Creatieve berichten over naaien

Sew Along jurk Dorette – door Eva

Dorette door Eva

SewAlong

De SewAlong is in volle gang, op Instagram naaien we met 40 dames gezamenlijk aan de Dorette jurk uit het Inspiration Magazine. Wat een feest! Nu is het mijn beurt om alle tips en tricks te delen die ik tijdens mijn naaiproces heb toegepast of ontdekt. Ik naaide de jurk op mijn BERNINA 590 en gebruikt voor de afwerkingen bij BERNINA L 450.

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af.

Meer informatie
Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

De stof 

Zelf werk ik met een prachtige blauwe Katoen met een silky touch van Stragier. Ik kende Stragier nog niet, erg leuk om weer een nieuwe winkel te ontdekken! En helemaal als de prints en kwaliteit dan zo gaaf zijn. 

Fabric from Stragier

Beleg in de jurk Dorette

In de SewAlong groep komen meerdere vragen over de voorbereiding van het voorpand. Het patroondeel van het voorpand wordt aan de stofvouw gelegd terwijl het patroondeel van het beleg niet aan het voorpand ligt. Het patroondeel van het voorpand knip je vervolgens de split in open en in het belegdeel stik je het deel onder de split dicht. In het patroondeel van het voorpand stik je vervolgens onder de split tot aan de tunnel nog een centimeter dicht waardoor het er uit eindelijk zo uit komt te zien:

Binnenkant

Buitenkant

Afgelopen maandag in de blog van Lilian kon je al lezen hoe het beleg ingezet moet worden. Het is belangrijk een V te naaien zodat je de mooie punt krijgt. Ik moest even puzzelen wat er bedoeld werd. Daardoor had in online contact met Lilian en zij tipte me over hetgeen wat ze in haar blog schrijft inclusief het super handige tekeningetje!

Ik spelde het belegdeel op het voorpand in een strakke V.

voorpand jurk Dorette

Dan loopt het uiteindelijk dus in een strakke punt naar elkaar toe. Bij het inzetten van het beleg in het voorpand naai je de koordjes voor de sluiting mee.

voorpand met belegdelen

De oplettende kijker zal wel denken op de foto hierboven: “huh hoe kan haar achterpand er nu zo uit zien?”. Het achterpand wordt in het patroon met een bandje afgewerkt. Zelf vind het mooier en prettiger dragen om het achterpand ook te voorzien van een belegdeel zoals het voorpand. 

De belegdelen naai je in de schouder- en zijnaad aan elkaar en neem je gezamenlijk mee bij de mouwinzet. 

Beleg dichtnaaien

Binnenste buiten komt de jurk er dan zo uit te zien! De onderkant van de belegdelen werkte ik af met mijn BERNINA L450.

Beleg toegevoegd achterpand Dorette

Nu zijn het voor- en achterpand even zwaar. 

Tunnel toevoegen

De jurk is voorzien van een tunnel in de taille waarin een elastiek wordt geregen. De tunnel wordt op de jurk genaaid in plaat van er tussen gezet. Nu kun je natuurlijk netjes de instructie volgen maar je kan ook mega eigenwijs zelf iets kiezen. Je raadt het al, ik was weer eens eigenwijs (bleek achteraf). Ik naaide de tunnel op de buitenkant van de jurk, het origineel is aan de binnenkant van de jurk. 

Tunnel jurk Dorette

Ik spelde de tunnel op de jurk en stikte deze vast. In de zijnaad liet ik een klein stukje open waar ik het elastiek doorheen kon doen. Nadat het elastiek goed zat en ik de jurk gepast heb kon dit ook dicht genaaid worden. 

Elastiek in tunnel Dorette

Dit ziet er uiteindelijk zo uit:

Detail Tunnel Dorette

Het geeft een iets anders effect dan wanneer je de tunnel aan de binnenzijde plaatst! 

Mouw afwerken jurk Dorette 

Ook de mouwen van de jurk Dorette zijn afgewerkt met elastiek. Het elastiek wordt meegenomen in de zoom. Je bepaald zelf hoe los of strak dit elastiek kom te zitten.

Hierbij de stappen:

Elastiek in mouw Dorette

Elastiek in mouw Dorette

Vouw het einde van de mouw een kleine centimeter naar binnen. 

Elastiek in mouw Dorette

Vervolgens vouw je het geheel over het elastiek heen. Hierna naai je dit vast.

Elastiek in mouw Dorette

Zo krijg je naast de tunnel een gelijk effect in de mouw, op ongeveer dezelfde hoogte. Erg leuk!

Detail Tunnel Dorette

Hack jurk Dorette

Voor ik begon aan het naaien van deze jurk was ik ervan overtuigd dat de jurk volledig gerimpeld was. Ik overlegde met de expert van BERNINA(Diane die ook 1 juli weer aanwezig zal zijn bij ons live moment op Instagram!) hoe je het beste de machine kan inzetten voor het rimpelen en daar was het voetje van vorige maand! Rimpelapparaat #86. Ik zag het helemaal zitten om hier mee aan de slag te gaan, maar toen kwam ik er achter dat deze jurk voorzien is van een elastiek. Nu is het natuurlijk mogelijk om hier een hack op te maken… Ga ik dit redden voor 1 juli? 

Image of Rimpelapparaat #86.

Rimpelapparaat #86

<article class="r-teaser-item r-product-teaser-item"> <div class="r-teaser-text ng-binding">Het rimpelapparaat #86 is speciaal ontwikkeld voor het rimpelen en plooien van stoffen. Het aantal plooien en de diepte van de plooien kunnen daarbij ingesteld worden.</div> </article>

Meer informatie

Tijdens het maken van de jurk paste ik deze voor ik de mouw inzette en zag ik hoe leuk de jurk is zonder mouwen. 

Passen van Dorette

Zien jullie het al voor je? Een korte versie met korte mouwen en een aangerimpelde rok? Daarvoor zal ik een rits moeten toevoegen in de zijnaad of in het achterpand. Houd de blogs en mijn Instagram goed in de gaten! 

Het resultaat jurk Dorette

Voorkant

Achterkant

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Rimpelapparaat #86
Rimpelapparaat #86

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Rakhee VantommeBewerkt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Waauw, supermooi!!Ik was ook al van plan om het patroon lichtjes aan te passen naar mijn persoonlijke voorkeuren, namelijk korter zodat ik wat bewegingsruimte heb om het te kunnen aandoen en showen tijdens het dansen, en wat kortere mouwtjes, alsook zonder lintjes aan de decolleté (alhoewel ik het heel stijlvol vind op jouw resultaat!). En de tunnel voor elastiek aan de buitenzijde vind ik echt super! Ik wil er aan beginnen, maar er zijn momenteel nog te veel andere zaken die mijn tijd innemen. De zin is er alleszins 🙂 Groetjes!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam