Creatieve berichten over naaien

Gepimpte curvy Hera sweater met een giveaway!

Een tijdje terug werd ik door Mijke van Sew it Curly en Isabel van Bel’Etoile patterns gevraagd of ik zin had om de curvy Hera sweater patroon te testen. Natuurlijk wil ik dat! Een goedpassende sweater is namelijk een must-have-item in mijn voorjaarsgaderobe. 

In maart 2022 werd het patroon van de Hera sweater voor het eerst uitgebracht. De damesvariant van de Hera sweater was toen nog uitsluitend beschikbaar in de maten 32 tot en met 52. Als tester van het Hera team, maakte ik destijds de grootste maat. De pasvorm van deze Hera versie was bijna perfect. Echter, het patroon kon wat mij betreft op een paar punten verbeterd worden. Denk dan aan de schouderbreedte, lengte van de sweater en een betere pasvorm voor een wat grotere borstomtrek.  

Nu 2 jaar later gaat mijn wens eindelijk in vervulling! De Hera is namelijk uitgebreid met een heuse curvy versie. In deze blog neem ik je graag mee in het maakproces van de curvy Hera sweater. De sweater ga ik vervolgens pimpen met een leuke opdruk. Tot slot heb ik ook nog een leuke giveaway voor je. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel mee. 

Algemene informatie curvy Hera sweater patroon 

De curvy Hera is een supercool patroon voor een loszittende sweater met maar liefst 6 verschillende mouwopties en is beschikbaar in de maten 46 tot en met 60. Isabel en Mijke adviseren een rekbare stof met wat gewicht te gebruiken, zoals French Terry, joggingstof, punta di roma of rekbare jacquard. 

Wat heb je nodig? 

 • Patroon curvy Hera sweater
 • Naaimachine, ik gebruik hiervoor natuurlijk mijn BERNINA 480
 • Lockmachine (optioneel)
 • Plakband 
 • Schaar/rolmes 
 • Spelden
 • Vlieseline T15
 • Strijkplank
 • Strijkijzer
 • Stof
 • Boordstof
 • Gekleurd kopieerpapier/radeerpapier  
 • Radeerwieltje 
 • Flexfolie (optioneel voor de opdruk)
Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Aan de slag 

Materialen

Eind maart werd ik door Nienke van Atelier Nie Nie in Ede uitgenodigd voor een leuke basiscursus slippers maken. Dit was meteen een mooie gelegenheid om de materialen te shoppen voor deze curvy Hera sweater. Maar wat een keuzestress! Nienke heeft zoveel mooie stoffen in haar winkel. Uiteindelijk koos ik voor een basis effen sweaterstof in de kleur grijs met een matching boordstof.

Curvy Hera sweater maatbepaling  

Zoals in mijn vorige blog aangegeven, is dit voor mij echt het allerlastigste onderdeel van het zelf kleding maken. Bij de curvy Hera was ik er eigenlijk best snel uit. Ook wel eens fijn voor de verandering! In de werkbeschrijving wordt weliswaar de borstomvang als uitgangspunt geadviseerd voor de maatbepaling, maar ik heb mijn heupomvang de maat te laten bepalen. Volgens de tabel van afmetingen afgewerkte stuks van de werkbeschrijving, is maat 54 dan de juiste maat voor mij. 

PDF-patroon

Net als alle andere patronen van Bel’Etoile, is ook het patroon voor de curvy Hera sweater beschikbaar in PDF-formaat om thuis af te drukken (A4 formaat), AO bestand (print-cut-sew) en projector file. Het patroon werkt met lagen waardoor het mogelijk is om uitsluitend je eigen maat te printen of te laten afdrukken. Dit is echt super handig! 

Voorbereidingen curvy Hera sweater

Ik kies ervoor om het patroon van de curvy Hera sweater thuis te printen. In de werkbeschrijving van de Hera is een duidelijke printinstructie opgenomen inclusief  een overzicht van welke pagina’s je moet printen bij welke mouwoptie. Je kunt op deze manier veel efficiënter de patroondelen printen, plakken en knippen. 

Vergeet niet om voordat je het patroon gaat printen eerst nog een mouwoptie uit te kiezen. Ik heb voor deze test gekozen voor de mouwoptie kleine bisschopmouw met kleine pof.  

Als de patroondelen uit het papier op jouw maat zijn geknipt, kun je vervolgens de patroondelen op de stof te leggen en knippen. 

Voor het aanduiden van merktekens en of de middenlijnen op de stof gebruik ik een heel handige tool. Ik heb deze knippatroon tang een hele poos geleden gekocht op een website voor leer gereedschap, maar deze tang werkt ook uitstekend op stof. Een echte aanrader voor sewista’s! 

De curvy Hera is aangepast aan een voller postuur. Eén van de aanpassingen voor deze curvy versie, is dat ontwerpsters Mijke en Isabel een borst coupenaad in het patroon hebben toegevoegd. Om deze coupenaad netjes op het stof over te brengen, plaats ik gekleurd kopieerpapier dubbelgevouwen tussen het geknipte voorpand. Met een radeerwieltje worden de lijnen van de coupenaad op deze manier heel precies op de stof overgedragen. Wel stevig drukken, vooral bij dikkere stoffen. 

Vervolgens strijk ik Vlieseline T15 in de halsboord en schoudernaden. Hierdoor voorkom je dat de stof op deze plaatsen uitrekt tijdens het stikken.  

De curvy Hera sweater in elkaar zetten 

In principe kan deze sweater volledig met een overlockmachine worden gemaakt. Aangezien ik nog niet eerder heb gewerkt met een sweaterstof op mijn BERNINA 480, ga ik de curvy Hera grotendeels met mijn naaimachine maken.  

Zoals hiervoor aangegeven is de curvy Hera voorzien van borst coupenaden. Persoonlijk vind ik dit echt een upgrade van het patroon ten opzichte van het “gewone” Hera patroon. De sweater is nog steeds lekker losjes, maar zeer zeker niet te oversized! 

Nu alle voorbereidingen klaar zijn, kan de sweater in elkaar worden gezet. Als je de werkbeschrijving volgt, dan worden de coupenaden als eerste gestikt. Doordat ik de stiklijnen reeds heb geradeerd op de stof, hoef ik alleen deze op elkaar te spelden en te stikken. Dit gaat lekker vlot! Mocht je de lijnen niet op de stof hebben overgedragen, dan is een liniaal een goede tweede optie om een mooie rechte lijn te stikken. 

Met de overlockmachine werk ik vervolgens alle randen van de patroondelen af met uitzondering van de hals- en de armsgaten. Een leuk kledinglabel mag uiteraard niet ontbreken. Deze stik ik nu alvast op het voorpand voordat de sweater verder in elkaar wordt gestikt.  

Dan kunnen de schouder-en zijnaden van de curvy Hera sweater worden gesloten en de mouwen worden voorbereid. In de mouwoptie kleine bisschopmouw met kleine pof, wordt de ronding van de mouw eerst lichtjes gerimpeld. Zoals aangegeven in de werkbeschrijving dien je hiervoor 2 rijen rimpeldraden te stikken in de ronding van de mouw. Ik stel de BERNINA 480 hiervoor in op de grootste steek. Om te voorkomen dat de gerimpelde draden gaan “lopen” maak ik de draaduiteinden vast met een speld.  Als je de rimpels goed hebt verdeeld, kunnen de zijnaden van de mouwen worden gestikt. 

De mouwen kunnen nu in de sweater worden gespeld en gestikt. De curvy Hera is nu bijna klaar! Je hoeft nu alleen nog maar de mouw- en halsboorden te bevestigen aan de sweater. Voor een mooie afwerking van de halsboord, kun je de boord nog smal doorstikken. Ik gebruik hiervoor mijn favoriete Blindzoomvoet #5

Image of Blindzoomvoet #5.

Blindzoomvoet #5

De blindzoomvoet #5 is geschikt voor het naaien van blinde zomen op alle materialen. Door het gebruik van deze voet zijn de plaatsen waar de naald in de stof steekt aan de voorkant nauwelijks zichtbaar.

Meer informatie

Pimpen van de curvy Hera  

Silhouette Cameo

Al jaren geleden kocht ik een Silhouette Cameo om onder andere zelfgemaakte kleding te kunnen voorzien van een leuke opdruk. Een Silhouette Cameo is een snijplotter die uit verschillende type folies afbeeldingen en tekst kan snijden. Via een (gratis) software programma kun je zelf een opdruk ontwerpen of je kunt er ook voor kiezen een leuke opdruk te kopen, bijvoorbeeld via de website van Silhouette zelf. 

In mijn hoofd wilde ik voor een basic look gaan voor mijn curvy Hera sweater. Echter, nadat de sweater helemaal klaar was, vond ik dat de sweater toch nog wel “opgepimpt” kon worden met een leuke opdruk. Dit was een echt een last minute beslissing! Normaal zou ik namelijk een opdruk op een naaiproject strijken voordat ik het project in elkaar stik.

Zoals hiervoor aangegeven kun je op de website van Silhouette voor een klein bedrag hele leuke afbeeldingen en teksten vinden. Daar vond ik ook deze mooie tekst! Voor deze opdruk combineerde ik 2 kleuren flex folie: wit en grasgroen. 

Eindresultaat 

Ik ben superblij met het eindresulaat! De Hera sweater was al door de verschillende mooie mouwopties net wat anders dan andere sweater patronen, maar door de upgrade naar een curvy versie, is dit wat mij betreft het perfecte patroon voor vrouwen met een voller postuur! 

Het was ook weer heerlijk om dit naaiproject met mijn BERNINA 480 te maken. De curvy Hera sweater heb ik hoofdzakelijk gestikt met Terugtransportvoet #1C en het doorstikken met Blindzoomvoet #5. Nothing more needed … 

Image of Blindzoomvoet #5.

Blindzoomvoet #5

De blindzoomvoet #5 is geschikt voor het naaien van blinde zomen op alle materialen. Door het gebruik van deze voet zijn de plaatsen waar de naald in de stof steekt aan de voorkant nauwelijks zichtbaar.

Meer informatie
Image of Terugtransportvoet #1C.

Terugtransportvoet #1C

De terugtransportvoet #1C heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden.

Meer informatie
Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Hopelijk besluit je na het lezen van deze blog ook een eigen versie te maken van de curvy Hera sweater. Ik ben in ieder heel benieuwd naar jouw versie. Laat het vooral even weten hieronder of je kunt ook altijd een reactie achterlaten via mijn Instagram account. 

 

GIVEAWAY

Vandaag is de lancering van het patroon curvy Hera sweater. Om deze feestelijke dag extra te vieren, mag ik twee gratis pfd patronen weggeven. Daarnaast mag ik namens  Nienke was Atelier Nie Nie ook nog eens 2 vouchers voor een shoptegoed weggeven. Hier word ik, maar hopelijk jij ook, heel blij van!

Dus als je ook zo’n gave curvy Hera sweater wilt maken met deze giveaway, kijk dan snel op mijn Instagram account @by_linda_made voor meer informatie over deze giveaway. Niet alleen jij maakt kans op een gratis pfd patroon met shoptegoed door deel te nemen, maar ook jouw sewing bestie!   

Happy sewing! 

Liefs, 

Linda 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: BERNINA 480, bijpassend garen, boordstof, radeerpapier, radeerwieltje, spelden, sweaterstof, Vlieseline T15
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
BERNINA 480
BERNINA 480
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam