Creatieve berichten over naaien

Pimp je kleding met koord

In deze blog wil ik je weer een trend laten zien. Momenteel zie je veel sweaters/shirts met namen van kinderen erop. Veelal zijn deze erop geborduurd, of met een dikker koord erop gemaakt. Dit is natuurlijk super leuk om als kraamcadeautje te geven, maar inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat kinderen van vier en zeven het ook erg leuk vinden om een sweater/shirt te hebben met hun eigen naam erop. Uiteraard kun je de naam ook vervangen voor iets anders, het gaat meer op de techniek. Dit komt aan bod in deze blog: Pimp je kleding met koord . Lees je mee?

Wat heb je nodig?

 • Grof koord of garen (Let erop dat het niet te dik is, dat verwerkt niet fijn) Ik gebruik macramégaren van de bekende winkelketen met de blauwe A. Dit is wat breder, maar ‘hol’ van binnen waardoor het niet bulky wordt;
 • Een uitwasbare marker, kleermakerskrijt of frixionpen;
 • Spelden;
 • Schaar;
 • Een naaimachine, ik gebruik mijn bernette 38 ;
 • Transparant voetje;
Image of bernette 38.

bernette 38

De bernette 38 is het topmodel van de bernette serie. Deze computergestuurde naaimachine biedt een groot assortimentaan functies tegen een betaalbare prijs – en laat zo niets te wensen over. De machine biedt 394 verschillende steken, inclusief stretchsteken voor elastische stoffen. 

Meer informatie

Stap 1:

Teken op je stof hetgeen je met het koord wil maken. Hierboven heb ik het over een naam, omdat ik dit zelf zo heb gedaan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander woord of figuur, zo lang je de lijnen maar in elkaar kan laten overlopen, dan krijg je het mooiste resultaat. In sommige gevallen zal dat ook even puzzelen worden hoe je dan de lijnen zo met elkaar kan verbinden dat dit mooi doorloopt. Zo heb ik bijvoorbeeld ook de naam van mijn dochter net op een andere manier moeten ‘schrijven’, dan dat ik normaal zou doen. Met je uitwasbare marker/krijtje/frixion pen teken of schrijf je dus op je stof. Je kunt ervoor kiezen om echt vanuit de zijkant te beginnen, hierdoor heb je geen echt begin-en uiteinde wat kan gaan rafelen. Tip: Wanneer je letters met een opening maakt, zoals een ‘e’, zorg er dan voor dat de opening groot genoeg is. Wanneer het naar wens is, gaan we over naar stap 2!

 

Stap 2:

Leg je koord nu over het getekende/geschreven deel heen. Nogmaals: zorg voor doorlopende lijnen. Dit kan betekenen dat je met je koord dus twee keer over hetzelfde stukje gaat. Dit ziet er wellicht nu nog wat vreemd uit, maar dat komt echt goed. Speld ondertussen je koord vast aan je stof.

Stap 3:

Zet het transparante voetje op  je naaimachine indien je dit nog niet had gedaan. Dit voetje zorgt voor meer zicht op je werk. Stel je machine in op een zigzagsteek. Pas de breedte aan, aan de breedte van je koord. In dit voorbeeld gebruik ik breedte 3,5. De steeklengte zet ik op 3. Daarnaast pas je ook de snelheid wat aan. Door je machine wat langzamer te laten stikken, kun je preciezer werken. Met name in de ‘bochtjes’ is dat erg fijn.

Stap 4:

Naai nu rustig over je koord heen. Zoals je ziet begin en eindig ik in de naadwaarde. Hierdoor is aan-en afhechten ook niet perse nodig. Wanneer je niet in de naadwaarde begint, vergeet dan niet om af te hechten.

Stap 5:

Strijk nu even het deel waar je zojuist het koord op hebt bevestigd. Dit doe je het beste aan de achterkant van de stof. Zet je item verder in elkaar zoals je gewend bent.

Stap 6: 

Geniet van je resultaat! Dit is toch weer een hele leuke en andere manier om je kleding te pimpen. En natuurlijk kun je deze techniek ook gebruiken voor tassen, manden, vlaggetjes en noem maar op! NB. Zoals je ziet zit er bij mijn versie toch een puntje op de ‘i’. Ik wilde dit eigenlijk zonder doen, maar mijn dochter vond het dan geen echte ‘i’. Dit heb ik wel met de hand vastgezet.

Ik hoop dat je de blog: Pimp je kleding met koord leuk vond. En natuurlijk ben ik super benieuwd of je dit zelf ook gaat proberen. Is dat zo, laat het mij dan zeker even weten in de reacties, of via Instagram.

Liefs,

Colinde

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Carina Bucks BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo colinde, wat een leuk resultaat.ook ben ik benieuwd hoe je de hals/ nek aan de binnenkant van het shirt zo mooi krijgt afgewerkt. Ik ben zoekende naar een goede coverlockmachine. En hoe doe je dat dan? ( vooral naar de streepjes naadafwerking ben ik benieuwd. 

  • Colinde . BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Carina,

   Dankjewel! Wat is precies je vraag? Wil je informatie over een coverlockmachine en wil je weten hoe ik de hals heb afgewerkt? Wellicht zal ik een volgende blog hieraan wijden, dan kan ik je stap voor stap laten zien hoe je dit kunt doen 😉 Ik gebruik zelf de Bernette 68 airlock, dat is een combinatiemachine (overlock en coverlock). Hier heb ik ook al een paar blogs over geschreven. Als je op mijn naam klikt, kun je mijn andere blogs zien. Mocht je nog andere vragen hebben, dan hoor ik het wel!
   Groetjes, Colinde

    

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam