Creatieve berichten over quilten

Mijn eerste project met de BERNINA Q 24

Vorig jaar organiseerde het DutchMQG een super leuke BOM (blok van de maand). Een quilt met veel verschillende ontwerpen, die ik ook nog eens met veel verschillende stofjes maakte. Dit bleek een perfect project om mee te oefenen op de BERNINA Q 24. In deze blog vertel ik je alles over mijn eerste project met de Q 24.

De eerste stappen

De BERNINA Q 24, wat een machine! De Sugaridoo Studio bleek precies breed genoeg voor een classic frame. Daar kun je quilt op maken tot wel 2,75 meter. De machine en de beniening zijn gelijk het kleinere zusje, de Q 16. Aangezien ik daar al ervaring mee had kon ik zo aan de slag met de Q 24.

Image of BERNINA Q 24.

BERNINA Q 24

De gebruikersinterface kan helemaal op uw eigen wensen worden aangepast, en bevat nuttige functies zoals vijf gebruikersprofielen, een stekenteller en ingebouwde tutorials voor het onderhoud.

Meer informatie

Voor het opladen van de quilt op het frame vond ik deze video heel handig. Na elke stap zette ik de video even op pauze en kon de quilt zo rustig op het frame rollen. Dit zal vast met meer oefening steeds makkelijker gaan.

De eerste steken

De allereerste steken heb ik gedaan op een lap effen stof. Fijn om daar mee te beginnen met de machine. Te voelen welke instelling van de handvatten fijn is. Hoe de machine beweegt. Echt even spelen met verschillende snelheden, verschillende soorten bewegingen.  

Het quilten op zo’n grote effen lap had als voordeel dat er totaal geen goed en fout was. Erg vrij dus. Maar dat was gelijk ook een nadeel. Het was zo vrij, zonder lijnen of patroon, dat ik niet goed wist hoe ik de lap vol moest maken. Tijd om aan een echte quilt te beginnen dus!

Mijn eerste project met de Q 24

Vorig jaar organiseerde het DutchMQG een BOM, een blok van de maand. Elke maand ontwierp een lid een quiltblok dat dan op 3, 6 of 9 inch gemaakt kon worden. Ik koos voor een regenboog aan stofjes en blokken in alle verschillende maten. Een hele ‘scrappy’ quilt was het idee. 

Toen ik aan de quilt begon, wist ik nog niet dat ik hem op de Q 24 door zou gaan quilten. Het bleek een perfecte oefenquilt.

Door de variatie aan stofjes en patronen is de quilt vrij druk. Veel verschillende keine stukjes, verschillende ontwerpen. Hier zou een all over patroon mooi op staan om alles met elkaar te verbinden. Maar de andere optie, nog een schepje er bovenop doen, sprak mij deze keer meer aan. 

Hoe pak je zoiets aan?

Ik besloot om deze quilt als oefenquilt te gebruiken, alles mag, alles kan. Alle ruimte om dingen te ontdekken en vooral om veel te leren. 

Bij veel blokken begon ik met het doorquilten over de lijnen van het blok. Zo kun je de vormen accentueren en komen bepaalde stukjes mooi naar voren. 

Bij dit blok, ontworpen door @SewbySanne, naaide ik om de hexagon-patronen heen. Vervolgens herhaalde ik de vorm en liet hem steeds groter worden (echoquilten). Leuk om te zien hoe er meer diepte in het blok lijkt te komen door het quilten.

Bij andere blokken volgde ik ook de vormen, maar naaide ik juist net iets naast de naden. Het mooie hiervan is dat het minder opvalt als je niet helemaal recht naait. Het is iets vergevingsgezinder. En je blijft je steken mooi zien in plaats van dat ze in de naad verdwijnen.

Variatie

Deze quilt gaf me de ruimte om free motion quilten te oefenen, en met linialen te spelen. Om met linialen te werken op een longarm heb je een Ruler Base nodig op je machine. En ook een ruler voetje. Ik gebruik graag de Verstelbare rulervoet #72

Image of Verstelbare rulervoet #72.

Verstelbare rulervoet #72

Met deze voet naai je langs plexiglasrulers en creëer je zo decoratieve quiltontwerpen zoals lijnen, veren, cirkels, etc.

Meer informatie

Om het quilten met een liniaal onder de knie te krijgen zou ik met een kleine rechte liniaal beginnen. Recht, zo hoef je niet te letten op het volgen van de vorm van de liniaal. En niet al te groot, omdat je hem dan makkelijk op zijn plek dicht bij de voet, vast kunt houden. 

Hieronder zie je een blokje met rechte lijnen doorgequilt en in de foto daaronder golfjes. Beide met linialen gequilt.

Wat heb ik geleerd?

Wanneer je iets voor het eerst doet is er van alles te leren. Zo ook bij mijn eerste project op de Q 24. Wat een leuk avontuur is dit!

Mocht je zelf een BERNINA op frame hebben aangeschaft dan kan ik me heel goed voorstellen dat je geen idee hebt van waar en hoe je moet beginnen. Zo voelde het voor mij ook wel even toen hij hier eenmaal in de studio stond. 

Hier zijn een paar dingen die me erg geholpen hebben om te beginnen:

  • Gebruik als oefenproject liever een (oude) quilt top dan een lege lap stof. Hierdoor heb je wat houvast aan lijnen die je kunt volgen en vlakken die je kunt opvullen. Je zou ook een stof met grote print kunnen kiezen zodat je daar vormen van kunt volgen. 
  • Door een ‘rommelige’ scrappy quilt te nemen om op te oefenen vallen de stukjes die minder goed zijn gelukt niet op. Tijdens het quilten zie je zelf altijd al je foutjes en scheve lijnen. Wanneer je quilt op de bank ligt zal waarschijnlijk niemand dit opvallen. Maar een drukkere quilt zorgt er nog eens extra voor dat dingen worden verbloemd. 
  • Ga ervoor. Natuurlijk is het fijn als je eerste quilt helemaal wordt zoals je in je hoofd had. Maar met iets nieuws moet je toch altijd eerst meters maken voor je het onder de knie krijgt. Wees lief voor jezelf, verwacht niet gelijk een perfect resultaat. Bij elke quilt zul je nieuwe dingen leren. Ga vooral lekker aan de slag en gun jezelf de tijd om te oefenen

En nu?

De eerste quilt op de Q 24 is klaar. Wat wil ik graag leren in de komende tijd?

Het lijkt me leuk om een all over free motion patroon te maken op een quilt. De Nederlandse vertaling weet ik niet precies, maar ik bedoel een patroon dat zich herhaalt over de hele quilt wat uit de vrije hand wordt gequilt. Hierbij kun je heel mooi oefenen op regelmatigheid. 

Daarnaast zou ik een quilt met vierkantjes willen doorquilten. Daar kun je mooi een patroon van punt naar punt. Of een patroon wat in elk vierkantje past. Misschien is Robo Confetti daar wel een heel goeie quilt voor. Wat zou jij graag nog willen leren?

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA Q 24
BERNINA Q 24
Verstelbare rulervoet #72
Verstelbare rulervoet #72

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam