Creatieve berichten over naaien

Een overhemd voor vaderdag met een geheime boodschap

Zondag 18 juni is het alweer Vaderdag, en wat geef je jouw leukste en stoerste vader (of opa) voor Vaderdag? Een zelfgemaakt overhemd. Ik koos voor het George overhemd van La Maison Victor (editie 4 – 2022). Het is een relaxed model en daarmee  geschikt voor de komende zomer. Helaas bestaat La Maison Victor niet meer en kun je dit patroon niet meer terug vinden op de website. Maar in de patronen bibliotheek van de Libelle staat wel een ander leuk overhemd in dezelfde stijl, het ‘Enrico’ hemd. Ik voegde een geheime ‘Vaderdag’ boodschap toe aan het overhemd.. benieuwd? Lees dan snel verder.

Wat heb je nodig?

 • je gekozen patroon
 • patroonpapier en potlood
 • papierschaar/stofschaar/rolmes
 • spelden
 • naaimachine, ik naai op de bernette 77
 • eventueel een lockmachine
 • bijpassende naald, in mijn geval een microtex naald
 • bijpassend garen
 • contrasterend garen (voor je geheime boodschap)
 • eventueel rijggaren
 • vlieseline
 • zoommaatje (optioneel) of meetlint
 • knopen
 • knoopsgat-sledevoet

Laten we beginnen

Trek alle patroondelen over, of knip ze uit als je een geprint patroon hebt. Ik trek mijn patronen liever over, zodat ik later de andere maten nog tot mijn beschikking heb. Als je dit gedaan hebt, kun je ervoor kiezen om je naadwaarde af te meten op de stof of je kunt het, zoals ik, gelijk aan je patroon tekenen. Daar gebruik ik mijn zoommaatje voor.

Heb je alle patroondelen uitgeknipt? Dan voorzie je de aangegeven onderdelen van vlieseline. In mijn geval de kraag en de delen voor het knopenpand. Ook heb ik, volgens de instructie, de schoudernaden en de armsgaten voorzien van naadband. Dit geeft de onderdelen meer stevigheid. Dit kon mijn stof zeker gebruiken. Ik gebruikte namelijk een soort linnenmix, de precieze samenstelling weet ik niet meer, maar deze stof loopt tijdens het naaien best wat uit. Dit maakte het project niet gemakkelijker.

Je bent nu klaar om te gaan naaien. Ik gebruik zelf de bernette 77. Deze machine is heel gemakkelijk in te rijgen. Op het touchscreen zijn aanwijzingen te zien. Zo kun je dus precies zien hoe je half automatische draadinrijger werkt.

bernette 77

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

 

Promotie

Wist je trouwens dat er vanaf 1 juni t/m 31 juli 2023 een aantrekkelijke actie geldig is? In deze periode krijg je namelijk 10% korting bij aankoop van een machine uit de bernette 70-serie (bernette 70 DECO, bernette 77, bernette 79). De actie geldt bij alle authorized BERNINA dealers zolang de voorraad strekt. Ga snel een kijkje nemen bij een dealer bij jou in de buurt!

http://www.bernette.com

Het overhemd naaien

Natuurlijk volg je de instructies van het door jou gekozen patroon ;). Een hele beschrijving van de door mij genomen stappen is daarom niet nodig. De La Maison Victor geeft hier een goede beschrijving van. Wel wil ik de volgende tips meegeven:

 • Strijken, strijken en nog eens strijken. Om de details van dit overhemd mooi te krijgen, is het belangrijk om na bijna elke stap je werkstuk te strijken. Zo krijg je scherpe naden en hoekjes.
 • Let goed op je stofkeuze. Ik heb over het hoofd gezien dat het patroon meer geschikt is voor wat rekbare stoffen. Geweven stoffen zijn wel mogelijk, omdat het patroon ruim genoeg is, maar dan moet je je boorden aanpassen aan de lengte van je patroondelen.
 • Omdat mijn stof geen duidelijke goede kant heeft, heb ik kanten soms door elkaar gehaald. Hierdoor moest ik mijn naadband er voorzichtig afpeuteren en opnieuw plaatsen. Goed opletten dus :).
 • Maak gebruik van de mogelijkheid om de positie van je naald af te stellen (door middel van de pijltjestoetsen aan de rechterkant van de machine). Zo kun je je voetje precies langs de naad geleiden voor bijvoorbeeld een sierstiksel.
 • Voor het maken van de knoopsgaten gebruik je de knoopsgat-sledevoet die bij je machine zit. Mijn vorige machine had ook zo’n soort systeem, maar zo soepel als bij de b77 ging dat niet. Ik was positief verrast! Een tutorial voor het naaien van knoopsgaten vind je terug op de website van bernette, klik HIER.

Tijd voor de geheime boodschap

De b77 kan niet borduren, maar heeft wel hele leuke siersteken. In dit overhemd heb ik een lieve boodschap verstopt. 
Het alfabet komt te voorschijn door op de ‘A’ te drukken aan de rechterkant van je beeldscherm, de siersteken door op het ‘golfje’ te drukken boven de ‘A’. 

Het leek mij leuk om ‘We Love You’ toe te voegen aan een labeltje in het overhemd. Je kunt namelijk zelf een opeenvolging van letters en tekens maken. Bij onderdeel ‘A’ en kies je je lettertype naar keuze. Je kiest je eerste letter uit en drukt daarna op het plusje onder je voorbeeld, de afgebeelde dubbel W. Nu kun je een tekencombinatie invullen. In mijn geval ‘WE <3 YOU’.

Ik heb eerst wat proeflapjes gemaakt, je kunt wat spelen met de grootte en breedte en met je draadspanning.

Vergeet ook geen vlieseline in het labeltje, dat geeft een strakker resultaat. Het labeltje heb ik gemaakt van een rechthoekig reststukje. Door deze dubbel te vouwen, hier de zijkanten van te stikken en daarna om te keren heb je een afgewerkt labeltje. Deze heb ik als laatste onder de halsbies vastgemaakt. 

Resultaat

Je overhemd is klaar, nu draagt jouw speciale persoon altijd een lieve boodschap met zich mee. Ik ben erg tevreden met het resultaat en manlief ook. Het nadeel van deze blog is wel dat ik nu opzoek moet naar nog een Vaderdag cadeau ;), want dit is geen verrassing meer. Maken jullie ook iets voor Vaderdag?

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: garen, knopen, lockgaren, microtexnaald, patroonpapier, rekbare of geweven stof, vlieseline, zoommaatje
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam