Creatieve berichten over naaien

EK blouse of Evie Blouse

Het was 15 juni weer zo ver, een nieuwe Stitch and Chat dag in Etten-Leur! Een ontzettend leuke naaidag georganiseerd door Kyrsten, Linda en Wendy. Er staan in ieder geval nog 2 nieuwe datums gepland, op 12 oktober en 23 november, meer info via de instagram pagina van Kyrsten. Op deze naaidag was ook Danique aanwezig van Sewistastoffen. Aan het einde van de naaidag kocht ik een vrolijk zomerstofje in een oranje kleur, eenmaal terug op mijn plek zag ik dat mijn buurvrouw hetzelfde stofje had gekocht! En ja vanmorgen konden jullie het op haar blog al lezen, dat was Kyrsten.

Zo ontstond het idee om samen een twinning project te doen samen. In ons geval dus beide dezelfde stof maar een ander patroon! Ik maakte de Evie Blouse van Bel’Etoile waar ik je in deze blog meer over zal vertellen en Kyrsten maakte Blouse 125 van de Burda, hierover lees je in haar blog. En tsja toen ineens stond Nederland in de halve finale van het EK, was het dan ineens een EK blouse geworden? 

Twinning set

 

Blouse Evie naaien

Het patroon van de Evie blouse is nog niet beschikbaar, het zit nog in de test fase en zal 22 juli gelanceerd worden. Nog heel even geduld dus maar hier krijg je vast een voorproefje van hoe leuk het is om deze te maken. 

Het peplum schootje en de mouwen zijn aangerimpeld, hiervoor gebruikte ik Rimpelapparaat #86 op mijn BERNINA 590. Tussen het voorpand en het beleg zitten koordjes genaaid, hier koos ik voor de zelfkant van de stof omdat dit een leuk streepje heeft. 

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie
Image of Rimpelapparaat #86.

Rimpelapparaat #86

<article class="r-teaser-item r-product-teaser-item"> <div class="r-teaser-text ng-binding">Het rimpelapparaat #86 is speciaal ontwikkeld voor het rimpelen en plooien van stoffen. Het aantal plooien en de diepte van de plooien kunnen daarbij ingesteld worden.</div> </article>

Meer informatie

Koordjes zelfkant

Dit was de eerste keer dat ik wat moeite had met het zoeken naar de juist instellingen van mijn machine. Het stofje is heel dun en daardoor trok mijn draad al snel te strak. Daarnaast heb ik standaard een 9 mm steekplaat in mijn machine zitten, dat werkt ook niet met dunne stoffen. Ik gebruikte dit keer mijn 0 mm steekplaat, dat ging super! Verder paste ik mijn draadspanning en voetdruk aan, het voordeel is dat de machine hier zelf ook advies in kan geven. 

Tot slot heb ik ook mijn boven transport uitgezet, dat hendeltje aan de achterkant:

Zonder boventransport B590

Dat was eigenlijk de eerste keer, nu naai ik ook niet vaak met dunne stoffen maar ik merkte dat deze te hard leek te trekken aan mijn stof en het zoveel soepeler ging zonder. Grappig hoe lang het duurt voor je een machine echt helemaal kent! Ik geniet van al deze ontdekkingen en deel het ook graag. 

Belegdelen en koordjes

Voor het in elkaar zetten van deze blouse begin je met de schouder- en zijnaden van de voorpanden en het achterpand. Daarnaast naai je de schoudernaden van de belegdelen aan elkaar. Hiertussen moet je het schootje aan de panden zetten maar dat beschrijf ik hieronder omdat ik daar wat meer vertel over het rimpelapparaat. Daarna ga je het belegdeel tegen het pand aan zetten maar hier moeten de koordjes tussen en ook de flap die inkijk voorkomt. Dat is dus even opletten, alles moet in de juist volgorde liggen.

Voorpand Evie

De koordjes moeten er dus tussen uit komen. Ik moest ook goed opletten dat mijn streepjes de goede kant op zaten want die staan maar aan één kant van het koordje.

Koordje uit beleg Evie

Om de hals mooi rond te krijgen kun je hier knipjes in zetten maar ik ben tegenwoordig lui en gebruik mijn kartelschaar. 

Beleg Evie

Beleg met kartelschaar Evie

 

Rimpelapparaat

Voor zowel de schootjes als de mouwen zette ik het rimpelapparaat weer in actie. Wat een geweldige voet is dit zeg. Heb deze nu een kleine maand en probeer deze zoveel mogelijk te gebruiken want oefening baart kunst. De nieuwe Evie blouse kwam dus goed uit want die lange peplum zou met de hand best een klusje zijn.

Voor de peplum gebruikte ik stand 12 en voor de mouwen stand 6. 

Hier zie je de voet in actie: 

Rimpelapparaat in actie

Het super mooie gelijkmatige resultaat is echt om van te dromen! 

Gerimpelddeel

Ook voor de mouw een prachtig resultaat:

Mouw Evie rimpelapparaat

Zoals ik al schreef, oefening baart kunst. Na het rimpelen van de peplum kwam ik tot de conclusie dat de voet ook bedoeld is om 2 delen aan elkaar te zetten waarbij 1 deel gerimpeld is. Precies zoals de peplum onder de blouse moet komen. Je kan dan de stof van de blouse onder de voet schuiven en het deel wat je er aan wil rimpelen leg je bovenop in het deel waar de rimpels ingeschoten worden. Natuurlijk heb ik dat hierna alsnog wel geoefend(werkt ook echt top, goede leer voor de volgende keer): 

Direct aan de stof rimpelen met rimpelapparaat

 

Elastiek in de mouwen

Voor de mouwen naai je een tunneltje in de zoom van de mouw waar je een elastiek doorheen trekt. Zo ontstaat het leuke pofje. 

Elastiek door mouw Evie

Ja ja, er zijn heel veel handige tools en tóch gebruik ik nog altijd mijn veiligheidsspeldje. Ik weet het! 🙂 Maar voor mij werkt dit gewoon goed en soms is dat dan ook goed genoeg. 

Mouw elastiek Evie

Labeltje  en  resultaat

Vergeet natuurlijk nooit je nieuwe item op te leuken met een labeltje! Hihi weer een vrolijk poppetje in mijn zijnaad. 


Labeltje Evie

Achterkant Evie

Eindresultaat Evie

Wat vinden jullie, een EK blouse of gewoon een super leuke zomer blouse? Wat mij betreft het tweede, of we nou gewonnen hebben gisterenavond of niet een geslaagde blouse heb ik in ieder geval. Hou de website van Bel’Etoile in de gaten voor het patroon, vanaf 22 juli beschikbaar. 

Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
Rimpelapparaat #86
Rimpelapparaat #86

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam