Creatieve berichten over naaien

Korte broek met hartjeszakken

Daar is hij dan; mijn allereerste blog voor BERNINA! 

Voor deze blog naaide ik voor mijn dochter een korte broek met leuke hartjeszakken op het achterpand. Ik deed de inspiratie op bij een short die ik in de winkel tegenkwam en vond deze zo ontzettend schattig. Maar wat schok ik toen ik het prijskaartje zag: €55,- voor een eenvoudig katoenen twill shortje! Op dat moment besloot ik deze zelf te maken. Hoe ik dat deed, deel ik hier!


Benodigdheden:

*Stof:Voor dit project zocht ik een stevige katoen met een beetje elasticiteit. Deze stof vond ik bij de StoffenboetiekTwello en ze kunnen ze in alle kleuren voor je bestellen. Qua stofkwaliteit komt deze dicht in de buurt van het shortje wat ik in de winkel zag liggen.
*Patroon: Ik gebruikte het Nio&Nia patroon van Beletoile. Met dit veelzijdige patroon kun je een shirt/blouse en een korte/lange broek maken. Ik tekende de korte broek voor meisjes over nadat ik mijn dochter opgemeten had. Een dikke tip om je kind op te meten vóór je een patroon kiest, want de maten kunnen sterk afwijken van de maten in confectiekleding!
*Stof
*Garen
*Naaimachine: Ik gebruikte de B 480 
*Elastiek voor in de taille
*Afbeelding van een hart
*Eventueel Boventransportvoet #50

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

 

Voorbereiding:

Ik trek de patroondelen over en knip ze uit de stof.
Voor de hartjeszak voeg ik in MicrosoftWord een hartjesvorm in van ongeveer 12×12 centimeter. Deze print ik, knip ik uit en leg ik op het patroondeel om te kijken of hij passend is. Daarna knip ik deze 4x uit de stof met 1 cm naad rondom. 
Let op: Ik zou de volgende keer de punt tussen de rondingen verstevigen met vlieseline! Na het naaien ga je deze punt namelijk inknippen en zo verklein je het risico op inscheuren op die plek. 

Werkbeschrijving hartjeszak:

Ik begin met de zak in de vorm van een hart die op het achterpand komt.
Ik leg de goede kanten op elkaar en speld ze vast. De hoekpunten markeer ik met een verdwijnstift zodat ik precies weet hoe ver ik moet stikken. 
Dan stik ik rondom waarbij ik een keeropening laat. Het stukje tussen de twee spelden is mijn keeropening.

 

Ik knip tussen de rondingen in tot de punt, geef inknipjes in de rondingen en knip de overtollige naad weg.

Daarna keer ik het werk, duw de puntjes uit en strijk mooi plat. Het keergat stik ik niet dicht maar strijk ik mooi naar binnen. Bij het opstikken van de zak straks stik je het keergat automatisch ook dicht.

Om de juiste plek te bepalen van de hartjeszak op het achterpand leg ik de hartjeszak op het achterpand. 
In mijn geval plaats ik de zak vanaf de bovenzijde 6 centimeter naar beneden en vanaf de zijkanten 5 centimeter naar binnen. De bovenzijde van het hart ligt parallel aan de bovenzijde van de broek. Op de broek markeer ik met de verdwijnstift de uiteindelijke plek van de zak voor ik hem weer van het achterpand af haal.

Bepaal nu vanaf welk punten je de zak op het achterpand vaststikt. Ik markeer die beide punten met een verwijnstift. Vervolgens stik ik het bovenstuk wat open blijft door, van punt tot punt, op 2mm van de rand. 

Nu speld ik de zak op het achterpand en stik deze vast, ook op 2mm van de rand. (Je kunt hierbij ook de Prym Aqua lijmstift gebruiken. Deze is uitwasbaar en hierdoor heb je minder kans dat zak verschuift tijdens het vaststikken.)

Bij  het doorstikken had ik steek 6 willen gebruiken omdat die wat dikker is. Dat vind ik mooi voor het opstikken van zakken. Maar toen ik bezig was vergat ik de steek van 1 naar 6 te veranderen, dus nu is het een gewone basissteek geworden. (Iets met vertrouwd worden met je nieuwe naaimachine;-))De steeklengte stond op 2,5.

De plekjes verdwijnstift maak ik nat zodat het op kan lossen. Nu ga ik de korte broek met hartjeszakken verder in elkaar zetten volgens de beschrijving van het patroon. 

Eindresultaat

Uit dezelfde stof maak ik nog een shirt met ruffles, want ik houd ervan om hele setjes te maken. Hiervoor gebruik ik het shirt met ruffles van het Nio/Nia-patroon van Beletoile. En dan is dit het eindresultaat!

En zo ziet het setje er aan de voorkant uit:

Dank je wel voor het lezen van deze blog! Ik ben benieuwd wat je ervan vond, dus laat gerust een reactie achter hieronder. En natuurlijk vind ik het helemaal leuk als je ook met een hartjeszak aan de slag gaat:-)

Voor vragen of opmerkingen mag je me altijd een berichtje doen via instragram @aliedruijff

 

Tot de volgende blog! Liefs Alie

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Elastiek 3cm, garen, katoen, naaimachine, schaar
Benodigde producten:
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam