Creatieve berichten over naaien

De harper, maar dan net een beetje anders

Hoi allemaal, jullie kennen hem vast wel, de Harper blouse uit de Fibremood nr 22. Een super toffe blouse met doorlopende mouwen die gerimpeld aan de onder kant van de panden vast zit. Ik maakte hem ook, maar dan net een beetje anders. In deze blog lees je welke aanpassingen ik gedaan heb aan het patroon en de stof keuze.

harper fibremood

Benodigdheden

Image of BERNINA L 460.

BERNINA L 460

Deze overlockmachine biedt uitzonderlijk comfort. De machine knipt, naait en werkt de randen in één stap af. De L 460 zorgt voor professionele naden en zomen van de hoogste steekkwaliteit – ook bij verfijnde rolzomen of decoratieve omrandingen. Ze vormt dan ook de perfecte aanvulling op de naaimachine.

Meer informatie
Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

De Harper, maar dan net een beetje anders

Ik koos voor een rekbare stof, ik denk dat het een scuba crêpe is die ik nog in de kast had liggen. De kleur en structuur van de stof is aan de binnenkant net iets anders waardoor je een leuk effect krijgt met de harper blouse om beide zijden te gebruiken. Boven de binnenzijde en onder de buitenzijde van de stof.. Volgens het patroon moet je een niet rekbare stof gebruiken, daarom heb ik hem een maatje kleiner genomen. Als ik hem nog eens zou maken, zou ik nog een extra maatje kleiner kiezen. Hij zit namelijk nog steeds best ruim.

En omdat het normaal met een niet rekbare stof gemaakt wordt heb je een sluiting achter in de hals om erin te kunnen. Deze heb ik weg gelaten omdat met de rekbare stof het hals ronding groot genoeg is om zonder te kunnen. De achterzijde heb ik daarom op elkaar gestikt en van de stof zelf een boordje erop gestikt. Hiervoor meet je de halsronding na op het patroon. Ik gebruikte 85% van die ronding voor de lengte van het boordje en 6 cm voor de breedte. Afgewerkt, krijg je dan een boordje van 2 cm.

harper fibremood

De Harper = Rimpelen!

Velen vinden het een verschrikkelijk klusje, maar ik vind het altijd wel leuk om te doen. En het resultaat is ook nog zo tof! Helemaal bij dit patroon. Er staan duidelijke afmetingen op de bovenzijde en onderzijde van de mouwen/panden die met elkaar overeen moeten komen na het rimpelen. Eerst naai je met je naaimachine twee stiksels naast elkaar. De ene op 0.5 cm van de rand en de ander op 1.5 cm van de rand. De steeklengte heb ik op 6 gezet, zodat rimpelen heel gemakkelijk gaat. Aan het begin en einde hecht je niet af maar laat je lange lusjes over (ongeveer 5 cm lang).

Speld eerst de bovenkant op de onderkant van de panden op de juiste tekens. Zorg hierbij dat je niet door je stiksel heen speld, anders lukt het met rimpelen minder goed. Vervolgens neem je van 1 kant de bovenste twee draadjes, daar ga je voorzichtig aan trekken en schuif je de stof gelijkmatig zodat je een goede verdeling krijgt. Zit alles goed, zet dan met dwars speldjes alles vast. En naai vervolgens precies tussen de twee stiksels in. Ik koos voor een kleine zigzag steek. Breedte 1.2 en lengte 2. 

harper rimpelen

Overlocken van de Harper

Daarna heb ik nog eens met de overlocker de naden gestikt en de rest van de blouse heb ik ook met de overlocker in elkaar gezet. Ik gebruik hiervoor de super stretch steek op de BERNINA L 460.

Image of BERNINA L 460.

BERNINA L 460

Deze overlockmachine biedt uitzonderlijk comfort. De machine knipt, naait en werkt de randen in één stap af. De L 460 zorgt voor professionele naden en zomen van de hoogste steekkwaliteit – ook bij verfijnde rolzomen of decoratieve omrandingen. Ze vormt dan ook de perfecte aanvulling op de naaimachine.

Meer informatie

De Harper, maar dan net een beetje extra anders

Na het passen merkte ik dat ik hem graag gelijk aan zou willen doen met dit frisse weer,  en dat ik het minder fijn vond zitten dat de bovenkant  van de mouw zo doorhangt onder de elleboog. Daarom heb ik er nog een lang boordje erbij getekend en gemaakt.

harper patroon mouwboord

Ik heb het boord schuin laten lopen omdat hij van net onder de elleboog naar de oksel gaat. Hiervoor heb ik mijn arm op die plekken opgemeten.  Gelukkig had ik nog genoeg stof hiervoor over om dit boordje te kunnen maken.

 

Je ziet op de foto hierboven dat de lock steek iets trekt. Dit is een veel voorkomend probleem bij het locken van rekbare stoffen. De oplossing is om het differentieel hoger te zetten. Dit had ik al verhoogd naar 1.5, maar zoals te zien was dat nog net niet genoeg. Ik heb het wel zo gelaten omdat het boordje strak om mijn onderarm zit en dan zie je er niets van gelukkig. 

Het resultaat, de Harper , net een beetje anders. Ik ben er blij mee.

Voor meer van mijn maaksels kun je mij volgen op Kyrewiet  (IG) 0f Kyrewiet (FB).

Veel inspiratie gewenst!

Liefs,

Kyrsten

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam