Creatieve berichten over naaien

Dorette hack met rimpelapparaat

De eerste resultaten van de SewAlong druppelen binnen in de groep. Op Instagram kun je dit vinden onder #BerninaBeneluxSewAlong daaruit kiezen we eind juli een winnaar. Op maandag op 1 juli gingen Lilian, Diane en ik weer live op Instagram om jullie meer te vertellen over de handigheidjes die wij gebruikten op onze BERNINA machines tijdens het maken van de Dorette jurk. 

In dit blogbericht lees je meer over de sew along. Sommige activiteiten zijn al afgelopen, maar je kunt tot 31 juli nog meedoen met de eindverloting!

In deze blog neem ik jullie mee in het maken van mijn 2e Dorette jurk, een hack op het origineel. Vorige maand was Rimpelapparaat #86 het voetje van de maand. Ik wilde dit zo graag uit proberen en de rok van Dorette leent zich hier goed voor, als je deze rimpelt in plaats van met een tunnel voorziet van elastiek.

Image of Rimpelapparaat #86.

Rimpelapparaat #86

<article class="r-teaser-item r-product-teaser-item"> <div class="r-teaser-text ng-binding">Het rimpelapparaat #86 is speciaal ontwikkeld voor het rimpelen en plooien van stoffen. Het aantal plooien en de diepte van de plooien kunnen daarbij ingesteld worden.</div> </article>

Meer informatie

Dorette Hack

Voorbereiden van het patroon

De patroondelen van de jurk zijn uit 1 lengte. Om het rimpelapparaat te gebruiken heb ik een bovenstuk en een rokdeel nodig. Ik kies ervoor om het patroondeel door midden te knippen op het midden van de tunnel, zo heb ik ook voldoende naadwaarde om deze weer aan elkaar te naaien. 

Patroon Dorette voorbereiden

Patroondeel splitsen

Bovenstuk en rokdeel Dorette

Rimpelen van het rokdeel 

Om de delen te rimpelen heb ik ervoor gekozen deze alle 4 los van elkaar te rimpelen. Daarna aan elkaar te zetten om zo de blinde rits in de zijnaad toe te voegen.

Het was voor mij de eerste keer dat ik het rimpelapparaat gebruikte dus keek eerste filmpjes en las allerlei blogs. De handigste is deze blog van Diane. Ik gebruikte eerst wat proeflapjes om te bepalen wat voor mij de gewenste afstand werd, dat werd 12. 

Rimpelapparaat 86 afstand

Het rimpelapparaat is heel groot onder je machine en kost enige handigheid om er in een keer onder te krijgen. 

Rimpelapparaat 86

Rimpelapparaat 86 met stof

Het werkt echt ideaal! Nog nooit zo snel en zo gelijkmatig rimpels gemaakt. 

Rimpels Dorette

Omdat het patroon ontworpen is voor een elastiek in de taille kan ik dit na het rimpelen niet zomaar meer aan, daarom voorzie ik een blind rits in de zijnaad. 

Blinde Rits

Om de blinde rits in te zetten gebruik ik tegenwoordig altijd Ritsvoet #35. Nog altijd mijn beste aankoop van dit jaar. Ik heb eerst de zijkanten afgewerkt met mijn lockmachine zodat het inzetten van de rits makkelijker gaat en de afwerking netjes is.

Image of Ritsvoet #35.

Ritsvoet #35

De ritsvoet #35 biedt dankzij schuine gleuven de mogelijkheid ritssluitingen onzichtbaar aan kleding en accessoires te naaien.

Meer informatie

Dan komt de binnenzijde er zo uit te zien:

Binnenzijde blinderits

Het inzetten ging, net als het rimpelen, zonder enige moeite!

Blinde ritsvoet

Koordjes Dorette

In het patroon staat dat je de koordjes naait door de goede kanten op elkaar te leggen, het koord dicht te naaien en om te draaien. Bij mijn eerste Dorette heb ik dat ook gedaan maar bij deze versie heb ik dit op een andere manier gedaan omdat ik dit persoonlijk iets mooier vind.

Ik gebruik hiervoor de Prym strijkhulp.

Koord strijken

 

Prym strijkhulp

Beide kanten strijk ik naar binnen toe. Hierna strijk ik het koord dubbel en speld het vast.

Koord Dorette

Koordje naaien

Armsgat afwerking

In deze versie heb ik gekozen om de mouwen te laten vervallen. Toen ik mijn eerste Dorette paste zonder mouwen vond ik dit zo een leuk effect dat ik zeker een versie zonder wilde. De mouwinzet is namelijk iets over de schouder heen dus wanneer je de mouwen weg laat lijkt het of je een soort mouwkapjes hebt.

Ook bij deze versie kies ik ervoor om met een volledig beleg aan de binnenzijde te werken. Ik heb afgemeten aan de zijnaad van het voorpand beleg hoe groot het achterpandbeleg moest worden. 

Belegdeel voorpand en achterpand

Doordat ik met een beleg werk kan ik hiermee ook de mouwafwerking achterwegen laten. Het beleg en de panden naai je met de goede kanten op elkaar vast en zo sluit je het geheel waardoor het er zo uit komt te zien:

Mouwafwerking Dorette Hack

Zoom en resultaat

Voor het zoomen van de jurk gebruikte ik Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64 om een rolzoompje aan dit zwierige jurkje toe te voegen. 

Image of Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64.

Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64

Met de smalle zoomvoet voor stiksteek #64 wordt de stofkant dubbel omgeslagen en met een rechte steek tot een 4 mm brede, compacte zoom genaaid.

Meer informatie

De jurk kan zowel open als dicht gedragen worden.

Mouwafwerking

En ook aan de achterzijde zijn de rimpels te zien!

 

Op 1 juli om 20.00u gaan wij live om verder te praten over het rimpelen op verschillende BERNINA machines! Mis het niet, volg je mij op Instagram? Dan krijg je een melding wanneer we live gaan. 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
Ritsvoet #35
Ritsvoet #35
Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64
Smalle zoomvoet voor stiksteek 4 mm #64
Rimpelapparaat #86
Rimpelapparaat #86

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam