF-bestand in A4 of A0.

Let er bij het afdrukken van het patroon op dat je het formaat niet aanpast, maar in het originele formaat afdrukt (schaling=100%). Je kunt controleren of je correct hebt afgedrukt door de afdruk met het controlevakje op pagina 1 van het A4-document te vergelijken.

Materiaal

Je kunt het volgende materiaal voor de tuniek gebruiken:

 • 1,2 m Romaniet-jersey, 150 cm breed (maten 36/388)
 • 1,8 m Romaniet-jersey, 150 cm breed (maten 40 – 46)
 • Overlockgaren, 4 klossen (in passende kleuren)
 • Overlockgaren, 1 klos zwart voor de siernaad (platte naad/flatlock en coversteek)

Tips

Was de stof voor het knippen, want stoffen kunnen verkleuren en krimpen. Breng alle markeringen van het patroon over op de stof. 

Naadtoeslag

Je vindt de naadtoeslagen op het patroonblad – de nummers staan in een cirkel.

Bij de rand van het voorpand hangt de naadtoeslag af van de siernaad:

 • als je voor de siernaad een coversteek gebruikt, naadtoeslag A: 1 cm
 • als je voor de siernaad een platte naad (flatlock) gebruikt, naadtoeslag B: 4 cm

Knippen

A: 2 x voorpand
B: 1 x rugpand aan de stofvouw

Steken voor sierafwerking, naden, zomen en afwerkingen

 • Naden: 4-draads overlock, basisinstelling, steeklengte 2,5
 • Randen afwerken: 3-draads overlock breed (linkernaald), steeklengte  3
 • Siersteek: 3-draads platte naad, basisinstelling, steeklengte 2,5, garenkleur zwart.
  Alternatief kan ook een coversteeknaad, achterkant van de stof naar boven, met decoratief grijpergaren worden genaaid.
 • Zomen: 3-draads coversteek breed, steeklengte 3,5. Of met de naaimachine met rechte steek of een tweelingsnaald.

Verwerkingstips

Strijk elke naad na het naaien, dit fixeert de naad en maakt de volgende bewerking gemakkelijker.

Dus, als het gratis patroon voor de tuniek hebt gedownload en er klaar voor bent, gaan we nu door met de werkbeschrijving.

We gaan beginnen – we naaien de tuniek

Platte siernaad: Als een platte naad als siernaad wordt gebruikt, markeer dan een lijn op de goede kant van de stof van het rechter voorpand met 5 cm afstand tot de voorrand.

Decoratieve coversteek: Als een coversteek wordt gebruikt als siernaad, markeer dan een lijn op de linkerkant van de stof van het rechter voorpand op een afstand van 5 cm van de voorste rand.

Siernaad

Decoratieve platte naad: machine inrijgen met 3-draads platte naad breed (linkernaald). Siergaren in de bovengrijper. Op de vouw naaien en afsnijden. De naadtoeslag wordt zo berekend, dat de vouw gewoon langs het midden van de rolzoomhevel kan lopen. Het is raadzaam een naaiproef te maken op gevouwen restje stof. Controleer of de naad plat getrokken kan worden, anders kan de naalddraadspanning worden verminderd. Afhankelijk van het siergaren ook de bovengrijperdraadspanning optimaliseren (losser zetten).

Om te naaien vouw je het rechter voorpand met de achterkanten op elkaar bij de markering. Naai de platte naad door de vouw langs het midden van de rolzoomjevel te geleiden.

Tunika nähen

Trek de naad daarna plat en strijk.

Tunika nähen

De naadtoeslag aan het linker voorpand kan dan 1 cm worden afgeknipt, of deze kan worden aangepast aan het rechter voorpand.

Decoratieve coversteek: machine voor 4-draads coversteek inrijgen. Sierdraad in de kettinggrijper. Maak een naaiproef op een effen restje stof en controleer of de draadspanning voor de sierdraad moet worden bijgesteld (losser gemaakt). Leg het rechter voorpand met de achterkant naar boven onder de naaivoet en naai de coversteek-siernaad langs de markering. Strijk de stof.

Tunika nähen

Tuniek naaien – de zijnaden

Leg de voorpanden met de goede kanten op elkaar op het achterpand, speld de zijnaden op elkaar. Spelden met een duidelijk zichtbare kop of stofklemmen zijn het beste geschikt voor het werken op de overlockmachine.

Tunika nähen

Naai de zijnaden aan elkaar met een 4-draads overlocksteek, waarbij je altijd de spelden voor de naaivoet moet verwijderen. Snij bij een steekbreedte van 6 mm 4 mm naadtoeslag af. Voor het gemak kan de stofrand langs de rechterkant van de rolzoomhevel worden geleid.

Tunika nähen

Strijk de naadtoeslagen richting voorpand.

Tunika nähen

Tuniek naaien – de schoudernaden

Leg het rechter voorpand met de goede kanten op elkaar op het achterpand, leg de schoudernaad van het voorpand op de linkerschoudernaad van het achterpand, speld de naad op elkaar. Het linker voorpand kruislings op het rechter voorpand leggen, de schoudernaad van het voorpand op de rechter schoudernaad van het achterpand leggen, naad op elkaar spelden.

Tunika nähen

Naai beide schoudernaden aan elkaar met een 4-draads overlock. Strijk vervolgens de naadtoeslagen in de richting van de voorpanden.

Tunika nähen

Tuniek naaien – de zoom

Markeer 4 cm zoom en strijk de stof.

Tunika nähen

Speld de zoom vast en leg de naadtoeslagen van de zijnaden open om de dikte van de overnaad te verminderen.

Tunika nähen

Tip: Leg voor de coversteekzoom een gevouwen stukje stof aan het begin van de naad onder de stof om de hoogte te compenseren. Dit maakt het gemakkelijker om de stof langs de rand te transporteren.

Tunika nähen

Naai de zoom vanaf de goede kant, 3 cm van de rand met een 4-draads coversteek, waarbij je de spelden voor de naaivoet weghaalt en ervoor zorgt dat de naadtoeslagen op de overnaad open liggen.

Tunika nähen

De markeringen op de coversteekafdekking vergemakkelijken het gelijkmatig geleiden van de stofrand.

Strijk de stof. Knip de eventueel overtollige naadtoeslag met een schaar af. 

Tunika nähen

Alternatief kan de naad ook met de naaimachine worden genaaid, met een rechte steek of tweelingnaald. 

Randen afwerken

Werk de drie lange kanten af; voorpanden en halslijn, met 3-draads overlock breed (linkernaald), steeklengte 3, goede stofkant naar boven. Snij telkens 2 tot 3 mm naadtoeslag af. Voor het gemak kan de stofrand kan bijvoorbeeld langs het midden van de rolzoomhevel worden geleid.

Tunika nähen

Voor de rondingen geleid je de rand recht naar het mes toe. Het is raadzaam om langzamer te naaien.

Tunika nähen

Strijk de afwerking. Dit proces stabiliseert de randen, zodat ze later gemakkelijker kunnen worden omgevouwen en vastgenaaid.

Tunika nähen

Tuniek naaien – randen doorstikken

Tip: Leg opnieuw een gevouwen stukje stof bij het begin van de naad onder de stof om de hoogte te compenseren. Dit maakt het gemakkelijker om te beginnen met naaien en vereenvoudigt het stoftransport bij de stofrand. Laat de draden ongeveer 15 cm lang aan het begin van de naad.

Tunika nähen

Vouw de randen om de afwerkingssteek en stik smal door met een 4-draads coversteek. De markering op de naaivoet kan als geleider worden gebruikt: de stofvouw kan 2 mm rechts van de markering voor de rechter coversteeknaald worden geleid.

Tunika nähen

Geleid de rand ook bij de coversteek in de ronding altijd recht naar de naaivoet toe. 

Tunika nähen

Strijk de randen. Om de naad af te hechten, trek je de draden van naadbegin tot aan het einde met een wolnaald tussen de stoflagen.  

Tunika nähen

Alternatief kunnen deze randen ook met de naaimachine worden afgewerkt, met een rechte steek of tweelingnaald. 

Tunika nähen

Tuniek naaien – aangeknipte mouw / afwerking 

Schuif de afgeknipte mouwen bij de pastekens in het rugpand met 2 cm naadtoeslag en speld vast.

Tunika nähen

Een pasbeurt is nu aan te bevelen. Zo nodig kunnen de aangeknipte mouwen lager, schuiner of hoger worden aangezet, zodat de stof mooi valt zonder een hinderlijke plooi te vormen. Uiterlijk na het passen moeten de spelden de aangeknipte mouwen vanaf de goede kant fixeren.

Tunika nähen

Naai vervolgens de aangeknipte mouwen vast met een coversteek, over de bestaande randnaad. De naaldmarkeringen op de punt van de naaivoet vergemakkelijken de geleiding. Begin de naad ca. 3 cm voor de mouw en eindig de naad ca. 3 cm erna, omdat deze naad daarna relatief vaak belast zal worden.

Tunika nähen

Zet de naden vast, strijk en knip de uitstekende zoomtoeslag af met een schaar.

Tunika nähen

Als alternatief kunnen de aangeknipte mouwen ook worden vastgenaaid met de naaimachine en een rechte steek.

Tunika nähen

Naast de naai-instructies is er een naai-instructie video voor de tuniek op het Youtube kanaal van bernette. Hier kun je zien hoe je stap voor stap je eigen tuniek kunt naaien. Klik eventueel op de pauzeknop in de video, zodat je de tuniek in je eigen tempo kunt naaien (met het tandwiel icoontje kun je overigens de ondertitel selecteren en tussen Engels of Duits wisselen):

Tuniek met covernaad versieren

Om de tuniek de finishing touch te geven, kun je hem ook versieren met mooie covernaden. Op de volgende foto’s kun je zien hoe dat eruit ziet. We hopen dat je dit gratis patroon en de werkbeschrijving voor de tuniek net zo leuk vindt als wij en dat je dit item al snel kunt dragen!

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
bernette 68 AIRLOCK
bernette 68 AIRLOCK

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam