Creatieve berichten over borduren

Pimp your basics met een borduurmotief

Houd jij er ook van om enkele basics in je kast te hebben liggen? Zo van die stuks die je met alles kan combineren? Ik wel, maar ik geef basics graag een persoonlijke touch, het ideale moment om uitgebreid aan de slag te gaan met de borduurmodule. Dus: let’s pimp your basics met een borduurmotief! 

In januari kreeg ik de kans om de Franklin T-shirt, een patroon van The Pattern Line, te testen. Dit T-shirt is een tijdloze basic met een relaxte pasvorm en een naad middenachter. Deze wil je deze zomer zeker in je kleerkast liggen hebben. 

Mijn eerste versie maakte ik in een tricot met een print. Maar tijdens het naaien kwam het idee om van deze basic een echte basic te maken en deze zelf te pimpen met een borduurpatroon. Ik naai inmiddels enkele maanden met mijn BERNINA 540 maar de borduurmodule moest ik nog uit testen.  Ik kreeg heel wat tips van Christine, Lucie en Eva die reeds aan de slag gingen met de borduurmodule. Voor raad en daad, of snelle feedback,  kan ik steeds in het groepje Bernina Borduur Vrienden terecht. Maar ook op de verschillende blogs staan heel wat tips en tricks om aan de slag te gaan. 

Image of BERNINA 540.

BERNINA 540

De BERNINA 540 is de perfect machine voor gepassioneerde naai(st)ers! Ontdek deze prachtige machine nu zelf.

Meer informatie

Als nieuweling in de boorduurwereld nam ik uitgebreid de tijd om mij in te lezen en me te informeren hoe ik met de Borduurmodule M aan de slag moet gaan. Met de handleiding bij de hand, kwam ik stap voor stap tot een heel geslaagd resultaat. 

Image of Borduurmodule M.

Borduurmodule M

Borduurmodule M biedt een borduurgebied van tot 16,5 cm breed. Perfect voor het maken van adembenemende projecten en borduurwerk met de vrije arm!

Meer informatie

Benodigdheden

  • t-shirtstof: bamboo tricot
  • Mettler seraflex naaigaren 
  • naaimachine Bernina 540 
  • overlock
  • borduurmodule M 
  • een borduurmotief 
  • mettler borduurgaren 
  • tear away cotton fix: tricot Stretch  stickvlies (onder) 
  • wash away avalon ultra: stickfolie (boven) 

De voorbereidingen

Het patroon wordt aan de stofvouw gelegd en zo geknipt, waardoor zowel achterpand als voorpand aan elkaar hangen. De enige naad die het patroon heeft is een naad middenachter. In het patroon is de naadwaarde inbegrepen waardoor de voorbereiding snel vooruit ging. 

Ik kreeg de tip van Christine om eerst mijn T-shirt te borduren op de gekozen plaats en hem pas daarna in elkaar te zetten. Wat een goeie tip, want zo heb je meer vrijheid om de stof op het borduurraam te spannen en gerichter te verstevigen. Christine schreef in januari een blog waarin ze heel wat tips geeft hoe ze aan de slag gaat om haar T-shirt te borduren. Haar blog vind je hier, Ik haalde er alvast heel wat tips uit om aan de slag te gaan maar ik vond tussen de blogberichten op de website van Bernina nog heel wat meer tips. 2023 was het jaar van het borduren en heel wat bloggers nemen ons mee in hun verhaal, waardoor er borduren bijna ‘peanuts’ lijkt. 

Ik houd nog steeds mijn handleiding van mijn machine bij de hand om stap voor stap mijn machine in te stellen. Een goeie voorbereiding, stap voor stap,  is het succes om een mooi eind resultaat te bekomen. 

Versteviging

Ik bevestigde op de onderkant van de tricotstof een tear away cotton fix van Madeira, een zelfklevend boorduurvlies die geschikt is voor stretchstoffen. Bovenaan verstevigde ik de stof met Wash away avalon ultra van Madeira. Dit is een wateroplosbare, transparante en extra sterke borduurfolie. 

Borduurpatroon 

In mijn ontdekkingstocht met mijn borduurmodule, ging ik ook op zoek naar leuke borduurpatronen. Ik had het idee om mijn basis T-shirt te pimpen met een leuke quote, een eenvoudige tekening op de borst. Tijdens mijn zoektocht kwam ik heel erg leuke ontwerpen tegen, waaronder ook deze zwart-rode tekening, meisje met de hoed.  Ik besloot dat ik niks te verliezen had en kocht het patroon aan. Ik downloadde het patroon en plaatste het op een stick. 

Het verbaasde me hoe vlot ik aan de slag kon gaan met het borduren. Het oproepen van het borduurpatroon via de USB-stick ging als vanzelf. 

Ik maakte gebruik van de tips die Mirjam gaf in haar blog om het patroon goed uit te lijnen. 

Aan de hand van het borduursjabloon kon ik vlot bepalen waar ik het borduurpatroon wilde positioneren. Met het raster kon ik het midden bepalen in mijn borduurring en zo ook het midden van mijn borduursjabloon al-dan-niet bevestigen. Maar persoonlijk vond ik de grootste hulp het stikken van de omtreklijnen. Dit raster zorgt dat je een nog beter beeld krijgt binnen welke lijnen jouw te borduren patroon zal vallen. 

Mijn gekozen borduurpatroon bevat 2 kleuren. De 2 kleuren worden afzonderlijk geborduurd. Deze print wordt op een 10-tal minuutjes geborduurd. 

       

Aan de slag

Eens de voorbereidingen getroffen zijn, is het borduren eigenlijk vooral het werk van je naaimachine. Ik bleef in de buurt terwijl mijn machine aan de slag gaat. Ik hou de timer wel in het oog, zodat ik weet wanneer ik moet overschakelen op een ander kleur.  Maar ook wanneer je niet in de buurt bent, kan je volledig vertrouwen op je naaimachine. Deze stopt wanneer een kleur is afgewerkt en dan verwissel je de kleur garen op je machine om de volgende laag te starten. 

De eerste keren vond ik dit best wel spannend, want je vertrouwt volledig op je machine. Maar het is helemaal goed gekomen. Ik ben superblij met mijn geborduurd patroon. 

T-shirt in elkaar zetten

Eens mijn patroon geborduurd was, kon ik aan de slag om de T-shirt verder af te werken. Wat me in dit patroon vooral aanspreekt zijn de French seams, waarbij de naadwaarde als het ware wordt weggestopt in de naad.  Een French seam, of Engelse naad, vraagt wat meer werk, maar het is zeker de moeite waard als je graag een nettere afwerking wil bekomen.

In het patroon wordt een naadwaarde van 1,5cm aangehouden voor de naden waar we een French seam gaan toepassen. In tegenstelling dan wanneer we een gewone naad naaien,  spelden we hier de binnenkant van de stof tegen elkaar. We naaien deze naad op 6mm vast. Bijknippen is niet nodig aangezien we maar op 6mm naaien. Daarna vouwen we de naad dubbel met de goeie kanten tegen elkaar. We zorgen ervoor dat de naad zo netjes mogelijk op elkaar ligt. Eventueel kan de stof hierbij nogmaals gestreken worden. Als de stofdelen netjes op elkaar gespeld zijn, kan je naaien op 1cm. Eens deze naad gestikt is, kan je deze opnieuw naar achter strijken en vastzetten met een afwerkingssteek. Ik ging hier zelf zoeken welke afstand, naaldpositie, de beste leek om het mooiste afgewerkte resultaat te verkrijgen. Ik vond persoonlijk dat de afwerkingsteek niet zo vlot ging met de soepele tricot stof. Daarom besloot ik om mijn Boventransportvoet #50 boven te halen, zodat de stof beter, gelijkmatiger geleid werd onder de transporteur. Dit bleek een goeie keuze want mijn Frens seam wordt hierdoor netjes plat vast gestikt. 

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

In deze Franklin T-shirt wordt de naad midden-achter en de schoudernaden verwerkt met een French seam. De halsbies wordt op de rug ook netjes afgewerkt met een extra boordje om de naadwaarde weg te stoppen. Ook hiervoor gebruik ik mijn boventransportvoet om de stof gelijkmatig onder de boord te laten glijden. Deze afwerking zorgt ervoor dat mijn T-shirt er heel netjes uit ziet. 

De zomen werkte ik af met een tweelingnaald. Ik merkte dat ik mijn onderdraadspanning moest aanpassen, verminderen,  zodat het dubbel stiksel mooi vlak zou vallen. 

TADAAAAAA! 

Mijn gepimpte basic is meer dan geslaagd! Tijd voor een kopje koffie.

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: Bernina 540, boorduur, borduurgaren Mettler, borduurmodule, borduurring Medium, boventransportvoet #50, Mettler Seraflex, tear-away-borduurvlies, Tricot, tricotstof, wash away versteviging
Benodigde producten:
Borduurmodule M
Borduurmodule M
BERNINA 540
BERNINA 540
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam