Creatieve berichten over naaien

Gratis Knipmode Square bag patroon met handige tips!

Vandaag valt de Knipmode van augustus 2024 op de deurmat van abonnees. Na een succesvolle samenwerking van Knipmode met Ateljee Caro voor de Loulou crossbody bag patroon in november 2023, is in deze editie weer een unieke, gratis te downloaden tas patroon te vinden: de Square bag. In deze blog neem ik je graag mee in het maakproces van deze gave boxy schoudertas bag met onder andere naaitips over het werken met vegan/kunstleer. 

Tassentic 

Wie mij op Instagram volgt, weet misschien ook al dat ik een tassentic heb. Bij iedere nieuw outfit, hoort (in principe) een matching tasje. Hierdoor heb ik de afgelopen jaren een aanzienlijke tassenverzameling opgebouwd in allerlei soorten, kleuren en maten. Je kunt immers nooit genoeg tassen bezitten!  

Een paar jaar geleden ben ik gestart met het zelf maken van tassen. Met vallen en opstaan hoor, want het naaien van een tas is toch net weer wat anders dan kleding maken. Maar het is echt megaleuk om te doen! Tassen maken is naast het zelf kleding maken dan ook mijn tweede passie geworden.

Toen Carolien van Ateljee Caro mij in preview een voorbeeld van de Square bag liet zien, was ik meteen weer verkocht! Laten zien is bij mij bijna altijd wel moeten maken! Ieder nieuw naaipatroon is voor mij een nieuwe uitdaging, alleen bij een nieuw tassenpatroon ben ik toch altijd net wat nerveuzer. Ik heb geen idee waar dit door wordt veroorzaakt. Alhoewel ik mijn naaiprojecten met grote precisie probeer te maken, heb ik het idee dat het naaien van tassen nóg meer precisie vraagt. 

Wat heb je nodig voor de Square bag? 

 • Knipmode augustus 2024 (no. 8)
 • Patroon & handleiding Square bag 
 • Naaimachine, ik gebruik hiervoor mijn BERNINA 480
 • Vegan/kunstleer (40 cm bij stofbreedte van 140 cm)
 • Voeringstof (40 cm bij stofbreedte van 140 cm)
 • Rits (30 cm met breedte van 6 mm) 
 • Vlieseline H640 (40 cm)
 • Vlieseline volumevlies Style-Vil (optioneel)
 • Wonderdots en/of restje plakkatoen  
 • Tassenband (150 cm)
 • Schuifgesp (1 stuk, breedte van de tassenband)
 • Passant (1 stuk, breedte van de tassenband)
 • Tassenmagneten (2 stuks, 14 mm)
 • Wonderclips
 • Wondertape
 • Super universele naalden
 • Bijpassend garen
 • Schaar/rolmes  
Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Handige naaitips voor het werken met vegan/kunstleer 

Imitatie, vegan of kunstleer is een imitatie van leer die bestaat uit een kunststof die is aangebracht op een drager van textiel. In de kunststof wordt een tekening of structuur gedrukt die lijkt op de structuur van een soort leer. Het voordeel van kunstleer is dat het geen vocht opneemt en doorlaat. Ook rafelt kunstleer niet en hierdoor hoef je de randen niet af te werken.

Lijkt het je ook leuk om deze Square bag uit imitatieleder te maken, maar durf je het niet aan omdat je niet eerder met dit materiaal hebt gewerkt, dan volgen hieronder een aantal handige naaitips en tools die jou hierbij zeer zeker kunnen gaan helpen:  

 1. Rolmes:
  Voor het uitknippen van de patroondelen van de Square bag gebruik ik een rolmes in plaats van een schaar. 
 2. Wonderclips, wondertape, wonderdots
  Spelden laten kleine gaatjes achter in je vegan/kunstleer. Je kunt dan beter wonderclips gebruiken om de patroondelen vast te zetten. Je kunt hiervoor ook wondertape gebruiken. Dit is een soort dubbelzijdige lijmstrip waardoor je geen spelden hoeft te gebruiken. De lijm in de wondertape kan in principe geen kwaad voor je naald of naaimachine en lost vanzelf op in de was. Wonderdots gebruik ik in dit project voor het verstevigen van de stof op de plaats waar de tassenmagneten bevestigd moeten worden. 
 3. Teflonvoetje:
  De binnenlaag van vegan/kunstleer is meestal gemakkelijk te verwerken met een gewone naaivoet. Echter, de bovenlaag van vegan/kunstleer glijdt niet zo gemakkelijk onder een gewone naaivoet door. De stof blijft een beetje “plakken” tegen het metalen voetje. Je kunt hiervoor een BERNINA stikvoetje gebruiken met een teflon zool, zoals naaivoet Zigzagvoet met glijzool #52 of naaivoet 52c. 
 4. Universele naald:
  Deze super universele naalden van Schmetz hebben een speciale laag die voorkomt dat lijm van bijvoorbeeld de wondertape aan de naald hecht. 
 5. Clover Roll & Press nadenrol:
  Handig hulpmiddel om de naden zonder strijkijzer plat te rollen. Ik gebruik deze tool met name als ik met vegan/kunstleer werk. 
 6. Ritstrekker tool
  Met deze opzettool kun je een ritstrekker op een eindeloze rits supermakkelijk bevestigen. 
Image of Zigzagvoet met glijzool #52.

Zigzagvoet met glijzool #52

De zigzagvoet met glijzool #52 glijdt dankzij de anti-hechtlaag moeiteloos over moeilijke materialen zoals leer, plastic of vinyl.

Meer informatie

Aan de slag 

Materialen voor de Square bag 

Het bij elkaar zoeken van een stof, kleur garen en materialen voor een nieuw naaiproject vind ik echt superleuk om te doen. Ik maak er een sport van om zo veel mogelijk materialen te gebruiken uit mijn eigen stash.  

Voor de Square bag gebruik ik vegan/kunstleer uit mijn voorraad. De hardware, rits en trekker, tassenband en fournituren voor de Square bag heb ik bij Ateljee Caro gekocht. De voeringstof is een mooi stevig canvas uit de collectie van Poppy Fabrics/Verhees Textiles en is verkrijgbaar in verschillende kleuren

Voorbereidingen

Gratis PDF-patroon

Het patroon van de Square bag kun je gratis downloaden via knipmode.nl/tijdschrift. Daarnaast is in de Knipmode van augustus 2024 is een QR-code te vinden waarmee je jouw eigen DIY-kit kunt bestellen voor een Square bag bij Ateljee Caro. Hoe handig is dit! De stap-voor-stapwerkbeschrijving is tevens te vinden op de website van Carolien.   

Ik heb het PDF-patroon van de Square bag tweemaal geprint. Dit is wellicht meer werk, maar omdat de patroondelen uit versteviging zonder 1 cm naadtoeslag moeten worden voorbereid, knip ik alle patroondelen uit papier met en zonder de naadtoeslag. Op deze manier kan ik alle patroondelen van de tas – inclusief versteviging – heel precies knippen en snijden.  

Binnen- en buitenstof voorbereiden 

In de handleiding van de Square bag wordt heel duidelijk aangegeven welke patroondelen je moet knippen en verstevigen. Wat betreft de versteviging wijk ik af van de handleiding. Ik verstevig namelijk niet de patroondelen uit voeringstof, maar uitsluitend de volgende patroondelen uit buitenstof met Vlieseline volumevlies Style-Vil

 • Voor- en achterpand 
 • Bodem
 • Zijpand

Stap-voor-stapwerkbeschrijving Square bag

Voordat ik begin met het naaien van een nieuw project, probeer ik de handleiding minimaal een keertje door te lezen. Voor de Square bag heb ik dit zelfs tweemaal gedaan. Een paar technieken zijn compleet nieuw voor me en zo kan ik me goed voorbereiden en inlezen! Here we go … 

In de handleiding van de Square bag worden alle naaistappen heel duidelijk met tekst en foto’s uitgelegd. Als je deze stappen heel nauwkeurig volgt en vooral je tijd neemt (en geniet), dan moet het jou ook lukken om zo’n gave Square bag te maken. 

Plaatsen van de magneetsluiting 

Dit is de eerste stap in het maakproces van de Square bag. Mijn BERNINA 480 hoeft hiervoor nog niet in actie te komen! In de handleiding wordt op de plaatsen waar de magneten worden bevestigd een stukje Vlieseline G700 of een ander stukje versteviging geplaatst. Ik gebruik hiervoor de handige wonderdots van Snaply die ik kocht bij Ansje. Deze wonderdots strijk je eenvoudig op de stof en zijn echt mega stevig. Je kunt deze bijvoorbeeld ook gebruiken voor het verstevigen van stof op de plekken waar je drukknopen, kamsnaps of nestels wilt gaan bevestigen.

Met een uitwisbare Frixion pen bepaal ik het midden van de wonderdot om op deze manier de magneetsluitingen zo precies mogelijk te bevestigen op de klep- en zakpatroondelen. Ik heb overigens nooit geweten dat een magneetsluiting een vrouwelijke en een mannelijke deel heeft. Wist jij dit wel? In een vorig tasproject wisselde ik deze twee delen om, dus dit ga ik nooit meer vergeten! 

Clover Roll & Press nadenrol

Ik ben echt een fanatiek strijker als het mijn naaiprojecten betreft (de was thuis moet het met opvouwen doen). Van mooie strakke naden word ik altijd heel erg blij. Helaas kun je de naden van vegan/kunstleer vaak niet goed stevig persen! Met een te heet strijkijzer bestaat de kans dat de goede kant gaat verbranden of smelten. Dit is natuurlijk wel het laatste wat je wilt! Na lang zoeken heb ik voor het “persen” van deze naden een redelijk goed alternatief gevonden: Roll en Press tool van het merk Clover. Deze tool kun je ook voor stof gebruiken, maar dan gaat mijn voorkeur toch uit naar mijn mini strijkijzer. 

Terugtransport versus teflon naaivoet 

Alhoewel de naaivoeten op mijn Bernina naaimachine heel makkelijk zijn te verwisselen, probeer ik dit tijdens een naaiproject tot het minimale te beperken. De voeringstof en de binnenzijde van het vegan/kunstleer stik ik met Terugtransportvoet #1C. Voor de stappen waarin de rits wordt genaaid, gebruik Ritsvoet #4 zoals ook in de handleiding wordt geadviseerd. 

Image of Ritsvoet #4.

Ritsvoet #4

Door de het smalle voorstuk kan de ritsvoet #4 zeer dicht langs de tandjes van de ritssluiting naaien, waardoor de rits exact kan worden ingezet.

Meer informatie
Image of Terugtransportvoet #1C.

Terugtransportvoet #1C

De terugtransportvoet #1C heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden.

Meer informatie

Voor het stikken van de bovenzijden van het vegan/kunstleer gebruik ik naaivoet 52C. Net zoals in mijn eerdere blog “Hippe DIY tablethoes met werkbeschrijving” ben ik nu ook weer heel enthousiast over dit naaivoetje!  

Pittigere onderdelen Square bag 

Alhoewel in de handleiding van de Square bag alle stappen heel nauwkeurig zijn uitgelegd, vond ik een paar onderdelen best een uitdaging! Soms omdat ze dan echt lastig waren, maar soms ook omdat ik gewoonweg de handleiding toch nog net niet goed genoeg had gelezen. Waarschijnlijk herken je het wel. Als je bijna met een project klaar bent, dan wil je ook snel naar de finish om het eindresultaat te bewonderen! 

Ik kreeg bijvoorbeeld de zak op het zijpand niet mooi bevestigd op dezelfde hoogte (begin en einde). Dit onderdeel is sowieso best wel een “geprop”! Na twee pogingen was de zak nog steeds niet reccht op het zijpand genaaid. Dit is dan zo balen! Tornen vind ik nooit zo’n probleem hoor, maar de gaatjes die daarna in het kunstleer achter blijven, wel! Na een kleine break heb ik dit kunnen oplossen door kleine knipjes te zetten op het zijkanten van het zijpand. Op deze manier kon ik precies zien waar ik moest starten en eindigen. De derde poging was perfecto!

De stappen over het geven van knipjes vond ik ook een lastig onderdeel van de Square tas. Vorig jaar heb ik namelijk een tas gemaakt waarbij in de hoeken vergelijkbare knipjes moesten worden gezet. Het eindresultaat was dat de hoeken echt lelijk waren geworden. Zo lelijk zelfs dat deze tas uiteindelijk in de prullenbak is beland. Bij dit onderdeel van de Square bag heb ik de handleiding daarom meerdere malen doorgenomen. Het ging mij namelijk niet een tweede keer gebeuren dat een tasproject op dit onderdeel niet zou lukken. Uiteindelijk zijn de hoeken van de Square bag redelijk strak geworden en heb ik mijn “hoekjesknipjes angst” overwonnen, mede dankzij de duidelijke handleiding! 

Eindresulaat 

Ben ik blij met mijn nieuwe schoudertas? Jaaaahh!

Mijn Square bag is geweldig! Ik kan niet wachten om ermee rond te lopen en mijn unieke tas te showen aan iedereen. Door het gebruiken van Vlieseline volumevlies Style-Vil is de tas goed stevig geworden. En de hoeveelheid spulletjes die je er in kunt meenemen is echt ongekend! Dus mocht je nog een vakantietas nodig hebben, dan is dit model ideaal.

Bij Ateljee Caro kun je vanaf vandaag een DIY-kit Square bag bestellen voor slechts € 40,00 per kit compleet met het vegan/kunstleer, rits, tassenband, voeringstof, magneetdrukkers en dus met alles wat je verder nodig hebt. Mocht je de tas willen verstevigen Vlieseline volumevlies Style-Vil, dan is dit extra te bestellen op de website. Er zijn verschillende soorten prachtige DIY-kits verkrijgbaar. Wees er snel bij, want op = op! Hieronder tref je een paar voorbeeldjes aan van een DIY-kit: 

Happy sewing! 

Liefs, 

Linda 

@by_linda_made

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: BERNINA 480, bijpassend garen, kunstleer, rits aan de meter, Strijkbout en strijkplank, tassenband, tassenmagneet, Wonderclips, wonderdots, Wondertape
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1C
Terugtransportvoet #1C
BERNINA 480
BERNINA 480
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam