Creatieve berichten over naaien

Zo moeder, zo dochter inclusief gratis patroon

Zo moeder, zo dochter iets wat je vaker terug ziet komen in mijn blogs. Zowel mijn oma als mijn moeder naaide altijd al en ook altijd al op Bernina’s, ik weet dus niet beter. Nog altijd delen we deze hobby met elkaar en regelmatig hebben mijn moeder en ik een naaidag of een stoffenuitje.

Moederdag staat weer voor de deur. Wat is nou leuker dan een cadeau wat zelf gemaakt is? Oke, misschien het samen maken? In deze blog neem ik jullie mee in mijn Moederdag cadeau van dit jaar. Ik koos ervoor om mijn moeder een soort DIY-pakket te geven maar je kan er ook voor kiezen om een klant-en-klaar gilet te geven natuurlijk. Geïnspireerd door @sewing.for.laiz.lo op Instagram. 

Ik naaide dit Moederdag item op mijn BERNINA 590

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

Mijn moeder gebruikte haar BERNINA 435

Image of BERNINA 435.

BERNINA 435

De B 435 maakt alle naaisters en hobbykleermakers gelukkig. De naaimachine heeft een perfect formaat en een uitgebreide reeks functies, zodat je met deze machine een echte allrounder aan je naaiatelier kunt toevoegen.

Meer informatie

Wat heb je nodig?

  • Een plaid van de Jysk of natuurlijk een andere leuke stof
  • Het Junna Gilet patroon van Bel´Etoile of het gratis patroon Rivoli Gilet
  • Je standaard naaigerei(garen, schaar, machine)
  • Eventueel een bijpassende kleur biaisband

Ik gaf mijn moeder de Junna Gilet cadeau met een plaid in blauw grijze tinten. Gezien het plaid 140×200 is paste er voor mij ook een gilet uit! Ik heb al meerdere Junna’s in de kast hangen dus ging voor een ander patroon. Dit is een gratis patroon met een Franse werkbeschrijving, de duidelijke afbeeldingen maken dat je geen Frans hoeft te spreken. Mijn moeder draagt een maat 52 en ik een maat 36.

Het plaid wat ik mijn moeder cadeau heb gegeven.

Aan de slag!

Als eerste stap begin je met het losmaken van het biaisband rond het plaid. Dit biaisband kun je later weer gebruiken om het gilet af te werken. Mijn moeder wilde het graag gebruiken dus mijn gilet is afgewerkt met een effe kleur biais band. 

 

We legde de stof op tafel en hebben gekeken hoe we het meest gunstig gebruik konden maken van de stof. Het achterpand moet aan de stofvouw, de voorpanden niet. Daarnaast kun je bij beide patronen kiezen om te zijnaden aan elkaar te leggen zodat je een naad minder hebt. In dit geval past dat bij mijne, maat 36, wel maar bij het gilet van mijn moeder, maat 52, niet.

Het naaien van het gilet is niet veel werk, het afwerken daarentegen is heel veel werk. Het zijn enkel de schouder naden en de zijnaden die dicht genaaid moeten worden. In mijn geval alleen de schoudernaden omdat de zijnaden aan elkaar geknipt zijn. Voor het naaien gebruiken wij allebei het boven transport, voor de B 435 is dit voetje Boventransportvoet #50 en voor de B 590 kan dit door het hendeltje aan de achterzijde worden geactiveerd op voetje Terugtransportvoet #1D.  

Image of Terugtransportvoet #1D.

Terugtransportvoet #1D

De terugtransportvoet #1D heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden. 

Meer informatie
Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Moederdag - Zo moeder, zo dochter

Voor het afwerken van het gilet gebruikte we verschillende technieken. Zowel de binnenkant als de buitenkant is afgewerkt met biais band. Hieronder leg ik met verschillende foto’s uit wat we hebben gedaan.

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

Optie 1: Biais band er in één keer omheen vouwen en vast naaien.

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

Moeders achter mijn naam machine! Zo moeder, zo dochter, wij zijn gewend aan elkaar machines dus als we samen naaien rijgen we de machines in verschillende kleuren in zodat we aan meerdere projecten tegelijk kunnen werken zonder dat we de machine opnieuw moeten inrijgen. 

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

Het biaisband ook in één keer er aan zetten maar met een zichtbare zigzag- of siersteek.

 

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

Optie 2: Biaisband open tegen de binnenkant van de stof aan naaien. Hier koos ik voor een zigzagsteek om de naad wat platter te maken. Daarna omvouwen en aan de goede kant doorstikken.

 

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

Eerste rondje naaien

 

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

Omvouwen naar de goede kant

 

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

En op het randje doorstikken

 

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

Het resultaat in het grijs van op het randje doorstikken. En daaronder het resultaat van doorstikken met een siersteek, dit komt platter uit.

 

Nog leuker maken?

Ieder kledingstuk wordt hier tegenwoordig nog leuker gemaakt door een labeltje toe te voegen. Zo moeder, zo dochter doken mama en ik de doos met labeltjes in en kozen onze favorieten. Mijn moeder koos voor een vrolijk kippetje, deze heeft ze in het biaisband van de zak afwerking geplaatst. 

Biaisband Moederdag gilet - Zo moeder, Zo dochter

Zelf koos ik voor een passende tekst, Upcycled and Outstanding. Deze voegde ik aan de achterzijde toe, zo kan ik deze ook al ophanghaakje gebruiken. 

Het Resultaat 

En daar is het dan, een super gezellig moederdagcadeau. Of voor de niet naaiende moeders, een super leuk zelfgemaakt gilet! Zo moeder, zo dochter! 

 

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1D
Terugtransportvoet #1D
BERNINA 435
BERNINA 435
BERNINA 590
BERNINA 590
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam