Creatieve berichten over naaien

Van jurk naar top – een patroon van Knipmode

De eerste was al gelijk raak! En dan heb ik het over het eerste patroon in de juni editie van de Knipmode. De jurk met rits en strik. Alleen…… Ik trek in de bladen altijd naar de jurken toe, maar ze vervolgens dragen… ho maar. Dus laat ik deze keer slim zijn: ik switch van jurk naar top!

Benodigdheden

  • Knipmode juni 2024
  • Ik koos voor een mooie viscose stof
  • BERNINA L 460
  • BERNINA 590
  • Ritsvoet #4
  • Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66
  • Smalle kantvoet #10
Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie
Image of BERNINA L 460.

BERNINA L 460

Deze overlockmachine biedt uitzonderlijk comfort. De machine knipt, naait en werkt de randen in één stap af. De L 460 zorgt voor professionele naden en zomen van de hoogste steekkwaliteit – ook bij verfijnde rolzomen of decoratieve omrandingen. Ze vormt dan ook de perfecte aanvulling op de naaimachine.

Meer informatie

Van jurk naar top

Een erg leuk patroon en weer eens wat anders met een rits erin. Maar zoals ik al eerder vermelde, maak ik altijd graag jurken en laat ze dan in de kast hangen. Ik ben namelijk echt een spijkerbroeken liefhebber. Dus de keuze om van de jurk een top of tuniek te maken was een heel verstandig van mij. Dat vond ik zelf dan hè…

Ik heb van tevoren bepaald hoe lang ik de top/tuniek wilde hebben en wat extra’s erbij om mij nog te kunnen bedenken. Dit doe ik graag zodat ik bij het doorpassen kan bedenken hoe ik de zoom wil. Ik had namelijk ook nog in mijn hoofd om een elastiek in de zoom te doen. En dan is het wel handig om iets extra lengte toe te voegen zodat het mooier valt. 

De strikbiezen heb ik achterwege gelaten.

Naaitips

Ik kom tijdens het naaien altijd wel iets tegen waarvan ik denk, dat kan anders… Nu ook weer. Dus hier volgen een paar tips hoe ik het heb aangepakt.

Tip 1:

Overlock eerst alle patroondelen met een drie-draads overlocksteek. Ik gebruik voor dunnere stoffen zoals deze viscose de smalle steek, dus met de rechternaald. 

Als je de delen van tevoren lockt, kun je na het naaien de naden mooi open en plat strijken. Als je daarna nog de clapper erop legt wordt het helemaal mooi.

kyrewiet

Tip 2:

Ik was de split voor de rits al aan het inknippen volgens de beschrijving toen ik bedacht dat ik dan onderaan de hoekjes niet mooi vind vallen. Snel een oplossing bedenken.

Ik heb het uiteinde van de split verstevigd met Vlieseline. Een vierkantje stof geknipt van  3 x 4 cm en deze ook verstevigd. Dat vierkantje leg je met de goede kant naar beneden over het uiteinde. Extra tip: je kunt ook de hele lengte van de rits met een beleg maken ipv enkel de onderkant. 

Ik wilde, anders dan in het blad beschreven, de ritsinzet iets breder maken. Dus aan iedere kant van de kniplijn 5 mm i.p.v. 3mm zodat je uiteindelijk een 1 cm brede opening krijgt voor de rits. Onderaan waar het lapje ligt heb ik een u gestikt van 1 x 1 cm.

De kniplijn heb ik tot 1 cm voor het einde ingeknipt en van daaruit naar de hoekjes van het stiksel toe. Je knipt dan ook het lapje stof.

Keer het lapje naar binnen en strijk netjes. Strijk gelijk een zoom van 0,5 cm aan de lange kanten van de split.

Leg de rits erachter en naai de rits met Ritsvoet #4 . Volg de stappen volgens de beschrijving in de Knipmode.

Image of Ritsvoet #4.

Ritsvoet #4

Door de het smalle voorstuk kan de ritsvoet #4 zeer dicht langs de tandjes van de ritssluiting naaien, waardoor de rits exact kan worden ingezet.

Meer informatie

Tip 3:

De kraag… Voor de meesten wel een uitdaging. En vooral om de hoekjes mooi en netjes te krijgen. Zeker omdat je een blouse of jurk met kraag nooit helemaal tot boven dicht doet. Het valt wat open, dus wil je dat ook de binnenkant netjes afgewerkt is. Met deze reden doe ik dit anders.

Naai de kraag zoals beschreven in het blad. Teken wel de hoeken op je kraag, zodat beide kanten hetzelfde zijn.

Stik dan eerst één kant van de kraag op de goede kant van de halsopening. Laat 1 cm uitsteken. Dit is nog volgens de beschrijving.

Nu komt de truc… vouw het andere deel van de kraag aan de andere zijde van de hals opening en speld vast zover als het kan vanaf één kant. Begin bij 1 kant van de kraag, de andere kant doe je daarna. Je pand zit er een beetje tussen gefrommeld dus het kan wat lastiger naaien zijn. Bij deze kraag is dat geen enkel probleem want er is ruimte genoeg.

Naai de kraag zover als je kunt over het eerste stiksel heen. Ik kon tot de schoudernaad komen.

Keer de kraag even om te controleren of alles goed is gegaan. Keer weer terug naar binnen. Als alles goed is gegaan, doe je ditzelfde nog eens vanaf de andere kant van de halsopening. Kijk hoever je kunt doorstikken, maar zorg ervoor dat de opening groot genoeg is om de kraag te kunnen keren. Controleer nu ook weer of alles netjes is gegaan.

Als laatste stap heb je nu alleen nog een kleine opening aan de binnenzijde van de kraag op de achterhals.

Vouw de naadtoeslag netjes naar binnen en stik deze vanaf de goede kant van het pand door met de Smalle kantvoet #10.

Image of Smalle kantvoet #10.

Smalle kantvoet #10

De smalle kantvoet #10 is ideaal voor doorstikken, zomen en versieren. Door de speciale geleidingsplaat worden er exacte rechte naden gecreëerd.

Meer informatie

Het handige van dit voetje is dat je de rand in de naad kan laten lopen en op deze manier in de naad kunt stikken. Je kunt er ook voor kiezen om smal op de kant te stikken door de naald iets te verplaatsen.

En tada! Je hebt een mooie kraag, ook aan de binnenkant!

 

Tip 4:

Na het doorpassen vond ik de lengte eigenlijk wel prima. Nu is het meer een tuniek geworden dan een top. Ik vond het ook niet nodig om nog een elastiek in de zoom te zetten dus kon ik gelijk de zoom netjes maken. Dit heb ik gedaan met Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66

Image of Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66.

Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66

Met de zoomvoet voor zigzagsteek #66 kunnen dankzij de dubbele stofomslag in middelzware stoffen nauwkeurige steken en een stevige zoom gecreëerd worden.

Meer informatie

Het fijne van dit voetje is dat de zoom wat breder is, namelijk 6 mm. Dit vind ik persoonlijk wat makkelijker werken. Stik eerst een paar steekjes in de stof en laat lange draden eraan. Pak de draden op en daarmee kun je de stof door de opening van het voetje manoeuvreren. Er is daar ook een handig filmpje over. Klik hier.

kyrewiet

 

En klaar is de blouse. Tijd voor een kleine foto shoot!

kyrewiet knipmode juni 24Kyrewiet

Wil je meer zien van mijn creaties, tips and trics, volg mij op https://www.instagram.com/atelierkyrewiet/ of https://www.facebook.com/kyrewiet

Liefs,

Kyrsten

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: BERNINA 590, bernina l460, ritsvoet #4, smalle kantvoet #10, zoomvoet 66
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam