Creatieve berichten over naaien

Zelf een tas naaien, van badmat tot boho beach bag

De boho trend komt elk jaar weer terug, niet alleen voor kleding en accessoires maar ook in huis is dit ibiza-stijltje niet meer weg te denken. Toen ik door de Jysk liep was ik geïnspireerd door de verschillende badmatten en placemats die er lagen. Ik besloot twee badmatten mee te nemen en hier zelf een tas mee te naaien. Dit leek me een mooie uitdaging om mijn nieuwe naaimachine, de bernette 77, op de proef te stellen. In deze blog laat ik jullie deze leuke ‘Do It Yourself’ boho beach bag zien.

Benodigdheden

  • Naaimachine, ik naai op de bernette  77
  • 2 x badmat (50cm x 80cm, maar een andere afmeting kan natuurlijk ook)
  • Naaigaren in dezelfde kleur als je badmat (ik heb normaal naaigaren gebruikt, maar sterker draad kan aan te raden zijn, afhankelijk van de dikte van je materiaal)
  • Universele naald in dikte 90 (afhankelijk van je materiaal en naaigaren kun je ook 100 of 110 gebruiken)
  • Liniaal
  • Spelden of knijpertjes
  • Uitwasbare textielmarker (optioneel)
  • Stofschaar
  • Ritsvoetje

bernette 77

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Promotie

Wist je trouwens dat er vanaf 1 juni t/m 31 juli 2023 een aantrekkelijke actie geldig is? In deze periode krijg je namelijk 10% korting bij aankoop van een machine uit de bernette 70-serie (bernette 70 DECO, bernette 77, bernette 79). De actie geldt bij alle authorized BERNINA dealers zolang de voorraad strekt. Ga snel een kijkje nemen bij een dealer bij jou in de buurt!

http://www.bernette.com

Stap 1 – de klosjes vaststikken

Mijn badmat heeft klosjes. Omdat ik dit een leuk detail vind, wil ik deze klosjes aan de rand van de opening van mijn tas hebben. Omdat de klosjes in de verkeerde richting liggen speld je deze naar de andere kant toe. Als deze goed liggen stik je deze vast. 

 

De steeklengte van mijn machine heb ik op 3 gezet (in plaats van de standaard instelling 2,5). Zoals je kunt zien heeft de b77 een touchscreen. Met het bijgeleverde pennetje bedien je eenvoudig het scherm. Om de rand van je tas te naaien is het handig om een ritsvoetje te gebruiken. Dit ritsvoetje is smaller dan het gewoon voetje en zorgt ervoor dat je precies langs de klosjes kunt stikken.

 

Stap 2 – de zijkanten van de tas naaien

Nu de rand van je tas er goed uitziet is het tijd om de mat dubbel te vouwen. Beide zijkanten van je tas speld en stik je. Mocht je nog niet zolang naaien dan kun je eventueel voor het naaien van de tas de zijkanten rijgen met rijgdraad. Het materiaal van een badmat is niet te vergelijken met het naaien van een blouse of trui. Daarom is het verstandig om hier een dikkere naald en eventueel dikker garen voor te gebruiken. De machine had geen moeite om twee lagen geweven katoen met een laagje latex aan de achterkant te stikken. Dit laagje latex is de antislip laag van de badmat. Mocht je dit niet prettig vinden aanvoelen aan de binnenkant van je tas, dan zou je de tas kunnen voeren. Omdat het een strandtas wordt heb ik besloten dit niet te doen.

 

Stap 3 – banden maken

Je kunt nu al zien dat het een tas wordt. Tijd voor de banden. Hiervoor heb je de tweede badmat gekocht. Hier knip je de randen met de klosjes vanaf. 

  

Daarna knip je twee banden uit de lengte van de badmat. Ik heb ze 14 centimeter breed afgetekend en de volledige lengte van de mat benut. Ze zijn iets minder dan 80 centimeter lang. De banden speld je dubbel en stik je. Deze ga je daarna omkeren. Omdat dit stug materiaal is met antislip kostte dit wel wat moeite, gelukkig wilde manlief mij best even helpen. Om de banden mooi plat te krijgen pers je ze met een vochtige doek.

Stap 4 – de banden aan je tas naaien

Bepaal de plaats van de banden en stik aan iedere zijde, aan de binnenkant van de tas, een band. Ook drie lagen dik geweven katoen ging prima. Wel moest ik de stof af en toe wat begeleiden. De antislip werkt goed en ging daarom soms wat stroef onder het voetje door. De tas is nu zo goed als klaar. Stap 5 is optioneel, maar wel handig!

Stap 5 – een zak toevoegen

Ik mik altijd alles los in mijn strandtas, wat betekent dat ik aan het eind van de dag bij mijn auto altijd opzoek ben naar mijn sleutels of mijn portemonnee. Daarom kun je nog een zak toevoegen aan je tas. Je hebt nog genoeg stof over van de tweede badmat. Ik knipte een stuk uit van 30 cm bij 20 cm. Omdat ik geen stiklijnen wil zien aan de buitenkant van mijn tas heb ik de zak er met de hand opgenaaid. Ik heb hiervoor mijn naaigaren dubbel geknoopt, zodat het steviger vastzit.

 

Klaar is je tas! En als hij vies geworden is, dan gooi je hem net als een gewone badmat in de wasmachine. Veel strandplezier.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: badmat, bijpassend naaigaren, liniaal, ritsvoetje, spelden, universele naald 100, universele naald 90
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam