Creatieve berichten over borduren

Trapunto letters met de V9 software

Mijn allerlaatste blog alweer over de BERNINA V9 software. Wat een avontuur was het zeg! We hebben van alles de revue zien passeren: van moderne applicatie en blokdigitaliseren, tot upcycle projecten en zelfs een kanten ketting. Hopelijk hebben jullie er veel aan gehad, heeft het jullie geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan én heeft het jullie geholpen om het programma beter te leren kennen. Voor deze laatste blog kreeg ik mijn inspiratie op de Lente Kreadoe in april van dit jaar. Met BERNINA stond ik daar als demonstratrice op de beurs en zag ik één van mijn collega’s op de naaimachine puffy letters maken met behulp van een foamlaag. Ik vond dat een gaaf idee en probeerde te bedenken hoe je dat in de V9 software zou kunnen uitvoeren. Uiteindelijk kwam ik uit op de Trapunto functie.

Trapunto

Van oorsprong is trapunto een quilttechniek, ontstaan in de 14e eeuw in Italië. Je verkrijgt het typische 3D-effect door te werken met meerdere lagen tussenvulling. Zie hieronder een voorbeeld van een trapunto-quilt ontwerp. De vlakken die omhoog komen zijn verkregen door ‘batting’.

Trapunto quilttechniek

 

Als jullie mij een beetje gevolgd hebben met de blogs weten jullie wellicht dat ik het leuk vind om een modern tintje aan borduurontwerpen te geven. Zo ook deze keer. De hippe puffy letters die ik gezien had op de Kreadoe beurs wilde ik met de Trapunto techniek gaan uitvoeren. De V9 software heeft dus zo’n Trapunto-functie, al werkt het wel even wat anders dan de traditionele werkwijze met meerdere lagen vulling. In de software wordt het 3D gedeelte omgezet naar een ‘raised satin stitch’ om het benodigde volume te krijgen (er komt dus geen vulling aan te pas). Hoe dat precies in zijn werk gaat lezen jullie hieronder.

Stap 1: lettertype kiezen

Ik koos voor een lettertype dat niet al te klein is. Dit leek me namelijk onverstandig in combinatie met de verhoogde satijnsteek. Hierbij maakt de machine meerdere lagen satijnsteken over elkaar, dus hoe kleiner de letters, hoe groter de steekdichtheid. Ik koos voor ‘Impact’ en een letterhoogte van 25 mm.

Dat lettertype gebruikte ik voor de tekst ‘BERNINA’ en een andere lettertype voor de tekst ‘V9 software’.

Stap 2: woorden uitlijnen

Vervolgens selecteerde ik beide teksten en lijnde de ze met elkaar uit. Dit gaat via rechtermuisknop>Align and space>Align Centers vertically.

Stap 3: omzetten naar een Trapunto ontwerp

Voordat je een ontwerp kunt omzetten in Trapunto, moet je eerst het ontwerp in een verhoogde satijnsteek (raised satin stitch) omzetten. Dat doe ik door alles te selecteren (Ctrl A) en dan op ‘Break apart’ te klikken (onder Edit bij Toolbox). Dit herhaal je totdat je de steek ‘raised satin stitch’ kunt selecteren. Voor sommige lettertypen kun je gelijk al een verhoogde satijnsteek selecteren, maar voor sommige lettertypen lukt dat niet en moet je het ontwerp eerst ‘opbreken’.  Dan selecteer je alles nog een laatste keer  en druk je op ‘raised satin fill’. Nu dat je deze vulsteek hebt aangeklikt heb je ook de mogelijkheid tot de Trapunto-functie.

Selecteer weer alles en bij Toolboxes aan de linkerkant van het scherm kies je onder ‘Edit’ Create Trapunto.

Wat de software dan doet is een omlijning aanbrengen van een andere kleur garen (zodat de machine stopt en jij je bovenste laagje stof kunt aanbrengen) om je 3D borduursel heen. Nadat je op Create Trapunto Outlines klikt opent er een venster (zie hieronder). Hier kun je de kleur nog aanpassen, de offset (op hoeveel mm vanaf de rand de omlijningsstiksels komen) en de outline type (enkele of driedubbele steek).

Hieronder zie je het resultaat van de Trapunto Outline als ik op OK druk. Je ziet dat de software om elk apart deel van de letter een omlijning maakt. Dat wil ik niet, ik wil dat de omlijning alleen aan de buitenranden van de letters zichbaar zijn.

Stap 4: omlijning aanpassen

Nadat ik de oude trapunto omlijning verwijderd heb, ga ik als volgt te werk. Ik kopieer (Ctrl A) en plak alles op dezelfde plek (dat is dus Ctrl D in plaats van Ctrl C). Het geselecteerde maak ik een andere kleur.

Vervolgens ga ik naar Edit>Weld (Nederlandse term: Lassen). Dit zorgt ervoor dat de software die aparte borduurdeeltjes in de letters verwijdert of zeg maar ‘aan elkaar last’. Elke letter wordt nu als één geheel gezien (en de omlijning daardoor dus ook!).

Selecteer opnieuw de trapunto functie, nu zul je zien dat de omlijning wel alleen aan de buitenrand zit (zie hieronder). Het resultaat: 

De kopie van de letters (het gelaste gedeelte) verwijder je weer, deze had je alleen nodig om de omlijning te maken.

Stap 5: groeperen

Als de letters helemaal naar mijn zin zijn kan ik ze gaan groeperen. Ik kan de letters of woorden dan niet meer los van elkaar selecteren, wat erg fijn kan zijn. Dit doe je met rechtermuisknop>Groeperen.

Stap 6: quilting background

Dan wil ik -om toch een beetje in de traditionele Trapunto sfeer te blijven- om de tekst heen een gequilte achtergrond. Dat is de functie die boven Create Trapunto Outlines staat onder de Edit-toolbox. Ik selecteer mijn ontwerp en klik op Quilting Background. Er opent een venster. Hier kun je de hoogte en de breedte van het blok aangeven (let op dat het nog wel binnen je raam past!). Ook kun je het type quiltsteek invullen (bijv. Echo, Stipple, Scroll) en nog wat andere aanpassing doen, zoals lijnafstand. Je kunt zelf de plaatsing van het quiltblok bepalen (Digitize center) of het de software laten doen (Use design center).

Ik kies voor de volgende instellingen. Dit is op basis van uitproberen.


Hieronder laat ik jullie nog even het verschil tussen de stipple steek en de echo steek zien.

Stipple quiltsteek

 

Echo quiltsteek

 

Stap 7: test, test en nog eens test

Na een testje gemaakt te hebben, kwam ik erachter dat ik toch nog wat meer versteviging kon gebruiken. Ik verstevigde uiteindelijk met twee lagen heavy weight cut-away, vanwege de verhoogde satijnsteken. Daarnaast vond ik de trapunto-omlijning te dicht op de letters zitten. Door deze wat op te schuiven werden de letters ook net wat puffier. Ik paste daarom de trapunto offset aan van de standaard 0.5 mm naar 1.0 mm.

Resultaat

En zie hieronder het resultaat! Ik vind het heel leuk geworden en wil dit zeker gaan uitvoeren op bijvoorbeeld een simpele basistrui van joggingsstof (hoezeer ik ook fan ben van de BERNINA V9 software, toch maar wel met een andere tekst 😉). Dat voegt net wat extra’s toe met een leuk 3D effect. Je kunt de stikstels ook in een contrasterende kleur geven. Ik heb juist een overeenstemmende kleur gekozen, om zo het 3D effect nog meer aandacht te geven. Dat  is overigens in het echt (nog) beter te zien dan op de foto.

 

Ik hoop dat jullie veel plezier hadden in het lezen van mijn blogs, maar vooral hoop ik dat jullie zelf aan de slag zijn gegaan met de software/borduren/uitproberen en inspiratie opgedaan hebben. 

Ik wens jullie veel softwaresucces voor in de toekomst en wellicht tot snel!

Groetjes,

Nanine

naninesnaaiatelier

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam