Creatieve berichten over naaien

Sezane geinspireerde blouse: maak je eigen patroon

 

Sezane geïnspireerde blouse: maak je eigen patroon!

Soms zie je een kledingstuk die je wel moet maken, zo tof! Maar waar vind je nu precies dat patroon? Het zoek- en denkwerk heeft enige tijd geduurd, want deze top wilde ik vorig jaar al maken voor de #SewRecreateTheLook (weer zo’n toffe Instagram challenge). De stof was allang uitgezocht bij De Lappenkraam. Ik vroeg zelfs hulp aan mijn volgers op Instagram. Het is een hele lijst met geschikte opties……maar ze waren het allemaal net niet. Tikkie perfectionistisch?

Read the blog in English

De inspiratie

De inspiratie is deze Sézane top met rouches in een toffe print. Ik kon mijn geluk niet op toen ik deze vergelijkbare viscose vond. Als je goed kijkt naar het voorbeeld zie je dat aan de rouches een zwart bolletjes band is gestikt. Dus die schafte ik ook aan. En met ook het juiste Mettler lock garen in huis is het tijd om een knoop door te hakken. Voor welk patroon zou ik gaan.

De opties

Stuk voor stuk toffe patronen met ruches! Waaronder ook twee jurken waar je dan het bovenstuk kan gebruiken. Ik som ze even op:

Wat geen van deze patronen heeft en wat wel kenmerkend is voor de Sezane top is dat de ruches onder de armen rond doorlopen. Dit betekent dat ik één van de bovenstaande patronen zou moeten aanpassen. Het lukte me niet om daar mijn hoofd omheen te krijgen. Dus ging ik toch zelf aan de slag met het maken van een patroon. Als je dit ook wilt doen, volg dan de volgende stappen. Zo niet, kies dan een van de fijne patronen hierboven uit om een Sezane geinspireerde top te maken. 

Maak je patroon

Kies een patroon dat jou goed zit als basis. Een top met coupenaadjes voor en ruim genoeg om over je hoofd aan te trekken. Eventueel met rits aan de achterzijde, niet in de zijnaad dat is weer wat lastiger met de ruches. Ik gebruik het patroon van de Dina jurk van Fibre Mood. Door goed in te zoomen op het voorbeeld realiseer ik me pas dat het geen gerimpelde ruches zijn maar volants. Aha!

De patroonaanpassingen laat ik hieronder stap voor stap zien:

Het voorpand 

Om de ruches te kunnen toevoegen voeg je een aantal naden toe in het voor- en achterpand. 

Basispatroon

Teken vanaf het midden van de schoudernaad een vloeiende ronde lijn door het borstpunt van de coupenaad en laat deze uitkomen ongeveer halverweg de zijnaad (afhankelijk van hoe lang je je top maakt). Eventueel kun je hiervoor gebuik maken van een French curve liniaal.

Knip de nieuwe naad vanaf de zijnaad tot 2 mm voor het borstpunt in en verschuif de coupenaad door het ontstane driehoekje naar boven te verschuiven. Je sluit de ‘oude’ coupenaad. Tape vast.

Knip ook de rest van de eerste naad. Hier komt straks de langste volant (A) aan. Teken op het onstane nieuwe patroondeel opnieuw een ronde lijn. Vanaf de helft van de zijnaad van het nieuwe patroon tot halverwege het armsgat. Knip op de lijn door. 

Het achterpand

Leg het achterpand naast het voorpand met de zijnaden naar elkaar gericht. Markeer waar de nieuwe naden van het voorpand moeten matchen met het achterpand. Houd rekening met de coupenaad.

Markeer ook de schoudernaad (check of deze op de helft uitkomt, to be safe) en (ongeveer) halverwege het armsgat.

Teken weer vloeiende ronde lijnen. Knip op de lijn door.

Volant A loopt straks door over de schoudernaad en volant B loop door over de zijnaad. Na het knippen van de patroondelen naai je de betreffende patroondelen voor het bevestigen van de volants op getoonde wijze aan elkaar.

De volants

Dit stukje is het lastigste uitleggen. Ik ga mijn best doen, is het toch niet helemaal duidelijk plaats dan onder de blog een opmerking en ik probeer het nog eens. Op mijn Instagram profiel heb ik in de bewaarde highlight een boel videos geplaatst van het proces. Wellicht dat dit het nog duidelijker maakt.

Maar hier gaat ie dan. De volants creëer je door een aantal cirkels te knippen waarbij de omtrek van de binnencirkel even lang moet zijn als de lengte van de naad waartussen de volants worden genaaid. Snap je het nog?

In dit voorbeeld hebben we een lange naad A en een wat kortere naad B. Naad A is in totaal 98 cm lang, naad B 60 cm lang.

Naad/volant A

Voor de volledige naad A knip ik twee volants met een binnencirkel omtrek 50. Dit is dan inclusief de naadwaarde. Een cirkel van 98 cm zou onvoordelig veel stof innemen en bovendien niet zo’n mooie valling geven. Ik naai de twee cirkels aan elkaar, voordat ze als volants aan de top worden bevestigd.

Om een cirkel van 50 cm te krijgen denken we even terug aan de wiskunde op de middelbare school (2 π r) of we tikken in Google ‘straal van cirkel berekenen’. Met een passer teken je met een straal van 8 cm de cirkel. De volant wordt 6 cm breed, dan teken je een buitencirkel op 8 cm. De tweede cirkel/buiten cirkel teken je met een passer dan 16 cm uit elkaar.

Let op: Per zijde knip je steeds twee cirkels, in totaal dus vier (links en rechts)

Naad/volant B

Voor volant B teken ik twee cirkels met omtrek 32 cm (binnencirkel straal 5 cm, buitencirkel straal 13). Ook hier geldt voor de volledige top knip je dus 4 cirkels die je per twee aan elkaar stikt, voordat ze aan de top gaan.

Mouw volant

De mouw volant teken je in ieder geval breder (10 cm) en laat je uitkomen onder naad B. In mijn voorbeeld betekende dat een volant met omtrek 25 (straal 4 cm).  Hiervan knip je er twee. Eén voor links en één voor rechts. Het midden van de volant valt straks gelijk met de schoudernaad.

Volant B laat je aan het uiteinde vloeiend verlopen naar het armsgat. Doe dit pas na het aan elkaar stikken van de volants per kant. Voor de mouw volant kan je het patroon hiertoe al aanpassen (zie onder). Volant A laat je in de zijnaad aansluiten.

Rond aflopende uiteindes

Mouw volant

Het zijn een heleboel cirkels/volants, maar dan krijg je ook een fantastisch dramatisch effect. Ik kies ook nog voor om de volants dubbelzijdig te maken, omdat je bij het omklappen van de volants de binnenzijde van de stof ziet en dat vind ik in dit geval niet zo mooi. Dus je knipt dan dubbelzoveel cirkels. Ojee! Het was krap met mijn 1,80 m coupon (voor mt 38/40). Ik adviseer dan ook om ruim 2,5 m te nemen voor deze top.

Maak jouw top

Begin met het maken van de volledige volants. Knip de cirkels uit de stof en knip ze één keer door. Bevestig twee cirkels indien nodig aan elkaar en werk de buitenrand af met een rolzoom, al dan niet met de lockmachine. In het geval van dubbelzijdige volants is dit uiteraard niet nodig. Strijk de dubbelzijdig volant wanneer je ze naar de goede kant gekeerd hebt goed.

Knip de naad goed in voor een mooie ronding

In alle gevallen stik je op de buitenrand een sierbandje. Dit zorgt ook voor een nog mooiere valling. 

Stik de schoudernaden van de verschillende patroondelen en alleen de zijnaden van de kleinste patroondelen. (Zie boven bij de patroonbeschrijving). Bevestig dan volants A. Sluit de zijnaden en stik dan ook volant B ertussen. 

Volant A, hier nog zonder sierbandje

Bevestig de mouw volants en werk de top af. De hals met een beleg en eventueel een splitje achter. Het deel van het armsgat waar geen mouw volant zit werk je ook af met een beleg of biaisbandje. Zoom de top. Ta Da! 

De oplettende lezer ziet dat ik nog een extra volant ter hoogte van de schouder heb zitten. Dit is echt niet nodig, het was een mislukte (te kleine) eerste poging voor een mouw volant. De meer dramatisch (lekker grote) mouw volant zoals ik hem hier heb beschreven is meer dan mouw genoeg.

Hoeveel tel jij er?

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam