Creatieve berichten over naaien

Mijn #ABIGDAY van Marianne

Welkom bij de allereerste Mijn #ABIGDAY – een betoverende dag waar speciale momenten, creativiteit, en BERNINA samenkomen. Bij BERNINA begrijpen we dat achter elk groot moment een verhaal schuilt, en we zijn enthousiast om te ontdekken hoe onze machines deel uitmaken van jouw bijzondere dagen.

Vandaag delen wij het verhaal van Marianne – ontdek hoe haar #ABIGDAY tot leven kwam met de hulp van veel creativiteit en onze machines.

Wie is Marianne?

Mijn naam is Marianne Jongkind. Oorspronkelijk kom ik uit Amsterdam waar ik in 1945 geboren ben, maar nu woon ik al jaren in Soest. Hier heb ik mijn hoedenatelier aan huis, ik maak hier zelf hoeden en geef les in het maken van hoeden. Als kind al was ik creatief bezig, net als mijn moeder, die naast vele creatieve bezigheden, heel veel naaide. Ze maakte kleding voor het hele gezin, maar ook de tent waarmee wij op vakantie gingen. Al heel jong leerde ik van haar naaien op een naaimachine. Dus met de paplepel ingegoten! 

Sinds 1961 maak ik hoeden, eerst in een atelier, maar na 5 jaar ben ik mijn eigen atelier begonnen. De afgelopen 40 jaar geef ik ook les in het hoeden maken op mode-opleidingen, op uitnodiging of  bij bedrijven, maar vooral in mijn atelier aan huis. Voor vele Nederlandse couturiers heb ik hoeden gemaakt, zoals Frank Govers, Frans Molenaar, Edgar Vos, Mart Visser en nu voor Ronald van der Kemp voor zijn shows in Parijs. 

Ook is 4 jaar geleden mijn boek “Hat Couture” uitgekomen, dat in meer dan 30 landen verkocht is. De Nederlandse uitgave is uitverkocht en de Engelse bijna, maar gelukkig ben ik nu aan een 2e boek bezig en hoop ik dat volgend jaar te presenteren. 

De creatie

Eigenlijk zijn er vele momenten dat ik bijzondere creaties heb gemaakt in de vele jaren dat ik werkzaam ben. De laatste bijzondere creatie was de enorm grote cowboyhoed die ik gemaakt heb voor de videoclip van Joost Klein, die ons land vertegenwoordigt bij het Eurovisie Songfestival. De hoed is door middel van stoom gevormd op een houten hoedenblok en een grote ronde broodplank. De afwerking met staaldraad en ribslint heb ik op mijn BERNINA naaimachine gemaakt.

Al 50 jaar heb ik een BERNINA 910 Electronic en daar heb ik vele, vele hoeden, petten en baretten op gemaakt, en ook mijn eigen kleding. Ook mijn leerlingen naaien erop tijdens de lessen en zij zijn altijd zeer enthousiast over mijn machine en verbaasd dat zo’n “oudje” het zo goed doet. Voor sommigen ook een reden om zelf een BERNINA te kopen. De afwerking van de petten en baretten doe ik op mijn bernette 334 DS (bernette is een merk van de BERNINA Textile Group). Ik geloof dit is ook al een oudje. 

Het maken van hoeden is een constante uitdaging, waarbij je met de bestaande technieken toch steeds weer nieuwe technieken ontwikkelt, zoals het op de naaimachine vastnaaien met een zigzagsteek van staaldraad, hetgeen vroeger altijd met de hand gedaan werd. Het hoeden maken is een fantastisch vak en het is ook fijn om dit met anderen te delen door middel van mijn lessen, boek of Instagram. (@mariannejongkind).

Tips voor een #ABIGDAY

Heel veel technieken voor het maken van hoeden zijn met de hand. Daarbij heb je een stoomapparaat en houten blokken nodig. De naaimachine heb je nodig voor de afwerking. Als je wilt beginnen met hoeden maken, dan is het handig om hoeden van patroon af te maken. En hiervoor heb je de naaimachine nodig. Ik denk hierbij  bijvoorbeeld aan het maken van petten, baretten, regen hoeden en Bucket hoeden. Ik maak mijn patronen zelf, vooral voor mijn leerlingen. Handig is om een patroon te maken door een oude pet uit elkaar te halen. Overigens vind je op de BERNINA blog ook een aantal berichten over het zelfmaken van hoeden, klik HIER voor meer inspiratie.

Het was een uitdaging om de hoed voor Joost Klein te maken, vooral vanwege de grootte!!!

Groetjes van een BERNINA fan!😀

Wil jij ook heel graag jouw Mijn #ABIGDAY delen en kans maken op een Mettler garenkoffer? Klik hier om je aan te melden en wie weet komen wij wel met jou in contact!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam