Creatieve berichten over naaien

Refashioning: van jurk naar blouse

Je leest en ziet het overal op de socials. Refashioning is al een behoorlijke tijd hot! Maar wat is dit nu eigenlijk? Dat ga ik onder andere in deze blog nader uitzoeken. Gaan je samen met me mee op onderzoek?

Wat is refashioning?

Alhoewel ik de term al vaak ergens heb gelezen, wist ik niet precies wat de term refashioning nu eigenlijk betekent. Als ik Google raadpleeg, komen de volgende termen vaak terug:

 • recycling
 • downcycling 
 • upcycling 

Recycling 

Recycling is het proces waarbij een product, dat als afval wordt beschouwd, helemaal, of voor een deel wordt verwerkt tot een nieuw product en wordt vaak gebruikt als algemene term voor het hergebruiken van materialen. Hieronder valt zowel upcycling als downcycling. 

Downcycling

Producten worden gerecycled, echter ze worden omgezet in minder waardevolle producten. De kwaliteit van het nieuwe product is dus lager dan eerst. 

Upcycling 

Zoals hiervoor aangegeven is upcycling een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Er wordt een product in de huidige vorm gebruikt om op een creatieve manier tot een ander product te komen.

Refashioning 

Als ik de bovenstaande termen goed begrijp, dan is refashioning van kleding een vorm van upcycling. Immers een bestaand kledingstuk wordt hergebruikt voor het creëren van een nieuw kledingstuk. 

Mijn refashioning project 

Overvolle kledingkast 

Waar zal ik beginnen? De afgelopen jaren jojo ik behoorlijk in gewicht waardoor je in mijn gaderobe kleding kunt vinden in de maten 44 tot en met 52. Als mijn kledingkast weer eens dreigt te ontploffen, dan is dit altijd voor mij een sein dat ik serieus moet gaan ruimen. Wellicht herken je dit! Maar er wordt geen enkel kledingstuk weggegooid. Ik sorteer de kleding en maak de volgende stapels:

 • kleding waarmee ik vrienden en/of familie nog blij mee kan maken
 • te verkopen op Marktplaats en/of Vinted
 • kleding voor de kringloopwinkel
 • kleding voor de gemeentelijke inzamelbakken
 • kleding waar ik nog iets “leuks” mee wil gaan doen. 

Kledingstuk voor refashioning

De laatste stapel “kleding voor iets leuks” bleef maar groeien! Ik heb altijd grootse plannen met deze stapel kleding, maar helaas heeft een dag maar 24 uur. Toch wilde ik mijn refashioning plannen niet nog langer “on hold” zetten. Bij deze prestenteer ik mijn eerste kledingstuk voor mijn eerste refashioning project: 

Deze maxi jurk kocht ik vorige jaar zomer bij de H&M tijdens mijn vakantie in Spanje. Ik was meteen verliefd op de print. Het deed me denken aan Delfts blauwe tegels. Met een lekker gebruind lijf heb ik de jurk een paar keer gedragen in Spanje, maar daarna belandde de jurk al snel weer in de kast. De jurk bleef daar liggen wachtend op een “iets leuks” project.  

Refashioning patroon

Ik wist al vrij snel dat ik van deze Maxi jurk een top of een blouse wilde gaan maken. Maar welk blouse patroon is passend? Hoeveel bruikbare stof blijft er over nadat de jurk uit elkaar is gehaald?  

Heel veel vragen op voorhand, maar aangezien dit mijn eerste refashioning project is, heb ik geen idee hoe dit project gaat uitpakken. Dus om de voortgang erin te houden, heb ik voor dit project mijn favoriete blouse patroon gekozen: de Ellie blouse. Ellie is één van de modelpatronen van designer Tamara van The Fashion Basement. Ellie is een blouse met opstaande kraag en knoopsluiting op het achterpand. 

Vorig jaar vroeg Tamara mij of ik het modelpatroon Ellie wilde uitproberen. Met behulp van een basispatroon maak je aan de hand van onder andere instructie video’s een basiscorsage. Dit is een bovenkledingstuk van hoog in de hals, aansluitend over de borst, recht naar beneden tot op de taille en met een lange rechte mouw. Tevens bevat dit corsage zowel borst als schouderblad coupenaden om zo een mooie pasvorm te krijgen. Het basiscorsage vormt de basis van het modelpatroon Ellie, waarbij Tamara je ook hier weer middels tekst, foto’s en video’s door alle stappen heen helpt.

Ik vond het superleuk en interessant om een basiscorsage en de Ellie te maken. Het is echt een aanrader! Zorg wel dat je hiervoor voldoende tijd reserveert. Ik kan je garanderen dat je versteld zult zijn over het resultaat en dan met name over de fit!  Dit is mijn eerste Ellie: 

Wat heb je nodig?

 • Een patroon naar keuze 
 • Naaimachine, ik gebruik hiervoor natuurlijk mijn BERNINA 480
 • Refashioning kledingstuk
 • Lockmachine (optioneel)
 • Schaar/rolmes 
 • Spelden
 • Tornmesje 
 • Strijkplank
 • Strijkijzer
 • Bijpassend (lock)garen
 • Vlieseline 
Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Aan de slag

Voorbereidingen 

Allereerst moest de jurk uit elkaar worden gehaald. Mijn tornmesje was “ready to go”, maar al snel bleek dat jurk grotendeels machinaal gelockt was met als gevolg dat ik bijna alle naden moest knippen. Dat ging verrassend snel! Vervolgens heb ik alle delen stof goed gestreken. En toen kon het gepuzzel beginnen! 

Aangezien ik de mouwen (met een soort manchet) van de jurk leuk vond, was het mijn bedoeling deze mouwen volledig te gaan hergebruiken voor de Ellie blouse. Maar terwijl ik de jurk uit elkaar aan het halen was, realiseerde ik me dit helemaal geen optie is. De H&M jurk heeft namelijk raglanmouwen en de Ellie gewone mouwen. Op dit moment kreeg ik wel een beetje “naaistress” met name over het feit of ik nu wel voldoende stof zou hebben voor alle Ellie patroondelen. 

Wat heb ik zitten puzzelen zeg! Mijn voorgevoel was helaas juist. Ik had voldoende stof voor het voorpand, maar het originele achterpand met knopenpad was te breed om uit te stof te kunnen knippen. Dit was echt balen! Uiteindelijk heb ik gekozen het knopenpad weg te laten en het achterpand uit één stuk te knippen. Ondertussen had ik ook al in de gaten dat ik onvoldoende stof had voor de lange mouwen van de Ellie. Na nog meer passen en meten, heb ik uit de mouwen van de H&M jurk ongeveer de lengte van de Ellie mouw voor 2/3 kunnen behouden. Voor de halslijn en voor de onderkant van de mouwen zal ik nog een passende oplossing moeten vinden.  

De Ellie Blouse in elkaar zetten 

Met #naaivoet Terugtransportvoet #1C stik ik als eerste de borst en schouderblad coupenaden van het voor- en achterpand. Vervolgens stik ik het voor- en achterpand met een grote steek aan elkaar. Ik wil namelijk eerst even checken of mijn hoofd nog wel door halsopening past. Gelukkig lukt dit nog, maar het is wel erg krap aan.

Image of Terugtransportvoet #1C.

Terugtransportvoet #1C

De terugtransportvoet #1C heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden.

Meer informatie

Na het doorpassen, torn ik het voor- en achterpand weer uit elkaar en werk ik alle randen van de patroondelen af met de lockmachine met uitzondering van de hals- en de armsgaten. Een leuk kledinglabel mag uiteraard op dit project ook niet ontbreken. Deze stik ik nu alvast op het voorpand voordat ik de Ellie blouse verder in elkaar ga zetten. Dan worden alle panden aan elkaar gestikt inclusief de mouwen. Het begint al op een blouse te lijken! 

De halsopening ga ik met een beleg afwerken. Aangezien de blouse maar net over mijn hoofd past, besluit ik om in de voorzijde van de halsopening een klein splitje te maken. Ik teken hiervoor de halslijn van het voor-en achterpand over met een breedte van 4 cm. Voor het splitje teken ik op het voorpand een soort afgeronde V-vorm. De belegdelen beplak ik met Vlieseline H180 en stik deze aan elkaar. De buitenzijde van het beleg werk ik af met de lockmachine. Een andere mooie optie is een afwerking met biaisband.

Het beleg wordt vervolgens aan de halslijn van het voor- en achterpand gestikt, uitgedund en dan dient het beleg goed gestreken te worden. Niets is zo vervelend als een beleg wat iedere keer weer naar buiten klapt als je deze aantrekt of tijdens het dragen. Om dit te voorkomen stik ik het beleg om meerdere plaatsen met een paar steekjes vast met de hand. 

Eindresultaat

Met trots presenteer ik mijn eerste refashioning project!

Ik ben er echt superblij mee. Zelfs mijn kritische tieners thuis vonden de blouse erg leuk! Nu duimen dat we eindelijk de zon meer gaan zien! 

 

TIPS VOOR REFASHIONING

Hopelijk ben je door deze blog geïnspireerd geraakt om je bijvoorbeeld je eigen kleding te gaan refashionen. De volgende tips kunnen je wellicht hierbij helpen:

 • Zorg dat je van je refashioning kleindingstuk iets kleiners maakt, want er gaat uiteindelijk best veel stof zitten in refashioning. Hierbij kan een kledingstuk met weinig naden helpend zijn omdat je dan meer stof kunt hergebruiken voor je refashioning project
 • Je kunt uiteraard ook meerdere kledingstukken combineren tot één refashioning project 
 • Ik vond het een uitdaging om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke elementen te hergebruiken van het kledingstuk. Ik heb bij dit project de boorden van de jurk hergebruikt, maar je kunt uiteraard ook knoopsgaten, knopen, ritsen, zakken etc weer gaan gebruiken
 • Heb je een refashioning kledingstuk uit een natuurlijke stof dan kun je er eventueel voor kiezen om deze in een andere kleur te verven
 • Van de stofresten van een refashioning project kun je nog heel veel mooie dingen maken. Mijn sewing buddy Laure ook wel bekend als @goublomme op Instagram, heeft bijvoorbeeld van stofrestjes een hele gave tas gemaakt:

Happy sewing en hopelijk tot de volgende blog!

Liefs, 

Linda  

@by_linda_made 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: BERNINA naaimachine, bijpassend garen, Bijpassend lockgaren, blousepatroon, Jurk, Patroonpapier optioneel, schaar, spelden, tornmesje, vlieseline
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
BERNINA 480
BERNINA 480

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Isabel Boogaard BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Linda, heel erg leuk om deze blog te lezen en vooral dat je nu een kledingstuk hebt die meer draagbaar is ! Erg mooibvind ik hem . En het concept is super heb dit zelf ook al meerdere keren gedaan .Op naar de volgende 😁groetjes Isabel 😘

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam