Creatieve berichten over naaien

Tips en tricks voor het inrijgen van verschillende klossen garen

Er zijn zoveel verschillende soorten garen voor je naaimachine! Er zijn niet alleen veel verschillende soorten garen, maar ook verschillende klossen garen. Garen kan op verschillende manieren op de klos worden gewikkeld.  

In dit blogbericht leer ik je de basis over garenklossen en hoe je elk type het beste met je naaimachine kunt gebruiken. Ook zal ik uitleggen wanneer je de horizontale of verticale garenklospennen op je naaimachine moet gebruiken of je beter kan kiezen voor een garenstandaard.

Als ik voor mijn project garen kies kijk ik altijd eerst hoe het garen op de klos gewikkeld is. Veelal wordt het garen kruislings gespoeld op een klos, maar je ziet ook dat het rond gewikkeld wordt. 

Kruislings gewikkeld garen

Kruislings gewikkeld garen creëert een “X”-achtig patroon op de klos. Hier zijn verschillende voorbeelden van kruislings gewikkelde klossen van links naar rechts: Amann Mettler Metallic garen, Amann Mettler Polysheen garen, Amann Mettler Seralon garen, en Amann Mettler Seracor garen. Let op de verschillende soorten klossen, sommige hebben een groter uiteinde en andere zijn aan beide uiteinden gelijk. Er zijn zelfs gekruiste klossen garen die je kunt gebruiken, die te groot zijn om op je naaimachine te zetten denk bijvoorbeeld aan klossen lockgaren.

Rond gewikkeld garen

Rond gewikkeld garen worden ook weleens gestapeld garen genoemd. Het garen wordt rond een spoel gewikkeld en wordt gestapeld. De ene rij garen op de andere. Er ontstaan lijnen parallel aan de uiteinden van de klos. Deze voorbeelden zijn van links naar rechts Madeira Glamour garen, Amann Mettler Transfil garen, Madeira Decora garen. Gestapelde garenklossen zijn meestal symmetrisch aan beide uiteinden.

Hoe kan je kruislings gewikkeld garen het beste inrijgen?

Als algemene regel geldt dat kruislings gewikkelde garen het beste naait als ze aan één kant van de spoel worden afgewikkeld. Gebruik de horizontale garenklospen op je naaimachine. Heb je deze niet, kies dan voor de multigarenkloshouder. De multigarenkloshouder kan worden gebruikt met kruislings gewikkelde klossen van allerlei soorten garen en is groot genoeg voor grotere klossen garen.

Je hebt een schuimplaatje en garengeleidingsschijf nodig die ervoor zorgt, dat het garen gelijkmatig van de klos loopt.

Bevestig eerst het schuimplaatje op de garenklospen, met de schuimrubberen kant naar de garenklos gericht. Het schuimplaatje zorgt ervoor dat de draad tijdens het naaien niet achter het garenklosje blijft haken. Als je klos niet symetrisch is, maar één groot uiteinde en één klein uiteinde heeft, schuif dan altijd het grotere uiteinde tegen het shuimplaatje aan op de spoelpen.

Gebruik een garengeleidingsschijf die het beste bij de klos past. De garengeleidingsschijf moet de klos stevig op zijn plaats houden zonder ruimte tussen de garengeleidingsschijf en de klos. Nu rijg je het garen gewoon op de normale manier in.

Dit kruislings gewikkelde klosje van Amann Mettler heeft twee uiteinden die er hetzelfde uitzien, maar als je goed kijkt zie je dat aan 1 kant een extra inkeping zit om het garen vast te houden als het garen niet gebruikt wordt. Als je zo’n klos hebt zorg je ervoor dat je dit uiteinde aan de achterkant van de garenklospen tegen het schuimplaatje plaatst.

Deze grotere klos heeft ook de grotere garengeleidingsschijf nodig. Nu is de klos goed gemonteerd en kan het garen soepel van de klos lopen.

Dit klosje van Mettler is aan beide uiteinden gelijk en niets houdt de draad tegen om soepel van beide kanten van het klosje te komen. Plaats in dit geval de klos op de spoelpen, zodat de draad over de bovenkant van de klos loopt. Gebruik een geschikte garengeleidingsschijf en je kunt de draad verder inrijgen en lekker gaan naaien.

Hoe kan je rond gewikkeld garen het beste inrijgen?

Laten we eens kijken hoe we rond gewikkelde klossen garen kunnen inrijgen. Als regel geldt dat rond gewikkeld garen het beste naait als het garen van de zijkant van de klos komt en vrij ronddraait terwijl het garen wordt afgewikkeld. Gebruik dan de verticale garenklospen op je naaimachine of de multigarenkloshouder.

Voeg een schuimplaatje toe aan de garenklospen. Dit om te voorkomen dat het garen loskomt en zich op de pen onder de garenklos wikkelt.

Plaats de klos bovenop de spoelpen. Zorg ervoor dat de spoel vrij kan bewegen wanneer je garen van de spoel wikkelt. Soms kan een sticker op de klos garen vervelend doen.

Het is niet nodig om een garengeleidingsschijf op de klos aan te brengen. De zwaartekracht houdt het klosje garen op het schuimplaatje  terwijl je naait. Nu kan je het garen verder standaard inrijgen.

Zelf gebruik ik veel mijn multigarenkloshouder op mijn BERNINA 790 PRO. Hier staan mijn meest gebruikte garen op met de bijbehorende spoel vaak bovenop. Ook kan ik dan snel makkelijk inrijgen.

Letten jullie op hoe je je garen inrijgt?

Voor nu Let’s sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie? Of het volgen van couture lessen? Like dan mijn Facebook of Instagram pagina!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA 790 PRO
BERNINA 790 PRO
Multigarenkloshouder
Multigarenkloshouder

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam